6.7.11

Ia bermula dengan A bukannya aaaa~

yeahh...APPETON~~dengan lysine!



Haa mcm iklan pulak. :P

Ye memang nk iklankan sikit walaupun ada yang dah tahu. Siapa tak nak anak membesar bagai johan kan. Nak bg milo dia taknak. Nak bg nasi pun tak nak sgt. Nak bg roti pun tak nak jugak. Apatah lagi sayur dan buah kan. Harapkan susu formula tu je. Dia bukan baby lagi!! Jadi saya pun mengambil langkah ini untuk monitor balik perkembangan Irfan.

Masa umur setahun dulu, dah penah beli, tapi Irfan selamber bg pecah botol tu.

Then saya beli Scott's yg chewable tu. Tapi ini budak kecik terlebih suka pulak sampai nk buat sebagai gula2. Kang teroverdose pulak. T_T

Then beli lagi yg jenis tablet, lupa lah jenama apa, masa tu nk cari Appeton, tp tak de, salesgirl tu beriya2 suh beli yg tu. Hampa. Irfan tak suka tablet. Sapa nak angkat tangan!


Akhirnya, last week jumpa jugak Appeton dengan Lysine ni dalam bentuk syrup. Biasa lah, kalau saya mencari mmg payah btoi nk jumpa. Cuba tak cari.. bersepahhhhh je dok jual sana sini. T_T


Berat Irfan dah turun dekat 2 kg kot sebab dia tak makan nasi dah seminggu. Sebelum tu pun makan cuma 2, 3 sudu je. So dari last week sampai arini, saya bagi Irfan minum 4 kali je baru. Alhamdulillah. Selera dia bertambah. Siap over lg.


Dah makan nasi lebih dari 10 sudu dah. Pastu sambung lg pulak makan biskut or yogurt or apa2 yg dia nampak lah. Pantang saya turun dapur, dia pun turun selongkar peti ais, amik lagi koko crunch.. vitagen..buah.. okeh mision to improve the appetite sukses!


Okeh jom tgk multivitamin yg terkandung dlm sebotol Appeton ni.

Nutrient
Composition
Each ml
US RDA*
Functions
Vitamin A
1500iu
100%
Ensure good eye sight
Maintenance of proper calcium level in the body
Ensures healthy bones and teeth
Vitamin D3
400iu
100%
Vitamin E
5iu
100%
For proper cell function and protect body cells from free radicals
Vitamin B1
0.5mg
100%
Necessary for the normal process in carbohydrate, protein and fat metabolisms
For red blood cells formation and
Correct functioning of nervous system and proper food assimilation
Vitamin B2
0.6mg
100%
Vitamin B6
0.4mg
100%
Nicotiamide
8.0mg
100%
For normal skin condition and nervous system
Vitamin C
35mg
100%
Helps to increase body resistance toward infection
Prevent the occurrence of scurvy
Vitamin B12
2mcg
100%
Essential for cell formation especially red blood cells and they are vital in prevention of certain form of anemia
Taurine
20mg
-
Helps in brain development, memory, attention, improve learning ability
For eye healthiness and development
L-Lysine HCI
20mg
-
Promotes muscle growth, weight gain and calcium retention
Helps to enhance body height and weight gain which have been proven in a Japan study


Bagus kan. Cubalah.




senang hati,

2 comments:

atulhani said...

kalau bebetul bagus nak suruh kakak aku bagi kat anak dia aar.. sbb doc dh ckp anak dia underweight.. esok 4 tahun, tapi badan mcm budak 2 tahun.. gegirl..

..:: WiRdA ::.. said...

oh dia tak penah try ke? aku beli pun sbb teringat dulu kecik2 sepupu aku kurus kering darjah 5..sbb takmo makan... last2 bg appeton,terus naik badan dia jd normal.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...