8.10.10

Gen2, mak panggil balik!

Di suatu tengah hari yang suam2, aku, yana dan jue berjalan menuju ke kereta Gen 2 ku...

"Eh tadi kat FB, ada kawan aku post pasal Proton nk recall keta Gen 2 dan Neo 2004-2008"

"Oh ye ke? Sebab apa?" tanya si yana.

"Ntah, katanya sbb clock spring? Ada sangkut paut ngan hon, airbag.." aku cuba buat terer.

"Oo0o bleh la dpt keta baru..waja evo..." ayat tak pasal2 dari yana. Jue dengar saja.


Tuit Tuit!


Kami masuk dalam keta. Aku pun hidupkan engine dan mula kluar dari parking yang illegal.

Ho0o0oonnkkkk! Hooonnnkk!

Begitu kot bunyi hon keta aku bila aku mula pusing stereng! Watefisssssssshh!
Keta ni dengar aku cakap ke tadi..adoiyaiii! Terus tukar naik keta si Yana dan kepala masih pusing memikirkan keta ku itu.

Tunggu lepas org balik solat jumaat, minta tlg membe opis yg tau repair keta. Di cabut wayar hon pun masih berbunyi. Sentuh sana sentuh sini. Baru je aku nk tunjuk terer bagi dia alatan spanar untuk buka segala benda. Dia dh cabut satu fius dalam kotak fius banyak2 tu. Hmmm Diam pun kau wahai hon. Try bawa keta pusing2 stereng. Mmg diam. Tapi ada bunyi2 kat tmpt hon kat stereng tu. So naik opis pegi baca balik artikel tadi tu.

PROTON RECALL SATRIA NEO & GEN2 2004-2008!!!

A Clock Spring is located behind your steering wheel, between where your
dashboard and steering wheel connects. It connects the switches and airbag in
the steering wheel to the radio, horn and cruise control.


The defect of the clock spring could cause the following incidents,
1. Noises when turning the steering wheel.
2. Unintentional triggering of the car horn.

3. Malfunction of car audio remote button on the steering wheels.
4. Self-deployment of the air bag.
5. Unable to start car due to short circuit of the electronic components.

Check your car whether is affect
Go copy down your chasis number located here.

Go to the url HERE to check whether your car is affected.


Sah. I need to see them!
Oh nanti nk kena check chasis number dia! Sapa pakai Gen 2 or Neo 2004-2008, silalah check skrg! Rujuk pada WEB ini!

Sumber gambar dari incik gugel. Makasih.

Sapa kata dapat keta baru?

6 comments:

mrsDudE said...

laki ai punya neo tatau la terbabit ke idak.. sok suh dia cek lah...

b said...

oh kereta saya pula langusng tak leh hidup.. mmg emosional gila pepagi dah buat hal.




rupanya bater dah kong, punya brapa lama tak tukar...



sebbaik ada jiran. terbaek.

takziah atas hon anda

atulhani said...

dan dan jadi gitu bila masa ada berita kena panggil balik.. hehehe... alaaa.. keta proton mmg selalu banyak problem ar.. perodua kira ok sikit...

^wirda^ said...

anin :: ye sila check, onlen or hotline

b :: tiada kaitan haha

atul : btol!

Sylarius said...

Kalo kena panggil balik ni, kita tak payah bayar ape2 kn untuk repair clock spring tu?

^wirda^ said...

sylarius, ye patutnye macam tu TAPIIIII..hanya kereta terpilih je..huhuh kereta yg mmg HL + cruise function..huhu so rasanya keta saya tak termasuk kategori dan mesti lah kena bayar...dunia ini kejammmm!T_T

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...