22.12.12

Big Bad Wolf '12

Hai.

Ah ha muncul2 terus nak update psl pameran buku. Hari ini dalam sejarah btoi. Memang..memang sy bukanlah pembaca buku tegar apatah lagi nak pegi pameran buku.. Err so not me! Tapi bila dh masuk era 30an ni mcm suka pulak nak belek2 buku kan. Nak plak dgr diskaun sampai 90% gila kau tak pegi even takde duit sgt pon mesti nak pegi jugak.

Sebenarnye sy nak cari buku psl baking dan pasal cake decoration. Tanya lah staff bertugas, dia bleh plak ingat buku home deco. End up, dia ckp xde. Ciskek. Mmg tak jumpa. Mak kuciwaaa! Tapi demi merawat luka dijiwa sy amik jugak buku2 resepi. Amik itu amik ini x sedar dh sekotak. Haha.

Ha yg si Irfan pulak kepala dok langut je nampak mainan kat tingkat atas. Tapi sy berjaya alih perhatian dgn bw dia cr buku2 dia pulak. Wah excited nye dia pilih buku smpai penuh kotak. Bila ada buku mama x bagi, dia senyap2 masukkan dlm kotak jugak! Ingat kite tak nampak le tew!!

Encik Arjuna pulak kat mana lagi kalo bkn kt area photography n business. Sambil2 tunggu tu sambarrr la satu novel cintan. Actually nak amik byk sbb satu rm8 je beb! Tapi memandangkan sekotak lg dh dipilih dan novel beli tahun lepas pon x habeh baca, maka satu sudeyy! Hahaha

Nah total buku utk 3 anak beranak ni adalah 25 buah pada harga rm240! Perghh.. Kalau yg beli novel saja mesti smpai 30buah! Sapa nak pegi lagi bleh lg serang kul 3pg ke subuh ke sbb dorang buka 24jam sampai 9mlm esok! Serius syokkkk layan harga! Kekkeke tamau beli pon mesti terrrrbeli jugak! Ok bai..


Tgk org pegi rasa nak pegi lagi..





16.11.12

Seperti dulu

Lima tahun lepas, hari jumaat, 16 november 2007. Harini jumaat, 16 november 2012. Ulangtahun ke 5. :)

Happy 5th anniversary to me n hubby!

Happy,
Wirda

**testing mobile blogging.. Hihi**

1.11.12

Potty Train

Hello mommies!

Assalamualaikum..

Dah lama tak update psl anakku Irfan. Sejak tahun lepas, bila pegi mana2 org slalu kluar statement kalau tak psl umur dan ketinggian, mesti ayat yg ni..

"Eh dah besar pakai pampers lagi?? Umur brapa ni?"

"Eii.. tak maluu... dah besar pakai pampers lagiii.."

Sampai saya terfikir umur berapakah untuk budak2 tu tak pakai pampers?? Anak saya baru pakai pampers size XL..kan ade XXL lagi. Dan satu lagi, anak saya tak pakai Pampers lah, dia pakai drypers/Petpet je. Hahaha semua org dah terbiasa sebut pampers dari nak sebut diapers kan kan??kekeke..

Jadi, masa tu terfikir bila kah masa nak amik cuti seminggu utk latih anak laki-laki saya tu supaya tak pakai pampers dah. Hmm skrg baru saya rasa ada hikmah jugak jadi SAHM ni. Saya boleh buat potty train dekat Irfan tanpa perlu minta cuti. Hehe

Saya start bulan September kalau tak silap..(lupa dah mak!) First day, mmg ada yg tercicir sket..tapi sebbaik skali je, kalau tak jenuh mengelap sana sini. Bila malam saya bagi pakai pampers. Before tido, saya berdoa mudah2an, esok dia akan ingat latihan harini.

Keesokan harinya, Alhamdulillah..dia ingat apa yg di ajar semlm. Dia akan ckp "mama, nak ecing (kencing)" atau "mama, nak oilet (toilet)". So saya akan bawa dia ke toilet... bawa lagi...bawa lagi..dan lagi dan lagi...aigoooooo brapa byk nak membuang nehh??

