26.10.10

perlakuan setiap hari sama dengan rutin

Apa rutin permulaan hari anda? Rutin saya adalah bangun pagi dan menunaikan solat wajib, lalu turun ke dapur sediakan sarapan utk suwit family. Before naik mandi, saya akan minum segelas supplement harian, B’Young Advanced Functional Beverage dan ISO 3 Collagen. Wajib amik b4 1 jam nk sarapan sbb kalau hari keje pastilah saya tak sarapan di umah, bawa bekal ke opish.
Wah agak poyo kah gaya idup sihat saya? No no no..utk orang2 nak mencecah middle age nih, perlu mulakan supplement..takkan nk tunggu umur 40 baru nk kalut cari segala benda dan nk telan. Masa tu sistem badan dan metabolisme pun dh menurun. Jadi sbb tu saya amik suppliment nih. Tapi kenapa mesti Byoung dan Collagen itu??

Fungsi Collagen semua dh tau kot. So saya terang fungsi Byoung je la kan. B’Young Advanced Functional Beverage is one of the latest discoveries in the field of functional food science as a result of MELATONIN discovery. Haa nampak sgt saya cut and paste saja kan kan.. Hihi.. Apa itu MELATONIN??

Melatonin tu ada dalam otak kita. Dia mcm kita punya internal clock. Berfungsi 24 jam. Badan kita akan hasilkan banyak melatonin pada waktu malam yakni, ketika kita tidur. Kalau siang, penghasilan melatonin menurun. Oh nak terang pasal melatonin kena buat n3 baru. T_T

++penah nampak tak iklan nih sepanjang lebuhraya PLUS??++


Ok so apa kaitannye skrg?? Mari tgk kebaikan Byoung yg mengandungi lebih 60 ramuan ni dulu:


Short term effects :

  • Promotes better sleep
  • Cleans colon for healthy bowel movement
  • Increases energy levels
  • Relieves stress / depression

Long term effect:

  • Slows aging process
  • Prevents increased incidence and onset of disease
  • Improves skin elasticity for a smoother youthful tone
  • Increases mental alertness
  • Enhance weight control, reduces excess body fat
  • Neutralises free radicals
  • Strengthens immune system
  • Regulates digestive system
  • Regulates circulatory system
  • Enhances nurtrient absorption
  • Regulates internal gland / organ function
  • Helps prevent coronary disease
  • Inhibits pre-cancer function and growth of cancer tumours
  • Invigorates libido
Lagi skali saya copy and paste sbb tak larat nk terang satu. Alaaah..semua supplement tulis mcm tu. Ya btol. Mmg semua pun tulis mcm tu tapi berhasil atau tidak? Tepuk dada tanya melatonin..ok itu takde kaitan. haha
++Ada tak product yg ada product liability insurance USD 1 Millon mcm ni?Sebab apa dorang brani buat mcm ni? Sila jawab sendiri. Hihi++

Setakat yg saya makan, mmg semua SHORT TERM effect adalah berkesan. Ini bukan sbb saya nk promote, tapi mmg benar. LONG TERM, saya tgk pada mereka yg dh amalkan selama beberapa thn. Mmg kagum sket. Ada kot saya penah citer kat entry di sini. Selain tu, sistem perkumuhan juga amat berkesan, sehari sekurang2nya pun 2 kali. Lena mmg nyenyak tanpa ganguan mimpi nyiang rapik. So point MELATONIN tadi. Apabila kita cukup tidur, melatonin dpt terbentuk. Melatonin nih juga bg kesan antioksida pada badan. Ok, itu topik lain yg akan di sharing lg. Oh saya penah guna Byoung masa proses diet ringan saya, berkesan, kurang rasa lapar. Kempis juga perut mak..hihi.

Ok lah nokk, sekali lagi diingatkan ini bukan IKLAN racun serangga atau nk promote sbb saya adalah geng 8848. Tapi sekadar sharing cara2 anda OVERHAUL badan anda. Tak kisah lah korang amik multivitamin atau supplement apa pun. Pada yg mmg mengamalkan pengambilan makanan tambahan, amalkan slalu, pada yg blom, bila lagi? ;)

Selamat beramal.



Pernah stop sebulan utk kajian diri, vertigo kot!

4 comments:

ummi Eiz said...

yeah yeah mari menjaga badan walaupon age is juat a number hahaha mane tah aku copy ayat ni.. stay jelita bebeh

^wirda^ said...

mari buktikan age is just a number! hahaha ;)

fairus said...

Ada.. Macam2 suplement aku makan..

^wirda^ said...

fairus :: yeah anda mmg amalkan cara idup sihat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...