25.11.14

Bagaimana KOLESTEROL menyebabkan PENYAKIT JANTUNG?


Hi semua. Salam 1 Dunia.

Lama tak bercerita tentang kolesterol kan? ( err ye ke..)
Yang ku ingat sampai SINI saja.

Bila cakap bab kolesterol, dianggarkan 1 daripada 3 orang dewasa di Malaysia mempunyai paras kolesterol yang tinggi. (sumber National Health & Morbidity Survey,2011)

Kandungan kolesterol yang tinggi ni boleh menyumbang kepada masalah JANTUNG dan fungsi KARDIOVASKULAR tanpa mengira usia. Sebab tu sekarang ni, kita sering dengar tentang KEMATIAN di usia muda akibat SERANGAN JANTUNG.

Bagaimana kolesterol boleh mengakibatkan penyakit jantung?

Terdapat 2 jenis kolesterol utama dalam darah kita :

  • LDL (Low-density lipoprotein / Lipoprotein ketumpatan rendah)
  • HDL (High-density lipoprotein / Lipoprotein ketumpatan tinggi)
LDL dikenali sebagai kolesterol "JAHAT" kerana paras kolesterol LDL yang terlalu tinggi dalam darah boleh membentuk sejenis bahan melekit (PLAK) dalam salur darah kita. Plak ini akan menyumbatkan saluran darah dan menyekat aliran darah, seperti yang berlaku semasa serangan jantung atau angin ahmar.


Sebaliknya, kolesterol HDL dikenali sebagai kolesterol "BAIK" kerana ia membantu mengangkut kolesterol dari salur darah balik ke hati untuk disingkirkan. Dalam erti kata lain, HDL berperanan "membersihkan" salur darah.

Jadi, untuk melindungi diri daripada penyakit kardiovaskular, kita perlu mengekalkan paras kolesterol HDL yang tinggi dan paras kolesterol LDL yang rendah.


AWAS!!! PENYAKIT UTAMA AKIBAT KOLESTEROL!


Jika kita mempunyai tinggi kolesterol:
  • Risiko serangan jantung meningkat sebanyak 15.6% 
  • Risiko angin ahmar meningkat sebanyak 11%
  • Risiko yang lebih tinggi untuk tekanan darah tinggi, penyakit hati seperti hati berlemak (fatty liver) dan masalah ketidakseimbangan hormon yang akan menjejaskan fungsi seksual.


Produk Shaklee yang membantu masalah kolesterol tinggi:


OMEGA GUARD - EPA & DHA membantu menurunkan kadar kolesterol.

GARLIC COMPLEX - merendahkan kadar kolestrol dan tekanan darah

B COMPLEX -  vitamin B3 (niacin) membantu menurunkan kadar kolesterol

VITAMIN C - membantu menurunkan kadar kolesterol serta menguatkan dinding arteri

VITAMIN E - melancarkan peredaran darah dalam salur darah.

PHYTOCOL-ST (TERBARU) - menghalang penyerapan kolestrol jahat ke dalam salur darah sehingga 80%.


Sila pastikan anda mendapat consultation terlebih dahulu sebelum membeli bagi mengelakkan percanggahan dengan ubat hospital (jika ada).
Hubungi saya di talian dibawah. :)

Get Your BEST PRICE from,

Facebook : Wirda Rasid
Instagram : @SlimBeauty_byWirda
Whatsapp/SMS : 012 274 7294

22.11.14

Facial Session with Shakura

Kisahnya ahkak dapat free facial sbg pengguna Maybank credit card. Walaupun kedit kad tu tak wujud dlm genggaman, tetap dapat hoccay!

Dah org offer kite pegi je la kan. Pantang ahkak kalau jumpa trial2 facial ni. Kekkeke 

So dah pegi facial, balik dapat pack ni lagi. Dia ckp kalau dh lama x buat facial baru pakai. So simpan dulu la. 