So latihan seterusnya, melatih dia buang seluar sendiri utk masuk toilet. Phew..selamat satu tugasan. Dah pandai. Kemudian nak membuang air besar. Haa, yg ni dulu2, masa dia susah nk teran pon saya penah bagi dia membuang kat toilet bowl terus. So senang je lah part ni. Dah terlatih. ;)

Less than a week, Irfan dah pandai pegi toilet sendiri even nak memerut pon dia pandai duduk kat toilet bowl sendiri..dah sudah baru panggil "mamaaaa...dah!!!" Kalau mama lambat..dengar lah bunyi budak main air dlm toilet..haha.

Skrg ni Irfan masih dalam latihan utk tak pakai pampers time tido. Hmmm yg ni susah sket nak estimate, ade skali lencun katil..huhuu...sakit kepala bgn tgh2 mlm buta, salin baju dan cadar dia..sembur febreez..Urghhh! So most of the time, saya akan bg pakai pampers walaupun dia dah x kencing malam. Tu pun esok pagi dia bangun tdo, cabut seluar, buang pampers, pegi toilet. Haha Clever boy! Cepat dia belajar. Alhamdulillah.

So Irfan, kamu dah lulus potty train pada umur 3 tahun 8 bulan! Tahniah!


Mama suka,

21.10.12

Tingkatkan Metabolisme Badan!

Hey ladies,

How's ur diet today? Harap2 berat anda semua sgt ideal. Sepanjang work-from-home ni, badan saya semakin 'gebu' mcm kek-kek yg saya jual jugak. Mana tak nya kalo dah setiap kali order, ade lebih nk je masuk mulut konon2 nk rasa sedap ke tidak. Akibatnya, berat badan saya skrg dah nak sama mcm saya mengandung 4 bulan! Rasa nak pengsaaaan!!

Maka dengan itu, saya search balik dlm blog sendiri psl MENU metabolisme dan beberapa TIPS yg penah saya share kat sini dulu. Haha biasa lah dh kurus mmg cepat lupa diri lalu makan sesuka hati dan sekarang saya kena mulakan sekali lagi!!

Harini saya share tips baru utk tingkatkan metabolisme badan kita utk sesapa yg senasib dgn saya. Kenapa? Sebab kalo metabolisme tinggi, proses penghadaman pun pantas, lemak pon terbakar dgn cepat, pastu kuruslah anda!


1) Jadi Aktif
Tak perlu nak terang lebih2 kot. Nak aktifkan diri bukan macam aktifkan kad hotlink anda. Kena lah buat erobik, jogging, atau paling malas pon berjalanlah sekeliling kawasan perumahan anda. Setakat ni saya baru rajin sket buat sit-up. Parahnya rasa. T_T

2) Makan sedikit tapi kerap
Macam tips dulu jugak, makan 5-6 kali sehari pon takpe tapi kuantitinya mesti sikit. Ha kaedah makan pulak kunyah la byk kali, nescaya anda akan cepat kenyang.

3) Makan makanan yg kaya protien
Kurangkan karbohidrat dan banyakkan makanan berprotien. Tapi pastikan pilih makanan protien yg rendah lemak mcm daging tanpa lemak, dada ayam, dan mana2 dairy product yg rendah lemak.

4) Makanan berempah/pedas
Rempah mcm cili boleh meningkatkan kadar metabolisme sehingga 50% sebabnye heart rate kita pon turut meningkat kalo tgh pedas. Jadi kalo nak makan kari, pastikan yg takde santan ye. Kira buat lah kari mamak style. ;)

5) Minuman teh hijau
Boleh gantikan minuman pagi anda dgn kesegaran minuman teh hijau sebab teh hijau ada antioksidaa yg bleh tingkatkan metabolisme. Oh ade jugak saya terbaca minum Coffee jugak boleh kuruskan badan.

6) Sejukkan diri
Haa yg ni susah sket, melainkan anda ada bilik iglu kat rumah atau menggunakan altenative pasang air-cond pada suhu 16 degree ke (tu kan paling sejuk aircond rumah?). Sebab kesejukan akan tingkatkan metabolisme sehingga 20%!

7) Sauna
Kalau dah takleh nk sejukkan diri sebab Malaysia takde musim salji, boleh lah buat sauna. Kesannya tetap sama. Tapi utk yg low blood pressure mcm saya takyah lah nk pulun bersauna lama2 sgt, pengsan kang! Haha


Sebenarnya banyak lagi tips2 utk tingkatkan metabolisme ni. Tapi rasanya cukup la 7 tips. Sebabnya yg 7 ni pon bukannya mampu nk buat semua kan?? Nak lagi pi buka link tips yg saya ckp awal2 tadi tu. Saya nak mulakan tips ni mulai esok dan nak tgk hasilnya lg 2 minggu. Minta-minta berhasil. Anda bila lagi?




