27.10.14

OSTEMATRIX : Keperluan Kalsium Harian


Assalamualaikum.

Last week saya ada pegi kelas nutrisi Shaklee. Salah satu produk yg di bincangkan adalah OSTEMATRIX, pil kalsium yang melengkapkan kalsium harian anda!


PENTINGKAH KALSIUM?


Mestilah!!
Kalsium adalah mineral yang paling banyak diperlukan oleh tubuh kita. 99% kalsium berada pada tulang dan gigi dan selebihnya berada di dalam darah dan sel-sel tubuh.

Jom tengok jadual keperluan kalsium mengikut usia secara purata.  

jadual keperluan kalsium

**IBU MENGANDUNG/MENYUSU perlukan 1200mg kalsium setiap hari!


Fungsi kalsium bagi tubuh, antara lain adalah:


  • Pembentukan dan pemeliharaan tulang dan gigi. Kanak-kanak memerlukan kalsium untuk pertumbuhan tulang dan gigi mereka. Kekurangan kalsium dapat mengakibatkan pertumbuhan tulang anak tidak sempurna dan menderita penyakit rickets. Orang dewasa memerlukan kalsium untuk terus-menerus menguatkan sistem tulang dan giginya. Mineral di tulang dan gigi kita diganti 100% setiap tujuh tahun sekali.


  • Mencegah osteoporosis. Bila tidak mendapat cukup kalsium dari makanan, tubuh akan mengambilnya dari “bank kalsium” pada sendi tangan, kaki dan tulang panjang yang lain. Kekurangan pengambilan kalsium dalam jangka masa yang lama akan mengakibatkan tubuh mengambilnya dari tulang-tulang padat. Hal ini mengakibatkan tulang keropos dan mudah patah (osteoporosis). Bila seorang wanita dari umur 20 tahun setiap harinya mengamalkan kalsium 400 mg lebih rendah daripada yang diperlukan, pada umur 55 tahun tulang keropos adalah sebanyak 1/3.
osteoporosis

  • Penyimpanan glikogen. Kalsium berperanan dalam proses penyimpanan glikogen. Bila tidak ada kalsium, tubuh akan merasa lapar terus-menerus atas sebab tidak dapat menyimpan glikogen.

  • Melancarkan fungsi otot, otak dan sistem saraf. Otot, otak dan sistem saraf memerlukan kalsium agar dapat berfungsi secara optimum. Kekurangan kalsium dapat menyebabkan kejang otot dan gangguan fungsi otak dan sistem saraf.


AKIBAT KEKURANGAN KALSIUM?

~ kaki senang cramp.
~ insomia, penyakit susah nak tidur.
~ gigi tak kuat, rapuh, reput
~ tulang rapuh, kepadatan tulang kurang. (osteoporosis/arthritis)
~ tumbesaran terbantut
~ mudah sakit2 sendi. 


**INFORIA**


  • Kenapa wanita ketika period sering sakit2 sendi pinggul atau belakang? Sebab tulang yg stimulate penghasilan darah, maknanya kita perlukan lebih kalsium untuk tulang ni bekerja dgn lebih baik.

  • Ibu mengandung berkongsi kalsium dengan bayi, sebab tu lah jika kekurangan kalsium, gigi mula jarang, mudah sakit belakang, susah nak tidur, kebas2 kaki. So memang kena pastikan kalsium anda cukup! :)


SAYA TAK SUKA SUSU!!!

Takde masalah, saya memang bukan penggemar susu satu ketika dulu, sebab tu kot terbantut ketinggian..haha tapi bila hamil, kalau saya minum susu, urine mesti high sugar. Jadi saya ambil pil kalsium je.


Nah OSTEMATRIX, pengganti susu terbaik saya hingga kini! :) 


ostematrix


So siapa yg tak suka susu tu memang takde masalah. Even yg minum susu pon, belom tentu cukup keperluan kalsium anda, maka lebih baik topup dengan pil kalsium. Sebabnya, tak semua yg kita makan diserap sepenuhnya! :)

Okey nanti saya terang kebaikan ostematrix yg bukan sekadar kalsium ini di entry lain ye. Untuk yang nak mencuba pil OSTEMATRIX, boleh hantarkan whatsapp kepada saya. 

Daa~


saya suka Ostematrix,

Shaklee ID 961275
Facebook : Wirda Rasid
Instagram : @SlimBeauty_byWirda
Whatsapp/SMS : 012 274 7294

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...