17.12.13

KOLESTROL JAHATTTTTT!

Kolestrol jahatttt!
(pekik mcm budak dlm iklan raya "ombak jahaaatttt" kekekke)

"Haishhh makan ayam goreng..minyak..kolestrolll..kolestrol~"
Haa ni ayat selalu kita sebut (tapi kita buat gak) tentang kolestrol. Kita tau dia jahat. Haha kesian kolestrol tu.. Kolestrol sebenarnye bukan semua jahat, ade kolestrol baik ye.

KOLESTROL TU APA?
Kolestrol ni sejenis lemak yg dihasilkan dari hati dan usus.


MACAM MANA IA BERFUNGSI?
Kolestrol dibawa melalui saluran darah ke organ2 dalaman dan kelanjar yg memerlukannya. Kolestrol sebenarnya berguna sbg sumber tenaga, membentuk dinding sel2 dlm tubuh dan sbg bahan pembentukan hormon steroid. TAPI bila berlebihan, tu yg boleh mengancam nyawa kita!

MACAM MANA KOLESTROL BOLEH JADI BAHAYA??
Bila terlalu BANYAK kolestrol yg melalui saluran darah, ia akan terbentuk pada dinding arteri (saluran darah) dan akan menyebabkan pembentukan PLAK!

PLAK ni lah sangat bahaya kerana menyebabkan SALURAN DARAH JADI SEMPIT!

***Jika salur darah ke JANTUNG sempit, terjadi lah SERANGAN JANTUNG!
***JIka salur darah ke OTAK pulak sempit, darah tak mengalir ke otak, maka akan kena STROKE!

CARA NAK TURUNKAN KOLESTROL
1) turunkan KALORI sebanyak 7% dari makanan yg berasaskan lemak @ tenaga harian
2) turunkan pengambilan kolestrol sebanyak 200mg/hari.

SUSAH KAN NAK SUKAT2 PULAK!

Cara MUDAH adalah dengan pengambilan OMEGA GUARD Shaklee lah!
Makan 1-2 biji sehari dah bantu kita turunkan paras kolestrol dalam darah. MUDAH KAN?

Jom kita mulakan hidup tanpa kolestrol jahaaaatttttt!


Nak try omega murah2, jom contact sy!

012 274 7294
SID 961275

18.11.13

#Product review :: Inchloss, Weight loss (SET SLIMMING)

Saya mula2 kenal shaklee ni kes pegi make up muka lah.
Yg tukang mekap tu lah ahlinya (skrg kira upline lah).
Potpetpotpet..sy sembang, last gi tanya psl bab nk kurus.
Nah.. dia pon bg set bajet slim kat saya, sbb sy takde la nk turun byk sgt kan. dlm 5kg gitu.
heyyyy 5 kg bukan senang tauu nak turun. Nak naik mmg takde masalah. haha

So, saya pon amik lah LECITHIN dan ALFALFA.


Dalam hampir sebulan makan, sy tak perasan pon..lupa sebenarnye nk timbang2.. tp perasan seluar mcm longgar sket. Pastu terus gi cari penimbang..nahh turun 2kg dah! Seronok mcm turun 20kg!
Start dari tu lah, sy mula percaya dengan produk Shaklee.

Lectihin.. lepas makan, mmg akan rasa berpeluh mcm baru sudah berlari tu.. haa nampak sgt byk lemak yg tak diperlukan dh dipecahkan..

Alfalfa pulak, sy kdg2 amik pagi, kdg2 amik mlm.. bila amik malam, bangun pagi, confirm membuang dulu.. hah rasa aman je perut. Seminggu pertama makan, sy dpt rasa kluar mcm cecair minyak. Saya rasa tu lah lemak2 yg dh dipecahkan. Lepas tu terus rasa badan sgt2 'ringan'.

Yang lagi best, sy dapat bonus effect lg..haaa masalah keputihan lepas bersalin, dah hilang! Part ni mmg sgt2 kagum! Sbb saya dah jumpa gynea 2 kali dlm 4 thn, ujian itu ini semua x berkesan, siap kena side effect sampai muntah2 demam bagai. Last2 cara vitamin natural ni jugak yg membantu, ALFALFA lah tu. Sayanggg Alfalfa!