Mahu ramping mcm dulu,

18.10.12

Resepi Rahsia #29: Sup cendawan berkrim disukai ramai!

Hai cik kiah-cik kiah semua!

Lama kan I tak hapdet blog ni kan kan? Hari2 bz baking, so bila masa terluang, mmg lah nk rehat secukupnya ngadap TV! harapan lah nk buka pc update blog. Nak update thru ipad, takleh nk upload gambar, tak syok lah. Maklum lah ipad keluaran pertama, takde kamera hebat mcm ipad3 utk amik gambar-santek-ala-insta-jeles-gila-mak-nok!

So arini I nk share resepi omputih yg sememangnya di cilok dari perkhidmatan encik gugel. Tapi memandangkan I tak igt link sebenar, maka I bagi je apa yg masih segar diingatan..cewahh.

CREAMY MUSHROOM SOUP

Bahan2:
3 biji Swiss Mushroom (I used swiss brown)
5 biji shitake ( bleh je nk tambah, tp bau dia kuat sket)
2 biji bawang putih cincang
1 cawan stok ayam
1 1/2 cawan krim masakan
1 helai daun bay
1 sudu besar butter
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu teh mixed herb
garam secukup rasa
lada sulah *optional

Cara2:
Tumis bawang putih bersama butter, masukkan cendawan yg telah dipotong dadu. Biarkan sebentar.

Masukkan stok ayam dan daun bay. Rebus selama 10 minit.

Masukkan krim dan kacau seketika. Kemudian masukkan tepung gandum dan kacau jangan bagi berketul.

Masukkan mixed herb dan garam serta lada sulah.

SIAP!

Senang je kan. Takde MSG. Enak dimakan bersama garlic bread. Yummy!



lapar pulak,

16.8.12

Tibanya Syawal..

Tibanya Syawal tanda ingatan
Ku kirim rindu di angin lalu~

Aishh rindu btol nk blogging. Entry puasa ke resepi rahsia ke iftar ke semua lesap.. tak sempat nak post entry. Tu haa entry besday hubby pon tak buat sampai kesudah..kihkihkih. Tup tup dah nak raya lah. Tup tup kejap lagi jugak lah saya sekeluarga akan balik raya. hihi suka suka! Sepanjang Ramadhan tak sempat nak balik berbuka puasa kat dua2 belah umah. Ingatkan dapat lah balik awal seminggu tanpa perlu apply cuti, tp ternyata tinggal harapan ajo lah. Rezeki Ramadhan datang berduyunnn tibhaaaa~ (sila ikut rentak juliana banos).

Alhamdulillah. Terima kasih Allah SWT.

Oh, lupa nk ckp, saya amik order kuih raya aritu. Tapi tak sempat nk promo kat blog, kat FB laju je masuk order. So saya buat sekadar termampu je. First trial, mana branih nk amik byk2 sgt apatah lagi nk hired org tlg kan. InsyaAllah tahun depan kalau berkesempatan dan kalau masih ade yg nak order maka akan buat busat-busat punya! hehe.

Sebelum kesibukan melanda, minggu pertama lg Encik Arjuna dah ajak pi cari baju raya. Ajaib gila sebenarnya bila dia yg ajak pegi beli sbb selalunya mak datin ni lah yg dok pulun. hehehe. Tapi tu lah, ingatkan dah paling awal laaa kann.BUT STILL tak de jugak baju size irfan dgn warna pilihan! Urghhh.. tensen mak. Dah kena tukar ke warna pilihan kedua. (sila rujuk gmbar) :P SETTLE BAB BAJU RAYA.

