29.11.11

Hijrah

Salam Maal Hijrah 1433.

Dalam diri ini berdoa akan permulaan yg baik untuk tahun baru, namun Allah SWT itu lebih mengetahui apa yang terbaik buat kita. Alhamdulillah, terima kasih Allah, kerana membekalkan aku kekuatan dan ketabahan untuk mengharungi dugaan yg besar ini. Sesungguhnya aku percaya ada hikmah disebalik dugaan yg Kau berikan ini. InsyaAllah.


p/s: korang kalau ada any vacancy let me know. ;)

pray for better opportunities in future. Amin.

21.11.11

another happy moment to write...

161111

It's our 4th anniversary!



I baked him a redvelvet cake since he said he will be late that nite. At the morning, i cut a slice of it and place it on a plate with my simple deco and put it on his table, together with a picture of mine..so called "my model picture". hihi. Well..there is a story behind the picture actually..:P then i'm off to office as usual.



Few hours later... i received bbm from him. Hehe..surprise surprise hubby!~

Then I took halfday + 1 day AL as he asked me to do so. And he brought me to a surprise romantic getaway~ weehuuu...

OMG... blissful...what a wonderful place... i love the room... i love the bed so much.. i love the peaceful seaview..i love Avillion Water Chalet... he knows how i adore a place like this.. Thank you so much dear!

open bathroom.. so nice, kan?


Beautiful sunset from the balcony...*love*

We had a dinner...err table for three.. candle lite dinner is not suggested. ~( ^V^)V


Surprise surprise... haha, i put the gift on the bed right b4 we went to dinner and i let him to enter the room first after we came back...tadaaaa! =)



Good Morning Thurday~~~~ theehehehe

Morning activities after having our breakfast; feed-a-pet.. yeah there's a small pet farm that open daily for guest to join their activities. But look at my son.. takut pulak bila tgk banyak2 binatang datang dekat...adoiiii..




Style....but pity Irfan (pity mama too T_T) cannot join Abah ..it's an adult pool only....

....budak2 main kat pool biasa saja okeyyy... haha




The two of us.....with an adorable son... LOVE!


I always pray for our happiness...forever and always...

Thank you love, for another blissful gateway... for the surprise gift.. for the moment we shared.. and for your pure love.




love u. love our kid.

16.11.11

4 tahun lah~




Dear hubby,

I appreciate your love, understanding, listening, humor, flexibility and energy. I know loving me is hard work. Happy 4th anniversary! I love you more than I can say..



Forever and Always,

14.11.11

Perkenalkan ahli dapur baru..

Ehem2.. patut dah perkenalkan sejak Ogos lalu, masa pertengahan Ramadhan. Tapi tak syok la perkenalkan tanpa hasil sampingan kannnn...


Ok everybody...say "HELLO" to my BREAD MAKER.... err bleh panggil "cik BM" je. :P

another 'love' from kenwood..

Mudah saje.. saya buat dough campak2 dan biar dia uli selama 1 jam 30 min.


Siap dough, buat sambil baca ABC... mmg semudah ABC..haha


Then buat laa roti kegemaran selamanya.. cheesy stick!

Oh Oh Oh oo aku tak percaya jadi~.. aku tak percaya jadiiii~~ (nyanyi mcm lagu Lyiana Jasmay)


Selebihnya mesti la kena buat basic bun sebagai syarat percubaan pertama. Lemak manis. Sedap! Kenyal dan anjal!


Alter sket, dah jadi Chicken Floss Bun... adoi pakai serunding raya je pun..hahaha.


Hasil kerja pertama. Thanks to cik BM. And not to forget, to my bigheart hubby, million thanks! *love much*




ok tahun depan buka bakery..*cough*

11.11.11

Mini reunion besties~

Okey harini nak kluar tajuk japan sbb lambat sgt nk habis, so sebelum story ni dh lapuk..dh hampirrrr lapuk pun, baik tulis sepsiap.

Alkisahnya, masa pegi rumah Zul, tgk second baby dia, kami dh bercadang nk buat reunion since Elis tak dpt join time tu, maklum dia sorang je berada di kawasan selatan sket. Takmo kluar poskod. Hahaha (elis jgn marah noo).

So mengikut majority, maka kami pun buat je reunion di Marche, The Curve. Lapang dan selesa. Cuma time nak pegi tu je jammed yg melampau2. Maklum lah semua org cuti. Igt semua org tu nk pegi reunion kami. hek hek hek.