Dah jatuh cinta, teruslah jadi ahli ni.. haa terus angkat CINCH Shake pulak. Mcm sedapppp je tgk kan.. Hah tu baru tgk, bila cuba, sumpah sedap!


Ada 3 jenis perisa. Semua sedap2 belaka. Jangan tanya yg mana sedap. Korang pilih lah mana yg korang nak sbb korang yg nk minum kan..haha

Bila minum Cinch..CONFIRM tak lapaq baq hang!!! INI SERIUS. Kalau ade yg lapar juga tu.. mmg something wrong somewhere..haha. Ni kira mcm makanan tambahan. Protien. Untuk jaga otot2 kite ni haa.. bila kurus, otot tu takde la nk menggeleber sana sini. 


Ni lah produk slimming pertama dan insyaAllah selamanya. Sebab saya mmg tak percaya dgn mana2 iklan yg menjanjikan 10kg dlm masa seminggu. OMG..apakah itu? maybe org tu gemuk sgt kot atau pape je lah.. sgt takut. Sbb kawan2 nurse sy ckp ramai je yg masuk spital sbb kes2 ubat kurus ni. Muka sampai biru pon ada. Tsk..

Saya tak menjanjikan apa2.. cuma insyaAllah boleh kurus dan boleh turunkan berat sbb ni dari pengalaman sy sendiri. Kalau berat tak turun pon, cuba check inchloss camne. MESTI ada. Yang penting, INI DIET SIHAT, NATURAL, HALAL, NO CHEMICAL..dan BUKAN UBAT KURUS!!!! 

yg berminat bleh PM sy je kat FB..
nak cepat WhatsApp/call terus 012 274 7294 

Tragedi Raya 2013 yg tertangguh

Jeng jeng jenggggg...

Kisah ni patut dicoret supaya sentiasa beringat. :p

Tak tau lah nk kata sedih ke, lawak ke. Tapi perasaan masa tu mmg macam2.. mujur semua cool.

Kisahnya begini.

Macam biase setiap tahun b4 raya sure ada photoshoot studio.. dan konfem kami pastikan beli baju raya dah time tu... maka ni lah hasil tangkapan raya kami..



Meriah nauuu kann...
Siap feeling Yuna, Najwa Latiff bagaiii~~

Beberapa hari pastu packing beg balik kampung. Yeahh dah ready semua... balikkkkkkk!!!
Balik umah MIL dulu..sbb tahun ni raya seblah saya. So esoknya baru balik Changlun...
Malam raya, masa tu dh nk dekat kul 10mlm.. kena la siap2 kan baju raya esok. Nak iron bagai..
Tetiba papppp! Tak buka beg lagi. Hati dup dap dup dap..Ya Allahhhh...

Buka beg, cari cari.. benti.. cari lagi.. haihh nk cari apa lagi, skali tgk dh bleh nampak semua baju dlm beg kannnnn! MANA BAJU RAYA KAMII??????????!!!!! Wuaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Bawa balik baju Irfan sorang je!! Baju kami konfem tertinggal kat sofa di rumah siap hanger lg. T_T Baju sy takpe la ade selai dua lagi..baju si Arjuna? takdak langsung! wuaaa..

Cepat2 lah kami p pekan Changlun tu..cari baju raya..sebbaik mlm raya kedai buka smpai kul 12 kot.. tapiii malam raya kot..baju size ape je laa yg tinggal kannnnn...huk huk..
Cari lah jugak.. cari dan cari dan cari... mahal baju kat Changlun mengalahkan harga kat KL tau!! sabaqqq ja la..

Esoknya.. ni lah baju raya kami..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


TETAP TEMA BIRU!


Tobat tahun depan baju raya aku sumbat dlm keta awal2!!!

17.11.13

Tahun ke Enam

Hai hai hai..