Dalam kesibukan melanda pulak, sempat jugak kami join majlis berbuka puasa dengan anak2 yatim Rumah Badan Amal Nur Zaharah di Janda Baik. Surau Cahaya SPK pon ada buat iftar dengan anak2 yatim hari yg sama jugak. Saya ni sebenarnya hati tisu, bukan bleh tgk anak2 yatim ni, tgk gmbr pon bleh nak sebak2. Dengar cerita psl keinginan dorang pon dah basah pipi..adehh..sayu sayu..T_T

Kalau keje makan gaji pon ade cuti, maka saya pon kena isytihar cuti tanpa gaji jugak selama sehari untuk melayan naluri wanita bershopping. Maka jejaklah kaki ini di Kenanga City Mall tu. Ala takde lah shopping ape pon, cari baju Irfan je sambil teman kazen nak cari baju raya. Pastu pi Pavilion jamu mata dan perut. TETTTTTTTTTTTT Habis cuti.

Hari2 dalam kepala otak dok pikir nak buat kuih..kuih kuih dan kuih. Kuih lagi... sampai tertido aku gentel jem utk tart nenas tawuu?! Asal termenung dlm keta, Encik Arjuna mesti sergah "hah teringat kuih la tu".. sepupu pulak hantar sms pon nak perli2 "Ingat nak ajak kluar esok, tp mesti hg buat kuih lg kann?" MEMEEEYYY PONNNN!

Haha DUA SETENGAH MINGGU saya struggle buat kuih bg siap. Kalah struggle nak amik exam Engineering Math 3 tauuuu.. huhu rezeki kan.

Saya ada terbaca status seorang kawan, dan termotivated secara automatik..lebih kurang mcm ni bunyinya...
"Kalau gaji kita rm2000, tapi kita kerja macam org gaji rm20k, jangan mengeluh kalau takde kenaikan sbb Allah SWT akan beri ganjaran dlm bentuk lain, mcm anak yg soleh, rezeki pada pasangan atau ibubapa, kesihatan.. dan begitulah kalau sebaliknya." 

Allah Maha Adil, kan?

Sebab tu kalau kita tgk org buat bisnes berjaya, sebab dia berusaha sungguh2. Tak keje, tak berusaha, takde lah rezeki/duit. Ye tak? Kalau makan gaji, kalau mengulat sket pon gaji still ON kannnn? Just a lesson for me yg kadang2 lalai bila berada dlm comfort zone.

Oklah, panjang pulak entry ni. Ni sbb dok tunggu Arjuna ku sayang yang tak pulang2 ke rumah lg. huhu bila bleh balik kampung ni..adoyaiiii~~

Ok, mcm biasa, mcm tetiap tahun, tak kisah lah nak kata apa pon, sempena 27 Ramadhan ni, malam yg diampunkan dosa2 kita, saya menyusun 10 jari, mohon maaf pada semua yg membaca blog ni tak kira lah apa salah yg saya dah buat. Bak kata citer 7 Ramadhan tadi, "Jangan biarkan sesaat berlalu pergi kerana ada dosa dalam diri kita..."

SELAMAT HARI RAYA BUAT SEMUA!


Dengan ingatan tulus ikhlas daripada
 & Familia

23.7.12

Tinggi

Situasi 1

"hai nama ape?"
"irfan nama dia..x reti ckp lg tu"
"brapa umur dia?"
"dua tahun.."
"oh tingginya.."

Situasi 2

"eh ini budak pon kena tiket"
"eh dia baru 2 tahun lebey la.."
"ukur dulu kak.."
"hah cukup2 kan.. Xde2 no need ticket!"
(lepasssss...)

Situasi 1 berulang

"umur brapa ni?"
"3 tahun"
"oh ingat dh 4tahun.."

Situasi 2 berulang

"cik, budak besar ni kena tiket jugak ke?"
"cuba ukur dulu..lebih x dr 90cm"
"uhmm...lebihhh"
"kena bayar lah gitu"
"-_-"

Semua pasal tinggi. Saya sedar irfan mcm cepat tinggi sejak umur dia 3 bulan, sbb masa tu saya rasa tetiba susah nk adjust kedudukan menyusu. Ye lah, mama dia ni kecik comel je..hihi
Kalau jumpa yg sebaya dgn irfan slalu nampak irfan tu tinggi lg. Setakat ni sy baru jumpa sorang je yg sama tinggi ngan irfan, anak kawan sekolah saya.
Seronok tgk anak lelaki sy membesar. Cumanya, bila berhadapan situasi mcm kat atas tu, adoyai..

