24.8.10

Resepi Rahsia #07 :: Biskut Injit-injit Semut

Hai kawan-kawan. Amacam rindu tak pada RR? (bajet mcm chef terhebat alam maya kan?..cisss!) Oklah, buat julung kalinya, saya nak tayang resepi biskut raya pulak. Oh hari ahad aritu, nekad membuat 2 jenis biskut raya. Maka mari kita lihat satu dulu supaya anda merasa teruja yang amat untuk menunggu resepi biskut lg satu. (tgk..lagi nk perasan..heh!)

~Biskut Injit-injit Semut Sapa Sakit Naik Atas~
++Nama sebenar :: Biskut sarang semut++
Bahan-bahan:
160gm butter
100gm gula halus
180gm tepong gandom
80gm tepong kastad
50gm tepong jagung
1 sudutek esen vanilla
coklat rice secukupnya

Cara membuatnya:
1) Pukul butter, gula dan esen vanila hingga sebati.
2) Masukkan kesemua tepong dan gaulkan hingga menjadi seperti doh.
3) Gunakan pemarut untuk menjadikan doh bertali.
4) Masukkan kedalam cawan kertas yang kecil.
5) Taburkan semut coklat rice di atas.

6) Bakar selama 15-20minit, angkat dan sejukkan sepenuhnya sebelom disimpan didalam bekas kedap udara.
Jennngjennngjengggggggggggggggggg!

++ sarangheee!++

nota chef:: Ada resepi yg pakai kuning telur. Tapi saya blom cuba yg itu. hehe. Oh ya, Thanks to Ummi Iez kerana mencadangkan kuih-raya-yg-saya-patut-buat-raya-ini!

Ok nanti saya sharing is caring biskut lagi satu ye. Try lah yg ni dulu! Selamat mencuba!


Mmg semut kat umah saya pun suka..cisss!

4 comments:

d i d a said...

sedapnya wey...aku rasa biskut jenis ni antara kategori semakin pupus..aku suka biskut ni tp dh lama x buat. nnt p mkn kat umah hg la bole.

^wirda^ said...

buleh2..jemput beraya..hahaha dh dok dekat2 nih mai singgah..kalau tak aku ckp..sampaiiiii ati hg (dlm nada sedih)...hahaha

Mohamad Faizal said...

(ditulis dengan caps bagi menunjukkan efek keterujaan)

KUIH SARANG SEMUT ADALAH KUIH RAYA YANG PALING MENGGHAIRAHKAN!!!

saya datang beraya rumah anda nanti sila sediakan sebalang

^wirda^ said...

ijai :: ohw mcm tu bahaya, jadi baik saya sediakan didalam pinggan..sep kann???hahahah

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...