Bulan November mmg bulan cinta saya..setiap tahun ade je lah entry ni kan kan..
Semlm, 16 November. Ulang tahun perkahwinan, yg ke-6. Omputih kata anniversary. Eh bukan tarikh kawin je tau.. tapi BLOG ni jugak! Sbb blog ni ditulis sejak sy kawin ler.. So Selamat ulangtahun ke 6 ceriterakasih! hehe

Dan buat pertama kali, 16 November, kami x celebrate T_T... SEBAB si Arjuna beta pegi outstation mencari nafkah. Gituu...

Kebetulan mamita sy dtg sini. So mlm 15hb sy dan mamita pegi tido umah adik di Subang. Tetiba si Arjuna msg mlm tu, suh sy balik umah pagi2 b4 9am.. sbb ade courier album nk smpai umah. Adoi..potonggg btoi..

Esok paginya, mamita pulak nk ajak pi breakfast dulu.. tp memandangkan dh lambat benor dorang bersiap, maka sy terpaksa lah balik umah dulu sbb ada courier nk dtg kannnn... T_T

Pecut balik umah. kul 930 smpai. Hummm tunggu tak dtg2 pon.  Kul 10am, ade van dtg.. hah sampai dh le tuuu. Skali tgk... EHHHHHHH... bukan org hantar album nehhhhh....tapiiiii..

BUNGA!! haha..

First time tauuu dpt org antar bunga kat aii~ #excited
Walaupun sy bkn jenis minah bunga sgt, tapi sape yg tak senyum lebar kan kalau tetiba dpt surprise camni kann kannn??? Hati mesti bunga2 jugak. hihi

Semlm gak Secret Recipe buat promo diskaun rm16 utk pembelian kek sebiji. Dok pk nk beli ke idok..nk beli ke idok.. idok laaa jawabnya! Kek besar2 tu jenuh lah nk habiskan, BAIK buat sendiri..hahahaa   cakap je lah kau mmg jual kek buatpe nk beli lagi

Soooo... buat pertama kali sy nk pecahkan record jugak untuk buat Cheese Cake! Last minute decision btoi, petang2 16hb, dalam hujan lebat amat, ku gagahi jua pegi kedai beli buah blueberri. ITU JE.  Ala2 blurr dan tak berniat btol2 lagi nk buat cheesecake tu. Resepi pon tak cari kann..

Balik, baru cari resepi. YG PALING SENANG dan PANTAS. Buka peti ais..mujurrrr ade cream cheese walau seketoi. adeh.. buat laa jugak, hentam je la apa yg ade, maka jadi laa ciskek kecik comel. Tadaaaa~~~

Mujur lah boleh tahan rasanya.. tp tak buka utk order lg ye! Tunggu mak terellll btoi dulu.

Sebenarnya mlm tu, kul 12am tepat 16hb, masa kat umah adik tu, ada tragedi. Ni ha budak excited terlebih bila jumpa kazen dia.. seronok sgt lari sana sini, tercelapak sofa, jatuh terseret, kena kabinet. Luka panjang kat kening. Mujur sgt tak kena mata. Hmm patut kena jahit, tp skrg ade teknik gam, so pakai gam je. harap2 lepas buka plaster tu, luka tu dh bercantum. Irfan...irfan..dh ade kenangan setiap kali 16 nov utk parut kamu tu nnt. 



Tu je kot setakat ni.. tgh planning nk pi celebrate luar KL. Tgk lah kalau 'sempat' ade lah story mory di sini..kekeke... citer raya pon tak sambung2 kann

And..dear hubby, Happy 6th Anniversary. Selamat ulangtahun ke 6.. semoga ikatan ni kekal hingga ke Jannah. i love u.

6thn blogger,

23.9.13

Morning~~ PENGUMUMAN PENTING!

Morninggggg~~~~
haaa aneh tak pagi2 dah update blog?

Sekarang ni punya semangat baru.. isi masa sebaik2nya. Bangun pagi slalu pikirkan terbaik. WALAU ada je benda yg MEMBENGKEKKK jiwa..mak TETAP POSITIF.