Untuk yang belum pernah dengar pasal Shakura, produk ni pon dari Jepun. Produk ni khas utk rawatan jeragat atau pigmentasi. Tapi agak mahal laa kalau nak hilangkan jeragat. About rm5k gitu. 
Haa jangan tersedak tau! Memang sekali session rm500++, pi la tanya mana pon mmg gitu la harganya. Cuma dari dulu saya suka kalau produk tu dari Jepun sebab dorang mmg uji utk kulit wanita asia!👍 Maka sesuai la dgn kita kan macam Enfuselle & Nutriwhite jugak la.

So bagi yang dah mula timbul kesan jeragat tu, cepat2 telan antioksidan mcm VIVIX, VITA E, VITA C dan COLLAGEN POWDER. Lebih berbaloi dari tunggu keluar pastu pi sental dengan harga rm5k! tu cuma sental yg dah kluar, habis tu yg baru nak kluar dlm2 kulit tu camne? Haa yg ni la yg kena protect dengan segala antioksidan sebab hari2 kita terdedah dengan serangan radikal bebas mcm sinar uv tu! 



Jom dapatkan BEST consultation dari saya!


Your beauty consultant,

Facebook : Wirda Rasid
Instagram : @SlimBeauty_byWirda
Whatsapp/SMS : 012 274 7294



Yang ke-7

Alhamdulillah..
16 November 2014
Sebenarnya aku sendiri dok tekan kalkulator utk check tahun ke berapa sudah anniversary kali ni. haha wahhh sudah yg ke 7 tahun. Dah lama kan kan...

Anniversary tahun ni mmg tak pegi bercuti mana pon..
Sebab dua2 agak bz, so sambut ala carte je.. aku pon tak sempat buat kejutan apa..
Tapi.... bila ku buka mata, jeng jeng jeng...

 My cute lil SOHO!!! wehuuuu~~

err nampak sgt ke aku yg tido mati atau dia yg angkut brg2 ni slow giler sampai tak sedar satu bunyi pon. Berat kot meja tu. hewhew.. Siap dengan hiasan bagai, alahai~ comelnya laki aku..hahaha

Sendiri syok bukan main kan.. tapi utk suami tak prepare apa pon kan..bertuah punya bini.. tsk tsk..

So hadiah dia delay sehari aci tak.. aci laa sbb 17/11/07 adalah kenduri seblah aku... haha so masih mood kawin2 gitu~  Walau dah 7 tahun, masih segar tau semua detik2 hari bersejarah tu. (^.^ )

Dan ini...adalah untuk dia. Bagi kekakak mungkin tidak membawa apa2 sweetness pon, tapi bg Arjuna beta ni, terlompat2 gembira.. ramai kot laki suka benda ni, dan aku tak paham kenapa dan tak perlu paham lah sebab mereka jugak tak paham kenapa kekakak semua beli handbag walau dah ade handbag doploh dozen. :P



Dan lagi sekali.. walau tak pegi memana, dia bawa jugak candle light dinner.. walaupun 3 orang. heee :D

Cascades, MO

Food review.. ehem.. menu cuma ada satu steak je, so jgn nak macam2 sgt..lamb pon takde..chicken pon takde.. fish ada, maka haruslah aku memilih steak. -.-' tapi steak ni sedap, juicy gitu, daging lembut so tak lenguh tangan dan mulut, cuma besar, jenuh nak menghabiskan sorang2.. :) 
Hubby yg diet makan spagetti aglio olio je, haa yg tu BEST, paling sedap yg saya pernah cuba. Serius. 



Yg ni 'hadiah' utk kami. hehe

Macam anak beranak ke adik beradik? hahaha

Oklah, belanja satu gambar outdoor shoot yg proper sket. Ni pon tumpang glemer kenduri adik ipar haha. ok bye!



Dear Hafizurrahman, 
Terima kasih kerana memberi kasih sayang, makan minum, tempat perlindungan, serta didikan utk kita sekeluarga. Terima kasih kerana susah payah cari rezeki. 
Semoga rezeki kita bertambah melimpah ruah dan diberkati Allah SWT. :)
InsyaAllah.
Happy 7th Anniversary b!



