1.11.12

Potty Train

Hello mommies!

Assalamualaikum..

Dah lama tak update psl anakku Irfan. Sejak tahun lepas, bila pegi mana2 org slalu kluar statement kalau tak psl umur dan ketinggian, mesti ayat yg ni..

"Eh dah besar pakai pampers lagi?? Umur brapa ni?"

"Eii.. tak maluu... dah besar pakai pampers lagiii.."

Sampai saya terfikir umur berapakah untuk budak2 tu tak pakai pampers?? Anak saya baru pakai pampers size XL..kan ade XXL lagi. Dan satu lagi, anak saya tak pakai Pampers lah, dia pakai drypers/Petpet je. Hahaha semua org dah terbiasa sebut pampers dari nak sebut diapers kan kan??kekeke..

Jadi, masa tu terfikir bila kah masa nak amik cuti seminggu utk latih anak laki-laki saya tu supaya tak pakai pampers dah. Hmm skrg baru saya rasa ada hikmah jugak jadi SAHM ni. Saya boleh buat potty train dekat Irfan tanpa perlu minta cuti. Hehe

Saya start bulan September kalau tak silap..(lupa dah mak!) First day, mmg ada yg tercicir sket..tapi sebbaik skali je, kalau tak jenuh mengelap sana sini. Bila malam saya bagi pakai pampers. Before tido, saya berdoa mudah2an, esok dia akan ingat latihan harini.

Keesokan harinya, Alhamdulillah..dia ingat apa yg di ajar semlm. Dia akan ckp "mama, nak ecing (kencing)" atau "mama, nak oilet (toilet)". So saya akan bawa dia ke toilet... bawa lagi...bawa lagi..dan lagi dan lagi...aigoooooo brapa byk nak membuang nehh??

So latihan seterusnya, melatih dia buang seluar sendiri utk masuk toilet. Phew..selamat satu tugasan. Dah pandai. Kemudian nak membuang air besar. Haa, yg ni dulu2, masa dia susah nk teran pon saya penah bagi dia membuang kat toilet bowl terus. So senang je lah part ni. Dah terlatih. ;)

Less than a week, Irfan dah pandai pegi toilet sendiri even nak memerut pon dia pandai duduk kat toilet bowl sendiri..dah sudah baru panggil "mamaaaa...dah!!!" Kalau mama lambat..dengar lah bunyi budak main air dlm toilet..haha.

Skrg ni Irfan masih dalam latihan utk tak pakai pampers time tido. Hmmm yg ni susah sket nak estimate, ade skali lencun katil..huhuu...sakit kepala bgn tgh2 mlm buta, salin baju dan cadar dia..sembur febreez..Urghhh! So most of the time, saya akan bg pakai pampers walaupun dia dah x kencing malam. Tu pun esok pagi dia bangun tdo, cabut seluar, buang pampers, pegi toilet. Haha Clever boy! Cepat dia belajar. Alhamdulillah.

So Irfan, kamu dah lulus potty train pada umur 3 tahun 8 bulan! Tahniah!


Mama suka,

4 comments:

b said...

yeaaa..
im so glad with his tremendous achievement..

terrorlah cc mengajar si comel itu..rasa mcm gempak gila lah..ohohohoo

taniahh taniahhhh

Nurul Ain said...

Tahniah Irfan..dulu saya pun macam tu.Lepas Syamil sambut birtday yg ke-3 tahun ..terus saya biasakan dia tak pakai pampers.Sampai kene ambik cuti... 5 hari jugak la train dia tak pakai pampers.Cuma malam kene pakaikan dulu pun ada 3-4 kali terbabas..hangin jugak kekadang.Setiap anak perkembangan dia lain-lain.Kita jd tertekan bila ada yg kata itu ini kat anak kita tp lama2 dia tahu dan pandai sendiri,kan

..:: WiRdA ::.. said...

Nurul ain, btol tu.. Penat jugak nk latih benda2 gini kan..huhu

..:: WiRdA ::.. said...

B, ajarnye sikit je, alhamdulillah irfan cepat belajar. Hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...