Ia adalah Biskut Badam Coklat.

Saya tak ingat resepi ni dari sapa.. Thanks pada empunya resepi.
BISKUT BADAM COKLAT
Bahan-bahan
250 g mentega
50 g gula halus
1 biji kuning telur
1 camca teh esen vanila
200 g tepung kek (saya guna tepung gandum je)
30 g tepung jagung
300 g badam kasar
100 g nestum
250 g coklat masakan (*ini yg mistik ni. Takde dlm kaedah. Jadi saya tukar kepada 50g serbuk koko)
Cara membuatnya:
- Putar mentega, gula halus dan kuning telur hingga kembang. Masukkan esen vanila.
- Masukkan tepung kek, tepung jagung dan serbuk koko (diayak dulu). Kacau rata.
- Campur badam kasar bersama nestum dan diuli sebati.
- Simpan di dalam peti sejuk, 20 minit. Saya bentukkan mcm gambar di bawah terus. Gulung dlm kertas minyak atau wrapping plastik.
- Lepas tu, saya potong2 je dengan pisau letak dlm dulang. Kalau tak, korang bleh je canai dan terap adunan mengikut bentuk kesukaan. Bakar pada suhu 170'C selama 15-20 minit.
SIAPPPP!

badam + coklat = heaven!

No comments:
Post a Comment