19.10.11

Japan #02 :: Universal Studio Japan

Kami berlepas dari KLIA jam 11.45 malam waktu tempatan menaiki pesawat udara MAS. Eceh.. ayat permulaan nk skema je kan. Baru2 nk berlepas biase lah mata pun masih segar bugar, nak pulak di beri hidangan ringan tak sampai sejam perjalanan.

Baru je terlelap sejam..dahh diberi breakfast pulak seawal 4.30 pagi kalau tak silap saya. Nak taknak kena melantak jugak, kalo tak kebulur pulak bila dh sampai nanti. Namun, breakfast Irfan saya simpan dalam beg sebab kesian pulak nk paksa budak tu bangun tido utk makan semata2. Elok je sesudah makan, tak sampai sejam encik pilot pun bagitau kami dah nk mendarat. Ciskek.. mmg tak sempat sambung tido. Perjalanan lebih kurang 6 jam lebih itu sangat lah pendek rasanya.

Ohaiyo gozaimas Kansai!
(gagah sengih jugak walaupun muka nampak lesu gila..haha)



Kami tiba di airport yg termahal di dunia, the Kansai man-made island airport, jam 7 pagi waktu tempatan (waktu jepun lah tu) . Waktu Jepun adalah sejam lebih pantas dari Malaysia sebab nama pun negara matahari terbit kan, so dorang nampak matahari dulu lah. Pukul 5 pagi dah cerah. o_O.

Cuci2 muka, gosok gigi, buang apa yg patut, salin apa yg perlu. Nah terus naik bas dan menuju ke Universal Studio Japan (USJ)! Wehuuuuuuuu (ilang mengantuk). Tak sempat pun nk menikmatan rupa bentuk airport tu..hahaha.

Perjalanan ke sana amik masa lebih kurang sejam, lalu bas benti berehat dulu di hentian rehat kecil..

hentian rehat..


Dan akhirnya tiba di muka pintu Universal Studio Japan!



Pukul 8 pagi.. dah penuh depan pintu gerbang dengan segala rombongan sekolah anak2 nippon. Adeh, dorang ni tak skolah ke? Baru hari Khamis kottt.. dah bleh imagine camne nk kena beratur untuk naik rides. T_T


Jumlah geng kami yg pegi...termasuk yg tgh amik gambar..hehe.



Memandangkan saya dah penah pegi Universal Studio Singapore, jadi takde lah rasa ralat sgt bila tak explore semua. Sempat jugak lah main roller coaster menggila dia...yiiihaaaa...


pastu bg can Encik Arjuna main 4D train Spiderman. Kat Singapore, dia sama mcm train kat area Egypt tu..(lupa nama dah..)


Then sempat lg naik Back to the future ride.. pening kepala berpinau2..haha


Last skali tgk show Waterworld yg tak sempat nk tgk kat Singapore dulu. Cumanya kami tak paham lah citer dia sbb dorang speaking japanese kann.. mak layankan je tepuk dan sorak..hahahha. Sapa yg dok depan mmg wajib basah lah..


Selebihnya bergambar je.. tak larat beratur dh..


Tour guide kami ckp, ada satu restoran piza dalam ni(dlm peta no70) , ada 3 jenis piza dia bleh makan. Tapi malangnya hari kami pergi tu, dorang tukar menu. oh em ji kami terpaksa berlapar sampai masa dinner nanti. T_T. Nasib baik saya tapau nasi lemak dalam flight tadi, so bleh jamu irfan yg tu dulu. pheww..

Encik Arjuna and the gang je duduk minum kat situ.. 2 air je tu.. lebih kurang RM40-50. T_T


USJ ni tak byk sgt souvenier yg tulis "Universal Studio Japan"..huhu makanya, saya pun tak beli satu pun souvenier kat situ boleh? Even tshirt pun ade laa satu je tu pun mcm kualiti rendah saja. Macam tak berbaloi dgn harga langsung. Tak macam kat Singapore which is too many choices. Pastu byk Sesame Streets punya barang je, tu pun tak tulis pape. Fridge magnet pun tak jumpa.. adeh! Tp itu saya tgk kat kedai main dia je la.. kedai kecik2 utk setiap ride tak de masa nk belek.. hehe Saya rasa anak2 jepun tu dah cilok awai2 dah kot sbb dorang je beli berkampit2. haha.


Oh masa kami tak lama pun kat situ campur tolak masa nk beratur lagi kan. Sebab schedule kami akan pegi ke tmpt lain pulak. Jadi kami pun kluar lah USJ tu pukul 2ptg dan pegi Hard Rock Cafe Osaka kat sebelah USJ tu.

Settle2 semua benda. Pukul 4ptg dah kena naik bas dan bertolak ke Shanshibashi, di mana hotel utk kami menginap.


After check-in, tak sampai sejam, kena turun pegi makan dalam pukul 6 ptg. Malam tu kami makan makanan Turki. Lazat.


After makan, shopping2 since tmpt shopping kat belakang hotel je. Tapi saya tak beli ape pun sgt. Sebab pk byk lagi hari yg perlu dishopping kan. haha

Kedai tutup pukul 8 mlm. Bila semua tutup kami balik hotel dan tido. Letih giler kot. Oh btw, hotel pertama kami Cross Hotel adalah antara hotel paling cun..terutama bilik mandinya. I loikee~~ (nanti last baru saya buat entry hotel2 saja ye)





to be continued...


phew..selesai jugak entry 1..haha

6 comments:

Farah said...

waaaahh sudah sampai japang kamu!bessnyeee!

peah @ peps said...

konichiwa....

mana lagi best...singapore ke..jepun...

vavava...dah sampai jepun..tgk pun dah rasa excitementnyer...anywat congrats kat hubby for his excellent achievement....

b said...

ah gile simpple entry.. tak macam travelogue ponnnn

..:: WiRdA ::.. said...

farah :: pastilah siyok berganda! haha

..:: WiRdA ::.. said...

peps: sama2 best! haha takde la byk sgt beza nya..cuma roller coaster kat spore tak try lg sbb haritu tak open for public lg..;) yg jepun punya gila kentanggg!

..:: WiRdA ::.. said...

b, nk citer ape la sgt.. penat nk tulis..hahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...