10.9.09

Resepi Rahsia # 001:: Cik Puding Ku Sayang

Semekom..
Selamat pagi tuan2 dan puan2 di berada di rumah, di opis, di dlm keta mahupun di mana jua anda berada..selamat membaca entry istimewa bulan ramadhan sy pada hari ini ye.

sebenarnye sy ingin membuat sharing kerana sharing is caring, tentang juadah sampingan di kala berbuka puasa mahupun bersahur nanti ye puan2..
oh mungkin tuan2 dan puan2 ada yg sudah terer dgn menu ini tetapi sy ttp nak sharing kerna inikan blog saya jadi suka ati saya lah mungkin ada yg tidak penah buat...

Tajuk menu sy adalah :: Cik puding ku sayang (bukan nama sebenar)


Bahan2nye ialah :
  • 1 paket agar2
  • 1 tin mix fruits cocktail ( ikut suka nk letak buah ape pun)
  • 1 cawan susu cair (mcm susu ideal tu)
  • 3 sudu kecil tepung kastad
  • 2 senduk kecil gula ( ikut kadar kemanisan diri anda, jgn sampai kena diabetes)
  • 4 cawan air
Cara membuatnya :
  1. ambil periuk yg sesuai, dan letak atas dapur, nyalakan dapur itu.
  2. masak agar2 dgn 4 cawan air tadi.
  3. masukkan mix fruits dan susu cair diikuti dgn tepung kastad. (pastikan bancuh tepung kastad terlebih dahulu dgn air) **jgn bancuh ngan air panas k....nahas akibatnya!
  4. kemudian masuk gula senduk per senduk..rasa lah kemanisannya ye.. tp kalo time puasa takleh rasa, sukatan ini sudah memadai..kerna air mix fruit td pun dh manis.
  5. tutup api. tak perlu terlalu lama..kang abis buah2an tu lunyai. (**lunyai = hancur)
  6. tuang ke dlm bekas puding. tunggu sehingga beku dan dah bleh makan.


++inilah hasilnya...puding buah kastad sebenarnye..hahahaha.. enak dimakan bersama susu cair juga!++

ye puan2 dan tuan2..mudah bukan? Jadi apa tunggu lagi? Kita berjumpa lagi di hari dan waktu yg lain..sekian, selamat mencuba~!


chef perasan,

15 comments:

mommy izz said...

mmmm yummy, ade tapau mai opis??... spagetiku pula???

shuhada said...

emm sedapnya.. terluir dah ni.. :p
nak boleh buat sndri lmbt lagi lah pulak balik rumah huhu....

^wirda^ said...

mommy izz, hihi bkn hg kata nk buat gak ke?? hihii.. ala semlm igt nk boh dlm bekas kecik utk kwn2 skali asyik memasak,last2 aku tuang dlm pan dah..huhu dh nk beku br tingat..sabau je la

^wirda^ said...

shuhada, slamat mencuba!hoho

hushuss said...

nampak cam menarik, apa kata hang bawak mai opis dulu wirda utk kami rasa sama ada menarik ka dak? huahuahuahua

Ros said...

mau order sepinggan !!!!

^wirda^ said...

hushus & rosie :: cadangnya begitu lah..cuba baca yg kami post kat mommy izz tu..itulah alasannye..huhu

hot mama said...

bestnyer...am masukkan lam bekas2 kecik so that bleh mkn 2-3 hari hehe... wirda mana kenai ngan nisma n ee nih?btoi ka mommy izz ni ee? main teka jekk

NisS^ImmEr said...

cik puding ku sayang nampak cam bes je. bleh buat kiriman pos berdaftar ke?

am, kami kenai di MMU. wirda adalah ex hosmet aku yg mereng

^wirda^ said...

am :: mommy izz itu adalah ilyana namanye...tatau laa nama glemer dia ee gak..hahaha
sy ltk dlm pan puding je..ada la 2 bekas..thn 2-4 hari biasenye..haha

niss:: aku takut bersemut je..haha

mommy izz said...

hahah...mcm jejak kasihan plakss... hi am, diriku turut mbace beloggmu..keep on blogging bebeh..sori la i mmg pbace tegar, jarang2 post komen hukhuk nk jimat dakwat lappy huhu

urs truly
miss e

^wirda^ said...

o0o yana, btol la hg ee tu ek? wow ada byk nick hebat..hahha
btw, resepi rahsia yg lagi satu tu nanti aku up kan bila aku sudah sukses!

shuhada said...

nak share resepi cream utk puding...

bahan2:-
200ml susu segar
2 biji kuning telur
satu sudu kecil perasa vanilla
30gm gula kastad (manis ikut suka huhu)

cara buat:-
campur semua dan kacau dengan api yg sederhana perlahan..:)

(nak pahala lebih kacau ikut arah kiblat iaitu lawan jam smbil berselawat atau doa..)-- utk setiap masakan..

dah siap!.. nak sedap boleh sejukkan .. terpulang;)..
selamat mencuba!

zurie said...

wei.. awt aku buat jd warna kuning?? boh tepung kastard kn?? musykil aku.. hehehe.. pastu aku buat ritu teriba jd berbijik-bijik plk.. huhuhuhu depa ckp sbb api kuat sgt.. buah pon semua turun bawah.. hehehehe

..:: WiRdA ::.. said...

kuning mcm mana hg punya? mmg dia kuning2 cair gitu.

berbiji2, dari tepung kastard ke ape? tepung tu hg kena bancuh ngan air biasa jgn air panas.baru tak bergentel. kalau puding tu sendiri berbiji, a ah, api kuat sgt la tu. dan hg tak sempat kacau.

buah hg tu dh masak terus kot, sbb tu jatuh bawah.. hehee boh buah kejap je terus lah tutup.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...