I love my cute lil family,




4.11.14

Sumber Omega 3 Terbaik!


Hai Semua~

Okey untuk entry ni, saya nak citer secara ringkas je pasal sumber omega3 thorrrrbaekk iaitu OMEGA GUARD Shaklee. Semalam dah citer panjang lebar pasal 24 kebaikan. Ni kita buat shortcut sikit je.


Kenapa saya suka Omega Guard Shaklee? 

Pertama skali sebab dia 100% minyak ikan TULEN dan bukan dari minyak hati ikan macam sesetengah jenama lain.

Kedua, Omega Guard ni disuling 3 kali. Ingat iklan minyak Seri Murni? "Proses pemeringkatan 2kali"? haa cenggitulah kisahnya ngan omega guard ni. Proses ni akan singkirkan logam berat, oksidasi dan bau.

Ketiga, sebab kandungan DHA dan EPA yg TEPAT dan CUKUP utk keperluan kita iaitu 1000mg sehari!

DHA ni makanan utk otak. EPA ni pulak lebih kepada imun badan, sebab ia adalah antiradang. So sesuai sgt lah utk mereka yang ada penyakit gout, arthritis, jantung dan asma.  Setakat ni semua customer saya yg ade masalah gout, jantung dan asma mmg berpuas hati. :) Alhamdulillah.




Tahu kah anda?

  • Omega 3 ni berfungsi utk hantar isyarat pada otak. Bayangkan kalau kita kekurangan omega-3? Semestinya tindakbalas ke otak jadi perlahan. Kita pon takleh nak fokus, cepat jadi pelupa!
  • Ibu2 yang melahirkan anak akan kehilangan banyak omega3, sebab tu jugak ibu2 suka lupa. Ha ni bukan sebab urat banyak putus mcm org selalu ckp tu! :D 



So jika anda nak pilih OMEGA 3 yang TERBAIK, pilih lah OMEGA GUARD Shaklee. Di jamin 100% semulajadi, halal dan selamat!

Bagaimana cara untuk anda dapatkan?

Hubungi saya di talian 012-2747294 (SMS/Whatsapp)

atau

Terus PM ke laman facebook saya, Wirda Rasid.



Get Your BEST PRICE from,

Facebook : Wirda Rasid
Instagram : @SlimBeauty_byWirda
Whatsapp/SMS : 012 274 7294


24 Kebaikan Omega Guard Shaklee


Assalamualaikum semua..

Feeling sgt harini tulis blog kat kedai kopi berwifi. Trend kan sekarang kedai kopi bersepah2. Satu hari, tunggu kedai ahkak pulak. ceewah. Ok, memandangkan bulan ni adalah "Bulan Sel-sel Otak Berhubung", maka saya nak story sikit pasal OMEGA-3. Haa ada bunyi mcm iklan susu tak? :p


Apakah OMEGA-3?

Omega 3 adalah asid lemak penting yang mengandungi EPA dan DHA yang sangat penting untuk perkembangan memori dan menajamkan minda. Namun tubuh manusia tidak boleh menghasilkan EPA dan DHA ini dan kita perlu mendapatkan sumber EPA dan DHA dari sumber makanan dan juga supplement. 

Sumber EPA dan DHA yang terbaik adalah dari haiwan seperti ikan berbanding tumbuh-tumbuhan yang sukar ditukarkan oleh enzim tubuh.

Tahap enzim tubuh yang bagus dapat memproses kesemua EPA, DHA, ALA dan lain-lain yang lagi yang terkandung dalam Omega 3 dengan maksima. Tak guna juga kita ambil makanan yang tinggi kandungan DHA, EPA dan lain-lain kalau enzim tubuh tidak berfungsi dengan baik.

Jadi amat penting pastikan tubuh dalam keadaan sihat supaya kesemua zat dan nutrien dari makanan dapat diserap dengan baik.



