22.10.14

Pentingkah INDEKS GLISEMIK?

PENTING!

Kalau anda NAK KURUS.
Kalau anda punya KOLESTROL tinggi.
Kalau anda NAK JAGA KESIHATAN dari penyakit kronik seperti DIABETES.


Sebab apa? Haa meh tgk meh satu2.

Opppsst sebelum tu... 

APAKAH INDEKS GLISEMIK?


Indek glisemik ni menentukan kedudukan karbohidrat berdasarkan impaknya pada PARAS GULA dalam darah. 


Kalau GI tinggi, maknanya karbohidrat tu cepat pecah, ia lepaskan gula sekaligus secara mendadak, maka gula dalam darah meningkat dgn cepat.



Kalau GI rendah, maknanya gula tu dipecahkan perlahan2 sambil membebaskan glukos dalam sistem badan kita, mengikut keperluan tubuh. So dapat stabil dan kawal gula dalam darah.




Jadi jika anda....

NAK KURUS
Bila nak kurus, kita kena jaga diet kita, makan makanan yg punya Indeks Glisemik RENDAH.
Kalau kita makan makananyg TINGGI GI, kita akan keluarkan tenaga dengan cepat, nanti cepat lah rasa lapar kan, pastu kita pon makan banyak lagi. Camne nak kurus? hihi
Sebab tu kalau berdiet, memang kena pastikan makanan kita GI RENDAH, sebab tenaga dikeluarkan perlahan-lahan, jadi kita rasa kenyang lamaaaa, so takde lah nak melantak byk sgt, betul??
Dan sebab itu jugak ESP Shaklee jadi rebutan si pengamal diet! :)

Indeks Glisemik


KOLESTROL TINGGI


Bila kolestrol tinggi, risiko penyakit jantung pun tinggi, betul? Ni pun kategori penyakit kronik jugak.
American Journal of Clinical Nutrition melaporkan bahawa diet RENDAH INDEKS GLISEMIK dapat mengurangkan kolestrol jahat (LDL) dan trigliserida dalam waktu sebulan!


DIABETES

Pesakit diabetes lagi lah kena jaga makan. Sebab badan tak mampu/ tak cukup keluarkan insulin utk menukar glukosa menjadi tenaga. So kalau makan makanan yg GI tinggi, gula tak sempat nak tukar tenaga, risikonya paras gula dalam darah meningkat, maka jadilah hyperglycaemia.

Sebuah kajian yang diterbitkan dalam America Journal of Clinical Nutrition (Julai 2002) menyimpulkan bahawa makanan yang punyai indeks glisemik tinggi meningkatkan risiko terkena diabetes type 2!

Jadi awas ye, jaga permakanan kita. :)


Makanan tambahan Shaklee yang ber-indek glisemik rendah adalah ESP.

Sebab tu, ESP sesuai untuk pesakit diabetes, unless jika pesakit itu ada masalah buah pinggang maka mereka tidak digalakkan utk mengambil ESP.

ESP jugak ada dalam SET KOLESTROL, SET KURUS dan SET MIGHTY 3 GEMS. So jika anda merancang untuk kurus, utk kawal kolestrol, atau untuk cegah penyakit kronik.. pendek kata, NAK AMALKAN DIET SEIMBANG, amalkan ESP!

MUDAH MUDAH...:)


ESP Shaklee


Harga : RM150 sahaja untuk 1-2bulan.
Boleh hubungi saya untuk dapatkan HARGA ISTIMEWA sempena PROMOSI BULAN OKTOBER ini.

InsyaAllah, saya akan beri konsultasi terbaik dan cara permakanan yang betul. (^v^)v


Pengguna tegar ESP Shaklee,

Shaklee ID 961275
Facebook : Wirda Rasid
Instagram :  @SlimBeauty_byWirda
Whatsapp/SMS : 012 274 7294

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...