11.8.10

Resepi Rahsia #03 :: Kek Gaga Ulala

Haaa tadaaa.. Menjelang puasa ni, mmg menjadi tradisi dapur saya untuk menjadi lintangpukang akibat aktiviti percubaan pelbagai resepi rahsia. haha Oh baidewei, resepi yang saya nak sharing is caring nih adalah atas permintaan kazen saya, Farakaka dan opishmate, Ummi Iez. Misi utk Farakaka sudah di buat sabtu lalu dan ini adalah misi Ummi Iez, dan juga sempena puasa-standby desert berbuka. :p

So mari tgk bahan untuk resepi ini. (oh ya, ini resepi style saya, lain org lain buatnye..haha hentam saja la labuuuu~)


~Kek Batik Gaga Ulala~

Bahan-bahan:
1 paket biskut Marie - di patah dua.
250 gram butter
1 1/2 cawan susu pekat (ikut lah kemanisan anda sendiri)
1 cawan serbuk koko (berjenama van itu sedap..haha)
3 sudu besar milo (optional)

Cara membuatnya:
1) Cairkan butter dengan api perlahan.
2) Masukkan serbuk koko sedikit demi sedikit. Masukkan juga milo. Kacau hingga sebati.
3) Masukkan susu pekat. Kacau sehingga likat.
4) Tutup api dan masukkan biskut Marie. Gaul hingga sebati dan tuang ke dalam bekas. Simpan didalam peti sejuk.

Nahh.. senangkan? So bleh la cuba ye...kuantiti saya buat nih, boleh la setakat nak test market menjual kat PARAM. haha Opsst...nk tgk hasilnya?
TadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaA!

++ berbatik atau berlapis???++

Nota saya :: Semlm besday Ummi Iez, jadi Hepi belated besday! Kira aku buat kek besday lah tu..ahahaha so suwiitttt kan aku? =p

nanti I upload resepi berbuka pulak..haha bajet bagus tak??

11 comments:

NisS^ImmEr said...

senangnya buat kek batik. tak pernah try pun. teringin kek oren kukus, ada resipi dak? :D

zurie said...

zr buat selalu letak milo ngan susu ja.. hehehe

ummi Eiz said...

hahaha aah2...aku lupa mau dedicate my thx to u...for my bday cake..mmuahh2..lebiu

^wirda^ said...

niss :: kek kukus coklat aku ade la resepi..tp tak penah try lg.. kek kukus oren lagi la tak penah try..hahahaha

zuri :: milo dan susu??? oh mcm nk bancuh air milo la pulak kan..hahahaha

yana : yeahh suratan atau kebetulan...hahaa

farakaka said...

thanks gro ur kek batik the bomb lah..aku mau buat lagi utk bg budak office heheheani

ummi Eiz said...

ok ade org mahu order...see !!! sudah ade potential bizz disitu ??

^wirda^ said...

fana :: yeah groo..sila guna serbuk van plak..sedap lg..:D

ummi :: dia cuma blajar..jadi baik saya buka kelas..hahahaha

^wirda^ said...

fana :: yeah groo..sila guna serbuk van plak..sedap lg..:D

ummi :: dia cuma blajar..jadi baik saya buka kelas..hahahaha

Am said...

mmg tgh carik resepi kek batik...dah beli biskut meri hehe...ok, nnt bleh try :D

^wirda^ said...

ye sila buat ujung minggu..jgn jadi macam saya, beli biskut meri,kecoh kat fb tapi buat kek selepas 2minggu..hahaha

atulhani said...

cuba tambah peanut butter... bertambah maveles.... saya selalu memang guna milo, susu n butter je... takde serbuk koko.. ehhh.. nak buat la minggu ni... lama tak buat..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...