7.3.12

Resepi Rahsia #28: call me polkadot!



Petang tadi terrrrajin sket, lepas kemas2 "workstation" saya, tgk botol2 pewarna tu mcm excited pulak nk buat apam polkadot. Dengan menggunakan kuasa dijari, maka jumpa laa resepi apam polkadot. Sebenarnya dah lama teringin nk try buat, cuma masa je takde. eceh. dok umah 24/7 pon ckp takde masa kannn..:p

Jom tgk resepi. Senang je.

Bahan2:
3 biji telur
220g gula
275g tepung
150ml susu segar
3tsp baking powder
1tsp ovalette
1tsp esen vanilla

Filling strawberry/blueberry

Cara membuatnya:
1) Putarkan semua bahan dengan mixer hingga sebati.

2) Kemudian bahagi adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna yg disukai.

3) Letak sikit adunan dlm cawan kertas yg di letak dlm acuan lompang/apam, kemudian masukkan filling sebelum ditutup semula dengan adunan apam sehingga 3/4 cawan.

4) Buatkan dot2 di atas permukaan.

5) Kukus selama 10-15minit. Siap!


sedap!



penat jugak buat benda ni..

6.3.12

I am 3 yo!

Alamak.. dah masuk bulan march baru nk upload story...dah basi kot. haha. Nevermind. At least mama tulis jugak so that my cute lil boy bleh baca bila besar nanti. (malu jugak kalo anak baca blog emo mama dia sebenarnya..hihi)

Well well.. last month..yeah february 15th. Tarikh sama.. takkan ubah2, adalah birthday anak teruna ku. Memandangkan mama dah "up" sket ilmu dlm membuat kek, jadi mama buat laa special cake utk Irfan. Since on that day, abah outstation, jadi mama buat cuppies dulu for 1st celebration. Dengan tiada kepakaran lg dlm bidang deco kek, namun hasil comot dibawah tetap mendapat pujian excited dari budak berusia 3 tahun itu. (dia kenal kartun "Pocoyo" tu kira satu pujian bahawa deco tu jadi la jugak kannnns! haha)



tgk muka sayang nak makan "Pocoyo" dia.

haa yg ni pulak second birthday cake, mama buat simple deco je. Cuma ada mata McQueen tu je. tak kisahlah, janji anak mak suke! haha

2nd celebration at TGIF.. malu je dia ngan waiter2 tgif yg tlg nyanyi birthday song.

haa yg ni kasi up sket celebration. with our relatives n close friends. Tak buat party besar2 pun kali ni.


Again, homemade pavlova as his birthday cake!

licin dh pinggan tu..

Happy!

Thanks for celebrating his birthday! @ Fullhouse.


tahun depan kek irfan insyaAllah lawa. haha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...