Skrg nak masuk taman tema pon, ka-ching! Dahh kena beli tiket. Sebaik masa situasi 2, kat sunway lagoon tu cukup2 90cm..er lebih sikit sebenarnye... Tp mak x pedulik nok, sbb anak mak kecik lg..takmo beli jugak! Phew lepas gak. Haha

Tapi skrg dh xleh nak fight la, terang2 lebih dari bacaan...so ka-ching!
Disebabkan tinggi jugak, byk org ingat irfan budak besar yg suppose tau cakap dah.
Ye mmg anak sy lambat bercakap even umur 2tahun pon baru brapa words je yg lepas. So byk mama irfan la kena jawab. Hoho..tp skrg irfan dh boleh bercakap, cuma pelat la.hehe

Well, sy suka sebenarnya anak sy meninggi, even dh lebih separuh dr "tinggi" sy kann..ikut abah dia kot..part ni mak sanggup kalo xde persamaan. Hahaha. Semoga anak mama ni cepat membesar bagai johan ok!


P/s: kalo tanya "sapa nama?" mmg irfan tatau jawab, sbb anak i makan spagetti byk, so sila tanya "what is your name?". Tu pon kalo mood dia tak swing. Okbai.


Anak tinggi ke mama yg pendek chomell?

1.6.12

oh betullah dah masuk June..


Baru perasan (buat2 perasan) dah lama tak update blog. hihi
Kan best kalo bleh design kabinet dapur attached skali laptop kat situ, pantas skettttt kot update blog. Actually byk benda nk post, boleh je post thru ipad, tp semua entry nk ngengada letak gmbar. hihi.

LATEST skali, sy baru blk dari pulau lagenda, Langkawi. Ada org tu teringin nak pegi. Jadi sempena hepibedaytoyou, sy bawa lah dia pegi situ. Kami check in kat Malibest Resort, Pantai Cenang. Kalau pegi langkawi mesti nak dok kat situ. Sebab apa? haa tgk gmbr bawah..

Sungguh indah dipandang, giler cool lah bleh lepak makan nasi lemak pagi2 depan pantai kan? buka je pintu laut terbentang luas. Angin sepoi2 gitu menyentuh muka yg mulus. Nak feeling lg, jln2 tepi pantai, lepak bawah pokok baca novel. ok poyo disitu. * Nak dok depan pantai cmni, bilik super deluxe, RM180, bukan waktu puncak. (gila skema)
*bila dh dpt dok bilik mcm tu, bleh buat muka mcm ni pulak. Tak ke rasa best? kihkihkih

Budak kecik itu, ye yg baju biru tu, dia takut pantai yg ade ombak gitu. kalo pantai tu tak berombak baru mau mandi. TAPI, dia takut tu satu hal, masalahnya kami pon takleh mendekati pantai tu. Apa kes? -.-"

Sepanjang kat Langkawi, besday boy takmo melawat tmpt2 sejarah tu. Dah tak penah pegi pon taknak pegi. haha. So mmg jln2 makan angin, makan laksa, makan cendol, makan KERBAU! haa ni kes cari STEAK KERBAU nye citer...

Buffalo Park ni jlnnya mcm nak pegi Makam Mahsuri. Tapi kalau jumpa simpang dia tu, kena masuk ke dalaaaaaaammmmm lg sampai jumpa titian ni.. kalau hujan lebat, batalkan niatmu kesana sbb kejadian seperti dibawah bakal berlaku. Masa ni hujan baru berhenti. Kami tgk motor tu lalu, sebbaik cetek lg. Katanya, kalau hujan lebat, mmg takleh lalu langsung. Ngeri nok, mak terbayang tetiba buaya melintas. Buaya kan makan kerbau dlm citer Sang Kancil tu. Eh kebetulan kami pandu Kancil jugak. hik hik
 
Mmg tempat dia dalam giler okey. Nasib baek mmg steak dia sedap! Ye, MEMANG SEDAP! Jangan risau, steak lembu pon ade kalau tak suke kerbau. Thank you incik GPS yg byk membantu kami di langkawi. Oh kancil kami sewa utk 3 hari 2 mlm, RM100 je. ok la kot harga tu. Bajet sket tak keje neh.  Kalau korang byk duit, nak sewa bmw ke porsche ke boleh.. RM350 sehari. hik hik.


Walaupun tak boleh nk usung kek homemade dlm beg ke sana even mmg terpikir idea gila itu, mak tetap berusaha mencari sepotong kek kat bakery berdekatan. Wah maju pantai cenang skrg ade bakeri tau! Tapi kenapa besday mesti ade kek kan? bg tepung talam ke kuih lompang ke takleh ek?


