22.7.11

Spell it right!

Assalamualaikum.

Hepi fly-day everybody.. this is another story about my lil Irfan. hehe



Meredhakan barang kita menjadi hak mutlak si kecil kadang-kadang berguna jugak. Tak salah. Begitulah nasib Ipad hadiah harijadi Januari lalu. Boleh kira dengan jari brapa kali je mama dpt layan sepenuhnya Ipad tu. Tu pun kalau Irfan tido or he's not around. =.='

The most favorite routine that Irfan always does is...watching Youtube. Of cause lah mama dah tlg buka page yg sepatutnya, like ABC songs, Elmo, Pocoyo and other nursery rhythms. The good thing is, there has an ABC Phonic Songs which kids can learn the sound of the letters. So, secara tak langsung my cute lil son started to learn the ABCs but he mixed up the word and phonic together.. LOL.

Let's see Irfan's ABC.

A - ae..
B - ball....(see dia hafal b for what..unless mama sebut b, then baru dia ikut)
C - meoww.. (for cat)
D - dog..uk uk..
E - eiii.... or he make sound uuuuu~~ (elephant)
F - fish...fishhhhhuwaaa.. (fish)
G - .....
H - h... or hat (sambil pegang kepala)
I - ai.. (sambil tunjuk eyes... ok dia dh keliru ngan sound..haha)
J - uhh..(pegang hujung baju..= Jacket..tanda sejuk pakai jacket..hehe)
K - kay..
L - .......
M - ermmmm (sound je..kalau mama ckp 'em', baru sebut.)
N - en
O - ooo (yg ni paling terel sebut)
P - pi.. (tapi slalu lupa camne sebut...haha)
Q - .....
R - ......
S - esh..
T - roaaarrrrr (tiger... sumtimes dia sebut lah ti)
U - yuuuuuu (sambil tutup kepala = hujan pakai umbrella okey.)
V - ....
W - .....
X - ex..
Y - waii... Yak (binatang selembu, Yak)
Z - ....


Funny kan..ada ikut bunyi, ada sebut huruf, dan ada hafal benda.


So duduk saja2 tgh makan biskut ke, tgh minum susu ke, tgh dalam keta ke, nanti dengar lah suara kecik tu mengeja.


Contohnya, kalau dah habis minum susu, nanti dengar lah dia mengeja....;)
Roarr - Ooo - ermmm - ermmm - eiii - eii ---- Roaarr - ai - (skip) - (skip) - ei -ei...
(skip sebab dia lupa...haha)




Ohh pagi tadi dia bangun tido, sambil duduk tunggu mama siap, dengar laa suara comel bangun tido sebut... ae - yu - eshh - eshh - aii - en - oooooo!!!


Cuba teka apa? Yeahhhh....





merujuk pada paperbag ;)


Comel je. hehehe
Ok lah boleh mengeja sket2. Lepas ni mungkin dah boleh sebut btol2, then petah lah bercakap. haa boleh la masuk kindergarten next year. eh.


** ingat nk post video youtube tu. later lah. . :P


(irfan 2 tahun 5 bulan)


alhamdulillah..

4 comments:

b said...

wah really? hahahaha.. i never thought his that smart ..igt dia saja mumbling jerk...ahahahaha..abis la grammar dia tunggang langgang kang..

pasnih kena bukak jawi plak..kurang expoure lagik nih...

..:: WiRdA ::.. said...

yeah impressive..haha igt tawu dua tiga huruf..start perasan time dia makan biskut jacob, dok mengeja tin biskut tu..haha..comel sj.

ummi eiz said...

wowwwwwwwww impressive!!good job mama & daddy irfan.... bole anta kelas language..jom2 french

..:: WiRdA ::.. said...

kelas french..hmm ok gak skrg pun dh ade loghat french tu..maybe sbb makan byk french fries kot..hahah dan aku bleh imagine mcm mana kami berckp nanti..mcm ayam itik..haha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...