22.4.11

Measles or Chickenpox

Haa..ini mmg saya konfius dari dulu. Ye la sebab dari kecik cuma tau satu je. Demam campak. Campak besar dan campak kecil. Bahasa kampung la kiranya. Saya penah kena kedua2 nya masa umur 16 tahun dan 22 tahun kalau tak silap. Tp masa tu dah pandai la jaga diri supaya tidak berparut. But still, saya panggil demam campak. hehe.


Sampai laaa terjadi kat si comel Irfan, baru saya start confuse, bila kawan2 mula tanya measles ke chikenpox? Ohh tipah keliru. Tanya doktor aritu, dia ckp yg mcm ruam tu measles dan yg berair tu adalah chicken pox.

Ok tapi dalam bahasa melayu nya org panggil apa sebenarnya? Jadi untuk kepastian jitu, maka saya gugel terjumpa blog doktor ni. Konklusinya adalah..


Measles adalah campak, iaitu berpunca daripada virus measles yg menyebabkan demam tinggi, sakit tekak yg teruk dan ruam pada seluruh badan.



Chicken-pox adalah Cacar Air, iaitu berpunca daripada virus varicella yang menyebabkan demam dan ruam berair pada badan.



Haa skrg saya dah puas hati. =)


So as a conclusion, Irfan skrg diserang penyakit cacar air atau chickenpox. Sian dia gatal2. Makan pun tak lalu. Dah 5 hari asyik makan biskut mini tiger tu je. Sakit tekak agaknya. T__T


Gambar Irfan demam hari ke 4.. harini dah hari ke 6.



get well soon, son!



Whats you berry???? Check it out!

7 comments:

Thiya Ahmad said...

Get well soon handsome boy!

..:: WiRdA ::.. said...

aunty meh la jaga irfan..haha

Thiya Ahmad said...

Tak mau aunty..Tunggu kakak kena measles baru boleh HAHAHAHA :D

Liz said...

Alaaa kesiannyer! Dapat dari sape n mane? Get well soon Irfan, in time for Aiden's birthday... ;)

..:: WiRdA ::.. said...

thiya :: byk la hg punya kakak..hahaha


liz :: tatau la dpt dari mana.. sbb kena time wiken lepas.. tgk2 dah ade. tatau la kalau dari nursery..tp dah nk balik dh skrg.

NiDa MiLaY-xoxo- said...

larrr irfan kene chicken pox ke??? kesiannyerrr....

baru aku tau sebb baru online..hahha..get well soon irfan...

hang xtakut kene siti??
asal tetibe pulak chicken pox??

..:: WiRdA ::.. said...

nk takut apa, aku dh kena lah.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...