Assalamualaikum.
Semangat pagi. Harini tanak sambung lg citer pasal RAYA yg pilu itu.. hihi.. nak buat pengumuman dulu.

TING! TING! TING!
Dengar sini orang2 kampung tualang tiga..(kecoh) dengan ini saya umumkan saya adalah SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR! wahh gitu..



Actually dah 3 bulan.since puasa haritu dah jadi. Tapi tu la, bz ngan bisnes kuih raya, dh habis raya bz buat order org yg tahan sebulan tak makan kek pulak. So bulan ni baruuuu laa ada ruang bershaklee sket. Sape yg ade FB saya tu, tahu laa activenya camne. haha.. Haa untuk lebih menyenangkan mencari supplement dan info, korang bleh follow saya kat blog baru ni >> SHAKLEE HEALTH ZONE.

So, kalau ade sapa2 yg nak tau pasal product, kot2 terbaca terdengar kat mana2 tapi malu nk tanya org tu, haaa boleh tanyakan saja pada saya.. kalo susah sangat tu click kat fb seblah tu..PM terus. Susah jugak? Whatsapp je.. 0 1 2 2 7 4 7 2 9 4

MUDAH kan?

Ok tu je. Nak gi teguk CINCH jap. bye bye~


SID 961275

18.9.13

Tiup habuk

tarik nafassss.... hembus kuat2..fuhhhhhhhhhhh fuhhhhhhh

kalau lah blog ini umpama rumah, maka dh usang penuh habuk dan sawang.
Ampunkan kamiiii penunggu gua.. yg comment tak terreply.. yg tanya tak berjawab.. hihi masih jugak yg nk follow.. terima kasih.

Tah kemana byk cerita tak tercoret tak tercatit. Lupa habis. Nak ingat boleh, nk tulis balik..nauzubillah..mau 7 mlm tak habis..hahaha

Kekok pulak nk cerita apa pon tatau.

Bln 2 patut ade kisah tahun ke4 anak lelaki saya. Ape ek sy buat utk dia? hmm... haa hubby ngan saya sama2 buat kek lightning mcqueen 3D utk Irfan.


Comel tak?
Dan buat la sikit small celebration kat pizza hut. Irfan dh tau excited ngan birthday cake n hadiah. kalau dulu, ada-aku-kisah je muka dia.

Bln 3 bln 4 mak tak hengat apa jadi dah..hahaha bleh tgk fesbuk kalo nk igt. :p

Bln 5, besday kekasih lah. Ini pon kami sambut ngan family je kat rumah. Masak special2 buat kek special2..dan hadiah special2. gituuu...




Pastu bz ngan booth kek dan photography kami di Kompleks Kraf. Berkampung 2 minggu kat situ. Alhamdulillah, sambutan menggalakkan utk org baru mcm saya. Sebab masa tu saya baru buat nama baru utk bisnes kek sy, khas utk Kek Kahwin, Kek Hantaran, Kek 3D..senang citer kek yg special2 sket laa designnya.. So saya namakan SPATULA BY WIRDA, bleh like FACEBOOK PAGE ni ye.

Lepas booth habis, terus mula puasa. Maka bz lagi ngan bisnes biskut raya pulak.. raya tahun ni order double dari tahun lepas. Alhamdulillah.. syukur sgt2.. tahun depan kalau double lg, mau gajikan pembantu ni.

Oklah, anak ku ni dh mula kacau, nak suh buat susu. So sambung esok pulak, insyaAllah.. ada citer PILU pasal raya kami. Pilu la sgt... bg neves sket korang baca..:P

Ok bai.

 
mak jemah yg bz,



4.3.13

tiga puluh satu

oh em ji.
dah masuk bulan 3.
bulan february langsung tak update blog. nampak tak bz nye surirumah ini? hahha kalah keje makan gaji tau. :P

Kisahnya, bukan surirumah saja kejenya, dah nama pon buat bisnes sendiri, so bertambah lah sibuknya. mana nk masak, nk layan karenah anak, nak buat order. Tgk tv pon tak sempat baq hang! Rasanya rumah lagi kemas masa sy keje dulu. :P

