10.9.09

makanan pejal pertama

Ah-ha.. patutnye aku post entry ni last 3 weeks aritu..masa Irfan genap 6 bulan..tp terlupa plak..hihi
Apakah itu makanan pejal?
omputih ckp solid food.. utk sape lagi kalo bukan omey2 irfan~ (^V^)
ape ye 1st solid food irfan..uhm mama pun tak tau nk start mana dulu..saspen tau!

So me and hubby bought irfan's 1st solid food from nestle je..hihi
juz try for plain rice yg takde rasa and another one is rice + soya..sweet sket yg nih..
1st trial, irfan terpinga2 ngan memek mukanya tp tetap ditelan..of coz la tak byk pun..then dia takmo dah..
3 hari pastu mama dpt idea atas suggestion member, masak bubur nasi ikan salmon. Bersungguh cik mama pegi beli ikan salmon yg mahal itu..esoknya dimasak dgn bersungguh2 juga. tp tak letak la garam or gula or serbuk perasa, tak bagus utk permulaan baby ye puan2..hihi
Lunch time!!! baby irfan menunjukkan keinginan utk makan, lalu mama dgn hati yg gumbira pegi laa membawa bubur itu menghampiri irfan. baru je duduk nk suap..irfan as usual menggedik2kan dirinya lalu terpelanting mangkuk bubur itu lalu tumpah..huyey!
Mama tidak putus asa, pegi mengambil yg baru..skrg masa utk menyuap..1st suap, irfan sudah menunjukkan muka yg pelik.. 2nd suap, irfan membuat muka mahu muntah seperti bwek bwek! hohoho...sabar je la.. maybe tekstur bubur tu berbiji2 lepas dilenyek blom bleh diterima oleh encik irfan. so back to nestle la jawabnye..

2 weeks berlalu~~
mama irfan sudah kembali kepada memasak semula bubur nasi, tetapi dgn ayam/daging/ikan bilis, resultnya: SUKSES! SUKSES! irfan sudah boleh menerima makanan itu..maybe sudah booorrrring ngan nestle dia tu..hahaha tawu pun..
mama irfan juga penah try bg rasa2 je yogurt & taufoofa, oh irfan sgt suka..tp sorry, yogurt takleh byk2..tunggu besar sket lg..semuanya dia nk makan..hihi
puree pisang pun encik irfan try, boleh la sket2 dia makan..mula2 tu bwek bwek jugak muka dia..tp lama2 ok laa.. tp lepas tu bersiap sedia menyalin diapers nya yg berbau harum itu..hoho!

haa ini mama irfan baru search, sepatutnya search 3 weeks ago..tp tak terbuat seperti entry ini jugak. So, mommies2 or mom2be bleh refer laa..for 8month above..to be continued..daaa~



yg saspen,


5 comments:

d i d a said...

dlu kakak aku mmula bg sejenis mknn dlm botol kecil nama dia gerber. ha mcm nama lukisan circuit board kan. ada bermcm perisa dan jenis.

Ros said...

irfan tk sabar nk tunggu raya ni.. blh try ketupat, lemang, dodol, rendang, nasik himpit, kuah kacang, laksa, dan donut...

^wirda^ said...

ida ::
gerber..hahah mcm file pcb laa..haha..tu kot, yg dlm botol kecik..heinzs tu kot.aku ada bg gak..dia sgt suka..hoho..tp lebih baik homemade kan?

ros::
raya ada donut ek?? hahaha

hushuss said...

tak lama lagi omey2 ifan leh la makan nasik dgn ikan masin..ekekeke..huspa try masak bubur nasik, letak bawang putih, halia dan ayam..wahhhh..baunya wangi dan rasanya pon sedap..habis bobot mkn..pas mkn terkentut sbb penangan halia dlm buboq nasik..try arr.

^wirda^ said...

oh huspa garam ada letak gak ke?
takan ni dok letak nasi + daging/ayam/ikan bilis + carrot je..hik hik..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...