KENAPA PILIH OMEGA GUARD SHAKLEE?
  • MInyak Omega 3 dalam OMEGA GUARD Shaklee diekstrak dari ikan laut dalam dan berair sejuk (sardin, mackerel, herring, dan anchovies)
  • Bukan dari minyak hati ikan yang mengandungi toksik
  • Omega 3 dalam Omega Guard mengandungi 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan minyak hati ikan
  • Sangat berbeza daripada produk omega 3 di pasaran kerana Omega Guard Shaklee satu2nya minyak ikan omega-3 yang PALING TULEN, lengkap dengan 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi termasuk EPA,DHA dan ALA.
  • Omega Guard Shaklee dihasilkan daripada kaedah ultratulen bergred farmaseutikal berteknologi terkini.
  • Kaedah ultratulen adalah proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengekstrak omega-3 yang tulen dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin dan PCB.
  • 1 kapsul Omega Guard Shaklee membekalkan 905mg asid lemak omega-3, EPA dan DHA.



Ok jom kita tengok 24 Kebaikan Omega Guard Shaklee:-

1.  Omega 3 mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon PMS wanita.
2.  Melicinkan kulit dan kelihatan kemerah-merahan
3.  Mencegah salur darah dari tersumbat
4. Omega 3 dapat mengelakkan strok
5.  Mengekalkan tekanan normal darah
6.  Membantu mengurangkan ketegangan urat leher
7.  Mengurangkan sakit kepala
8.  Merendahkan kolestrol
9.  Omega 3 dapat mencegah pembekuan darah dalam badan
10. Kekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL
11. Mengawal masalah obesiti
12. Mengurangkan risiko penyakit jantung
13. Sangat bagus untuk ibu hamil - membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin
14. Meningkatkan perkembangangan memori janin dan kanak-kanak
15. Meningkatkan sistem imun tubuh dan sangat bagus untuk kesihatan kanak-kanak.
16. Membantu menyihatkan paru-paru
17. Omega 3 juga boleh memperbaiki masalah alahan kulit seperti eczema, psoriasis, dll
18. Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE       (lupus erythematosus)
19. Omega 3 juga membantu memperbaiki penyakit buah pinggang
20. Membantu menentang kanser paru-paru, payudara, kanser prostat dan kanser kolon.
21. Membantu meningkatkan kesihatan hati selepas pembedahan
22. Membantu pankreas pesakit kanser berfungsi dengan lebih baik 
23. Memelihara fungsi-fungsi sendi
24. Mencegah penyakit gout


Selain itu, Omega 3 yang tekandung dalam Omega Guard Shaklee membantu memperbaiki masalah berkaitan otak sepert:-
  • Mengurangkan tekanan emosi
  • Mencegah insomia
  • Mengurangkan kemurungan dan kebimbangan
  • Membantu memperbaiki masalah autism
  • Membantu memperbaiki masalah kanak-kanak hyperactive
  • Mengurangkan masalah schizophrenia
  • Mengurangkan masalah lupa pada wanita yg telah melahirkan anak 


Siapa yang Perlukan Omega 3?

  • Warga Emas
  • Pesakit Jantung
  • Mereka yang nak kurus
  • Wanita yang telah melahirkan anak
  • Pesakit darah tinggi
  • Orang yang selalu lupa
  • Kanak-kanak berusia 1 tahun dan ke atas
  • Pelajar
  • Ibu menyusu
  • Ibu Hamil
  • Orang yang mementingkan tahap kesihatan yang bagus


So mcm saya bagitau awal tadi, bulan ni bulan sel2 otak kita berhubung, maksudnya, bulan PROMOSI OMEGA GUARD lah tu. 

Maka semestinya anda akan dapat HARGA YANG JATUH MENJUNAM! ooooYeahhh~ boleh lompat bintang ramai2!! \(^.^)/

Untuk info lebih lanjut, boleh hubungi saya dengan segera. InsyaAllah saya akan beri konsultasi terbaik serta cara permakanan yang tepat lagi berkesan! :)


yang makan omega utk kurus dan lebih fokus,

Shaklee ID 961275
Facebook : Wirda Rasid
Instagram : @SlimBeauty_byWirda
Whatsapp/SMS : 012 274 7294

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...