30.3.09

anugerah terindah :: Alif Irfan


Assalamualaikum..
aaaah~ dah lama aku cuba curi masa ni meskipun aku bukan pencuri utk coret sedikit ceritera ttg pengalaman..kenangan..tika hadirnya anugerah terindah dari Yang Maha Kuasa...

14 February..kala pasangan kekasih memadu kasih menyambut Valentine..tak kira bangsa..meskipun, ramai yg dh tau for Muslims, mmg takleh sambut hari yg mana bunga ros tu lebih mahal dari emas.. aku ngan hubby stay je kat umah.. baru je sampai umah mak kat penang aritu..lepas rest2 mlm tu abang aku ajak tgk wayang, citer OngBak 2..
Kalo OngBak 1 dulu pun best, no 2 nih pun mmg layan beb..lompat naik gajah lah, lawan buaya laa..hah elok kluar wayang dlm kol 10 mlm mcm tu..ku rasa sumthing yg tidak selesa.. Air ketuban pecah! Upppppsssssi! Tp time tu aku still dok rileks2 lagi, sbb aku tak sure btol ke air ketuban dh pecah..ye lah dh aku tak rasa sakit pun lagi.. bleh plak pi order makan dulu..tp tapau laa. dh kak ipar aku tu risau kot2 terberanak kat situ plak.. huhu..
Dh sampai umah, dlm dok kalut2..mak aku dok ajak pegi klinik.. aku bleh dok melantak nasi paprik dulu..huhu lapar laaaa....
Hmm..check2 kat clinic..ayat yg kluar dr mulut doktor tu.. "Subhanallah..kamu tak rasa sakit ke?" aku jawab lah "tak pun"..ye laa dh tak sakit..takkan nk kata sakit plak kan.. hihi.. pastu Doktor tu ckp " dah dah, pi hospital cepat, anak kamu dh nk kluar dh.." Erk! time tu aku tatau aku rasa ape.. rasa mcm errr yeke..tak kot...huhu lebih kurang mcm tu laa.. dh tgk aku dok buat muka rileks, doktor tu tensen plak.. mcm nk suh aku pi cepat2 hospital.. takut aku terberanak dlm klinik dia lah tu..hoho..
Hermm lepas tu ape lagi balik umah amik beg dan trus shoot pegi pulau..hospital yg aku book utk bersalin, Pearl Maternity hospital.. time tu dah pukul 12 tgh mlm... bajet jln clear.. tp skali sampai kat tgh jambatan, Erkkk Traffic Jam!!! aku nampak keta peronda kat tepi tu, aku suh hubby pi minta dorang escort kami..Alhamdulillah..kejap je dh lepas..

15 February 2009 - 1 am, aku baru settle check in spital tu.. sebbaik single room, bleh hubby aku teman.. elok2 aku nk landing baikkkk punya nk pejam mata yg dh kuyu2 ni..perut aku dh mula sakit, tertarik2 tulang belakang aku skali..ohhhh...ini rupanya contraction yg ibu2 dok sebut tu..huhu sakit! dari pukul 1 sampai ke 7 pagi.. setiap setengah jap aku terjaga..sbb sakit contraction tu..huhu letih lemau dan sakit..huhu skali dorang check baru 2cm..time aku check in 1cm..makkk aiii.... lepas breakfast 2 keping roti, aku try tido tp mmg takbleh...contraction aku semakin menjadi2..dh jadi every 10minutes..then cepat plak every 3 minutes..huhu..pukul 10 pagi doktor dtg check.. tgk2 baru 3 cm..ohhh tidakk!!! yg aku dok baca slama ni, kalo lebih kerap jadi lebih byk bukaan..tp nih baru 1cm je..then doktor kata, lagi 4 jam kalo dia check tak buka sampai 7cm, dorang nk induce..ye lah sbb dh 12jam air ketuban aku pecah, takut anak aku lemas plak nantu..huhu tapi induce? lagi laa sakit..time tu pun aku dh serupa kena induce dah..pun tak terbuka2..silap2 kena C-sec aku..takmau lah.. memandangkan mak aku pun ada time tu.. mak tlg decide, suh aku amik je epidural.. sbb dia pun tak leh tgk aku dok menahan kesakitan dah berjam2 dah..
nk cucuk epidural tu pun sakit..dh la takle makan ape2 dah..lepas je cucuk terus aku lelap sampai laa pukul 4.30 ptg.. dlm berpinau2 mata aku.. aku nampak lah staff nurse check aku, bukaan aku dh cukup.. dia kata " ok u can try to push now"...HAH?? nk kena push dah? aku dlm mamai2 tu mmg blur gila laa.. aku cuma rasa sengal dekat bahagian perut je.. last2 doktor pun sampai..hubby dan mak pun ada dlm labour room..ihik patut mak takleh masuk..tp slambe je mak buat muka kering masuk gak..lalalala..
ermm.. mmg agak susah nk push..ngan aku mamai2.. ngan kebas epidural..ngan 1st time nk branak..nk push camne lagi pun aku tatau.. hoho..agak lama laa gak..doktor pun terpaksa laa guna vacuum..tp tak jalan gak.. last2 guna forceps...5.18pm uwekk uwekk..sayup2 aku dgr suara baby nangis..hubby bisik kat aku.. baby dh kluar.. alhamdullillah.. aku pun tak pasan baby dh kluar..aku igt bunyi uwek2 tu bunyi suara baby terkluar dari corong vacum tu..hahahah..lawak2.. skali tadaaaaa doktor letak baby atas perut aku..agak blurrr aku..sampai tak brani nk sentuh baby tu..hoho....
Alhamdulillah..baby dh slamat lahir..awal 3-4 hari dari expected date.. cuma baby luka sket kat kening akibat dek forceps..nak buat camne..tp skrg nih aku tgk2 dh mcm parut harry potter plak..hehehe...


Thanks to doktor n nurse kat Pearl Maternity Hospital..
Thanks to mak, abah..dan my beloved hubby.

and Thanks to Allah SWT for this bundle of joy for me and hubby..Alhamdullillah...!

2 comments:

zuraidah said...

tahniah wirda... semuga bb jadi anak yg soleh n hormat pada ibu bapa amin..... best x jd ibu? heheh...

Annaster said...

Congrate yea...
Salam utk Man..

Note: kwn Man masa dia wat shoot tunang year 2006..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...