16.8.12

Tibanya Syawal..

Tibanya Syawal tanda ingatan
Ku kirim rindu di angin lalu~

Aishh rindu btol nk blogging. Entry puasa ke resepi rahsia ke iftar ke semua lesap.. tak sempat nak post entry. Tu haa entry besday hubby pon tak buat sampai kesudah..kihkihkih. Tup tup dah nak raya lah. Tup tup kejap lagi jugak lah saya sekeluarga akan balik raya. hihi suka suka! Sepanjang Ramadhan tak sempat nak balik berbuka puasa kat dua2 belah umah. Ingatkan dapat lah balik awal seminggu tanpa perlu apply cuti, tp ternyata tinggal harapan ajo lah. Rezeki Ramadhan datang berduyunnn tibhaaaa~ (sila ikut rentak juliana banos).

Alhamdulillah. Terima kasih Allah SWT.

Oh, lupa nk ckp, saya amik order kuih raya aritu. Tapi tak sempat nk promo kat blog, kat FB laju je masuk order. So saya buat sekadar termampu je. First trial, mana branih nk amik byk2 sgt apatah lagi nk hired org tlg kan. InsyaAllah tahun depan kalau berkesempatan dan kalau masih ade yg nak order maka akan buat busat-busat punya! hehe.

Sebelum kesibukan melanda, minggu pertama lg Encik Arjuna dah ajak pi cari baju raya. Ajaib gila sebenarnya bila dia yg ajak pegi beli sbb selalunya mak datin ni lah yg dok pulun. hehehe. Tapi tu lah, ingatkan dah paling awal laaa kann.BUT STILL tak de jugak baju size irfan dgn warna pilihan! Urghhh.. tensen mak. Dah kena tukar ke warna pilihan kedua. (sila rujuk gmbar) :P SETTLE BAB BAJU RAYA.

Dalam kesibukan melanda pulak, sempat jugak kami join majlis berbuka puasa dengan anak2 yatim Rumah Badan Amal Nur Zaharah di Janda Baik. Surau Cahaya SPK pon ada buat iftar dengan anak2 yatim hari yg sama jugak. Saya ni sebenarnya hati tisu, bukan bleh tgk anak2 yatim ni, tgk gmbr pon bleh nak sebak2. Dengar cerita psl keinginan dorang pon dah basah pipi..adehh..sayu sayu..T_T

Kalau keje makan gaji pon ade cuti, maka saya pon kena isytihar cuti tanpa gaji jugak selama sehari untuk melayan naluri wanita bershopping. Maka jejaklah kaki ini di Kenanga City Mall tu. Ala takde lah shopping ape pon, cari baju Irfan je sambil teman kazen nak cari baju raya. Pastu pi Pavilion jamu mata dan perut. TETTTTTTTTTTTT Habis cuti.

Hari2 dalam kepala otak dok pikir nak buat kuih..kuih kuih dan kuih. Kuih lagi... sampai tertido aku gentel jem utk tart nenas tawuu?! Asal termenung dlm keta, Encik Arjuna mesti sergah "hah teringat kuih la tu".. sepupu pulak hantar sms pon nak perli2 "Ingat nak ajak kluar esok, tp mesti hg buat kuih lg kann?" MEMEEEYYY PONNNN!

Haha DUA SETENGAH MINGGU saya struggle buat kuih bg siap. Kalah struggle nak amik exam Engineering Math 3 tauuuu.. huhu rezeki kan.

Saya ada terbaca status seorang kawan, dan termotivated secara automatik..lebih kurang mcm ni bunyinya...
"Kalau gaji kita rm2000, tapi kita kerja macam org gaji rm20k, jangan mengeluh kalau takde kenaikan sbb Allah SWT akan beri ganjaran dlm bentuk lain, mcm anak yg soleh, rezeki pada pasangan atau ibubapa, kesihatan.. dan begitulah kalau sebaliknya." 

Allah Maha Adil, kan?

Sebab tu kalau kita tgk org buat bisnes berjaya, sebab dia berusaha sungguh2. Tak keje, tak berusaha, takde lah rezeki/duit. Ye tak? Kalau makan gaji, kalau mengulat sket pon gaji still ON kannnn? Just a lesson for me yg kadang2 lalai bila berada dlm comfort zone.

Oklah, panjang pulak entry ni. Ni sbb dok tunggu Arjuna ku sayang yang tak pulang2 ke rumah lg. huhu bila bleh balik kampung ni..adoyaiiii~~

Ok, mcm biasa, mcm tetiap tahun, tak kisah lah nak kata apa pon, sempena 27 Ramadhan ni, malam yg diampunkan dosa2 kita, saya menyusun 10 jari, mohon maaf pada semua yg membaca blog ni tak kira lah apa salah yg saya dah buat. Bak kata citer 7 Ramadhan tadi, "Jangan biarkan sesaat berlalu pergi kerana ada dosa dalam diri kita..."

SELAMAT HARI RAYA BUAT SEMUA!


Dengan ingatan tulus ikhlas daripada
 & Familia

1 comment:

b said...

oh..
im almost losing my hope to see new entry in this blog.

yeay, theres still a hope there~! hahaha

yeah..we've been very busy. super hectic. demi irfan, demi our shelter, demi biskot raye.... demi kehidupan.

moga hari2 mendatang memberikan kita lebih pengertian tentang erti perjuangan hidup ini. hoh...?


selamat ari raye kekasihku.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...