Happy Bornday Hubby! Tunggu entry khas besday!

31.5.12

Dah nak masuk June ke?

Last month, sy amik course Gumpaste dan Fondant.
Letih rupanya bersilat ngan gumpaste dan fondant ni. Pondan pon bleh jadi jantan balik tau kalo camni. erk. Patut lah mahal disamping modal pon mahal, upah nk pi mengurut kena sertakan sekali. haha.


Haa ni contoh2 bunga dan design yg diajar. actually tepi2 tu ade lg.. tak larat dah nk snap, lenguh tangan. haha

Yang bawah ni pulak, sugar box. Bleh isi coklat ke cookies ke or ape2 utk letak kat hantaran ataupun kat meja pengantin. cute2 gitu.



ok nak tempah, contact me ok. My FB atau page Mangotouch Delight. Ada masa mak buat design contoh ok. Babai.


chef ke?

20.4.12

tak update bersebab...

sebabnya saya isi masa lapang dengan menjadi penjual dessert separa bertauliah. Hehe sbb apa separa bertauliah? sbb menuntut ilmu blom sampai ke negeri China lg.. hehe..

Awal tahun aritu, sibuk ngan kelas belajar baking kek. Ye lah selama ni main redah je ikut resepi internet buat kek. Ade je yg tak kena. Jadi lepas dah tuntut ilmu, dah terel la nk buat kek ngan pelbagai teknik. ;)


Dah terel buat kek, mesti nk kena blajar deco kan. So ni tuntut ilmu buttercream dulu. Baru grad neh. Haa next month baru nk blajar fondant nok.. bleh la u ols order kek hantaran ke kek besday ke haper lepas neh.. #konfiden kan?

Tapi dalam byk2 order, yg ni jugak paling laku... Pavlova (dlm gmbr: single layer)

Tartlet pon saya pegi tuntut ilmu.. No.2 peberet order... mai la order.

Ha yg ni order lepas habeh tuntut ilmu buat kek, deco tu saya tibai je lukis. Ye lah tak masuk kelas deco lg time neh.

Okeh, yg ni first attempt buat homemade chocolate praline. Menjadi jugak. hihi

Yg ni pon 1st attempt buat kek lapis. Mmg menguji kesabaran. Tapi berbaloi2...sedappppppp!


Amacam? drooling sampai terguling? jom pakat2 LIKE Mangotouch Delight
dan ORDER SEKARANG!


Petit Chef,

7.3.12

Resepi Rahsia #28: call me polkadot!



Petang tadi terrrrajin sket, lepas kemas2 "workstation" saya, tgk botol2 pewarna tu mcm excited pulak nk buat apam polkadot. Dengan menggunakan kuasa dijari, maka jumpa laa resepi apam polkadot. Sebenarnya dah lama teringin nk try buat, cuma masa je takde. eceh. dok umah 24/7 pon ckp takde masa kannn..:p

Jom tgk resepi. Senang je.

Bahan2:
3 biji telur
220g gula
275g tepung
150ml susu segar
3tsp baking powder
1tsp ovalette
1tsp esen vanilla

Filling strawberry/blueberry

Cara membuatnya:
1) Putarkan semua bahan dengan mixer hingga sebati.

2) Kemudian bahagi adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna yg disukai.

3) Letak sikit adunan dlm cawan kertas yg di letak dlm acuan lompang/apam, kemudian masukkan filling sebelum ditutup semula dengan adunan apam sehingga 3/4 cawan.

4) Buatkan dot2 di atas permukaan.

5) Kukus selama 10-15minit. Siap!


sedap!



penat jugak buat benda ni..

6.3.12

I am 3 yo!