Ok dah lari topik. Tiga puluh satu. Ye, umur yg bertambah utk tahun ini. 9 january lepas ye kawan2. Lambat plak nk update. Takpe save the date, tahun depan bleh hantar hadiah kat umah guna poslaju. \(^V^)/

Malam tu, memang ku tunggu2 seprais dr hubby. Tapi mcm takde pon ciri2 nya. Tapi biasanya pon mmg dia pandai sorok. Takpe. Tunggu jugak. Tunggu sampai rasa mcm takde kot. Takpe mungkin esok. *menaruh harapan tak malu sungguh*

Ding Dong (bunyi jam walaupun takde langsung jam dalam umah yg bleh bunyi)
Pukul 12tgh malam 9 January 2013.
Dengar percikan api kecil.. bezz bezz beztt bunyinya. (imagine la sendiri bunyi tu)
Ahhaaaa...
Ai dpt macaron set...hehe
Penat tau tiup lilin tu nk bg terpadam.haha

Susun balik bg jadi 31. Nway tq b. :)

Dah siang. Keluarlah umah. Org ckp celebrate. Hehe. Tahun ni hadiah bleh pilih. Mmg pilih yg nk pakai je lah. Nk yg murah, tp takde size kan.. mmg nk dijodohkan dgn yg ini.........hi hi hi.


Tgk wayang. karaoke. Eh ehhhhhh..ade kek lagi lah awokkk....weee skali lagi. Tapi Irfan habehkan semuanya kek tu..:P





Simple. Happy. Sangattttt.

Akhir kata sambutlah besday anda dengan dendangan lagu dari penyanyi ini. Sekian.



besday mom,

16.1.13

Kelas Lukisan

aiii..
again mak muncul once in a blue moon.. btw, Selamat Tahun Baru 2013..hihi

Masuk tahun baru, org lain dah sibuk hantar anak pegi tadika, tp Irfan blom lagi walaupun dh 4 tahun. err dulu saya pegi tadika pon umur 5 tahun. 4 tahun sy pon tak igt apa2 memori masa umur tu kecuali masuk spital. tu je. Yang selebihnya semua memori bermula dari 5 tahun.

Tak kisahlah nak hantar anak ke tadika umur brapa pon, umur 2 tahun pon ada dh org hantar anak pegi CIC. Baguslah, kalau ade duit, apa salahnya utk pendidikan anak2 kan? Walaupun yuran pendaftaran tadika skrg mostly rm1k++... huhu part mana yg mahal pon sy tatau. peralatan kah? buku kah? uniform kah? Macam nk masuk university kan? huu nak kena menabung lah utk Irfan tahun depan.

So tahun ni, memandangkan ekonomi masih blom stabil, maka saya buat kelas sendiri je lah utk anak lelaki ku itu. At least dia pon ade activity jugak selain dari main cars dia je.

Lepas pegi BBW aritu, Irfan dah semakin rajin mewarna. So sy mulakan kelas berkaitan art dulu. Terpikir benda ni masa saya dok sibuk potong sayur, tgk sayur tu teringat zaman skolah2 dulu.

Mesti ada gak yg pk mcm sy pk kan kan? Cikgu dulu suh kita bawa batang daun pisang. Tapi kalo skrg nk suh cari jenuh laa nk pi tebang daun pokok pisang sapa laa..

Bersungguh2 jugak dia cop lukisan tu. walaupun tak penuh. ok la. Janji dia dah belajar FOCUS on his job.
Kalau dulu dia akan main conteng je gambar tu.. skrg dah tau kaler ikut bentuk gambar supaya tak keluar dr gambar tu. GOOD.

Tadaaaa... Irfan's 1st Art.
(Yg tapak tangan tu jadi sebelah sbb lagi satu dia dh mula main2 dah..haha and ok yg apple tu mama dia yg buat sbb mama dia teringin nk cop roses tu dr masa potong sayur lagi..kekeke)


cekgu Irfan,

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...