Alamak.. dah masuk bulan march baru nk upload story...dah basi kot. haha. Nevermind. At least mama tulis jugak so that my cute lil boy bleh baca bila besar nanti. (malu jugak kalo anak baca blog emo mama dia sebenarnya..hihi)

Well well.. last month..yeah february 15th. Tarikh sama.. takkan ubah2, adalah birthday anak teruna ku. Memandangkan mama dah "up" sket ilmu dlm membuat kek, jadi mama buat laa special cake utk Irfan. Since on that day, abah outstation, jadi mama buat cuppies dulu for 1st celebration. Dengan tiada kepakaran lg dlm bidang deco kek, namun hasil comot dibawah tetap mendapat pujian excited dari budak berusia 3 tahun itu. (dia kenal kartun "Pocoyo" tu kira satu pujian bahawa deco tu jadi la jugak kannnns! haha)



tgk muka sayang nak makan "Pocoyo" dia.

haa yg ni pulak second birthday cake, mama buat simple deco je. Cuma ada mata McQueen tu je. tak kisahlah, janji anak mak suke! haha

2nd celebration at TGIF.. malu je dia ngan waiter2 tgif yg tlg nyanyi birthday song.

haa yg ni kasi up sket celebration. with our relatives n close friends. Tak buat party besar2 pun kali ni.


Again, homemade pavlova as his birthday cake!

licin dh pinggan tu..

Happy!

Thanks for celebrating his birthday! @ Fullhouse.


tahun depan kek irfan insyaAllah lawa. haha

13.2.12

Kalau dah boleh bercakap..

Sapa lg kalau bukan anak teruna mama sorang tu. Hehe
Alhamdulilah dia dh boleh bercakap cumanya pelat sikit. Normal la tu kan budak baru nk bercakap. Sampaikan nk makan pon dh pandai demand...
"irfan nak makan ape?"
"afan nak asik (nasi), nak mee, nak fraisshh soshh (fries cicah sos), nak ashlet (coklat), ashemm (aiskrim)..."

Haaa hamek.. Tapi bila dh buat bukan nk makan sgt pon kecuali mee or fries..hadeh.

Kadang2 bagus jugak dia dok layan youtube tu sbb dia dh belajar byk jugak dr situ. Mcm abc, 123 till 20 even mcm kelakar je dia sebut eleven sampai twenty tu..haha. Kartun Pocoyo tu pon bagus jugak, byk ajar dia jugak. So bila mama repeat mcm yg Pocoyo buat, dia cepat ingat. Macam pocoyo tunjuk "this is an oven" so bila saya tunjuk, dia pon dah tau guna ayat tu. Cuma sebutannya jadi....
"dis dis avennnn" (oven mama laa tu)
"dis dis shushu" (ye, itu susu)
"maaa..dis dis watch!"

Tapi tetiba tadi dia buka freezer....
"Allahhhh ajimmm!..... ashemmmmm!.... Maaa nak ashemm?"
( read : astagfirullahalazim...aiskrim..maa nak aiskrim?)

Persoalannya kenapa kena istigfar? Haha


Lg 2 hari utk irfan besday,

9.2.12

DIY Playdoh

Permainan yg paling saya tak suka main dulu-dulu adalah plastesin atau nama komersialnya "playdoh". Sbb bau chemical dia tu yg buat saya tak tahan. Tapi bila dah ada anak ni, mestilah nk kena bagi pendedahan dengan playdoh ni. Memandangkan saya tak keje lagi, dan Irfan pon dok saja kat umah, maka saya kena lah create something utk dia belajar... Kira ala2 playskool lah. Eceh..

So, untuk mengelakkan bau chemical dan menjamin keselamatan anak bermain dgn plastesin ni, ayuh ikuti projek DIY playdoh saya!!!

Bahan2 :
1 cawan tepung
1/2 cawan garam
1 sudu besar cream of tartar
1 sudu besar minyak
1 cawan air
setitik pewarna (ikut suka lah nk color ape pun)

Satukan semua bahan kering dalam mangkuk.


Satukan air dan minyak di dalam periuk, panaskan sekejap. (bg warm je)


Kemudian tuangkan kedalam mangkuk berisi bahan kering tadi. kacau hingga terbentuk doh.

Doh yg terbentuk ketika masih suam ni akan sedekit melekat. Dont worry okeyy..


Boleh bahagikan kepada 3 bahagian dan buatkan lubang di tengah2 lalu masukkan setitis pewarna. Uli hingga sebati warnanya.

TADAAAAAA! dah siap dan dah boleh main!!!!!

Senangkan? Mcm ni mak pon excited nk main kan.. Tak perlu risau kalau anak tergigit playdoh ni pon sebab tiada bahan chemical langsung. Tapi janganlah saja2 pegi bagi dia telan pulak kan..hehehe.. Selamat Mencuba!!



puas hati,

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...