Oh reunion kami ni cuma kami2 aje.. dan anak masing2.. no men are allowed kecuali boboy Irfan aje bleh. Ye lah, dah anak aku sorang je lelaki. Mana aci tak bawa kan. :P

Okeh perkenalkan..yg single itu Ina (baju pink itu). Nak jadi calon, sila perkenalkan diri kat comment. Dua org ni geng hidung mancung sket. hakhakhak.

Haa yg pakai tudung tu Elis, dan seblah dia Zul (aka Lily pon boleh). Yg ni geng mata sepet. Hak hak hak. Balance kan geng kami. hehehe.

Dok kat Marche masak lah aku nak kena amik makanan kat Irfan tak benti. Kejap nak roti, kejap nak spegetti, kejap nak kek..finally nak eskrem...T_T.

Zul cuma mampu bawa anak gadis dia saja. Baby baru xleh nak bawa. Jenuh nk kepong karang.

Almost 6 years jugak lah kami tak berkumpul since lepas grad. Kalau jumpa pun mesti tak cukup forum. Berkawan pun kiranya dh hampir 11 tahun.. wahhh lamanye rasa. Since masuk U. Kenal secara berantai. Zul dan aku, roomate. Elis dan Ina, roomate jugak. Ina dan aku, classmate masa foundations. And end up, kami semua classmate bila dh masuk first year sampai la final year. Satu course terus. Itulah kisahnya.

Kalau nak korek balik satu2..mcm2 kenangan. Lawak je. Ade je nama2 gelaran kat org. Choiii. Tp byk yg kami dh lupa kecuali Zul. Hahaha.


hmm tp haritu, padahnya membawa budak2 time mak2 nk bergossip adalah terpaksa angkat punggung cepat2. Mmg kat Marche tu kami sibuk ngan amik makanan je.(Aku je sebenarnye yg amik tak benti) Tak sempat pun nk borak sgt. Last2 jln2 sket, then pegi lepak Coffee Beans.

Tapi tak lama je.. Elis dh kena balik sbb anak dia nk tido le pulak. Aigoooo... Selebihnya bergossip kami bertiga saja. hehehe. Harap2 dpt buat second mini reunion kat area poskod Elis pulak. Bila lahhh agaknye nak tunggu si Elis organize....hehehe..



Dan ini gift (hairband) yg Zul buat utk kami.. so cute. tapi aku demand lenkali suh bg yg kalerful sket. Haha. Nway, Thanks Zul, hg mmg kretip dari dulu! (dia dh buat bisnes kecik dh, bleh la order sapa berkenan)




rindu zaman muda remaja dolu. =)

8.11.11

Selamat Hari Raya Korban

Lambat jugak buat entry ni.. anyway, memandangkan ramai lagi yg tak habis lagi pening daging kat kampung tu, so saya nak ucapkan selamat menyambut hari raya aidiladha.. semoga ibadah korban yang kalian lakukan diberkati Allah SWT. Amin.



Tahun ni saya tak balik lg beraya. Jadi bergotong royong korban di Surau Cahaya SPK saja lah. 3 ekor lembu menjadi korban tahun ni. Oklah gambar pun tak banyak, sbb tak bawa pun kamera. hehe.



salam dari perantauan ( perantau la sgt...)

2.11.11

Japan #04 :: Fujiyama~~ here we come!

Bosan kan asyik update entry jepun..hihi. Tak kisahlah, mak ttp nk update jugak sebelum berkepuk terlalu lama. Actually banyak lagi yg nk update pasal benda lain. Tapi kesuntukan masa ngan keje yg btol2 keje, maka tak sempat la nk update hari2 mcm dulu. Aneh kan i dh bz skrg..hihi.

Okey, Hari ketiga kami disana, tak byk perlu diceritakan, sbb kami hanya pegi ke kawasan Gunung Fuji.

Kami kluar hotel di Hamamatsu awal pagi sebab takut trafik sesak memandangkan haritu adalah hari sabtu. Mmg ramai pun org nak melawat Fujiyama haritu. Difahamkan Jepun cuti 3 hari, ada hari sukan ke ape tah. Tapi yang mengkagumkan, org jepun ni berhemah pandu kereta dalam jem pun. Jarak dari satu keta ke satu keta adalah 5 saat. Takde nye bumper to bumper apatah lagi yg potong lane kecemasan mcm kita kat Malaysia. Hehe =)

Tempat pertama kami singgah adalah Owakudani, lembah gunung berapi yg masih mendidih. Keluar2 bas mcm biase la mesti bau sulfur tapi tak sekuat bau sulfur di Tangkuban Perahu, Bandung. Maybe sbb saya tak pegi sampai ke kawah kot. Tak kuasa i panjat gunung tu ngan boot i. hahaha


Ini ahli kongress kami. Termasuk dua kemetot tu.


haa see...I told you... masih berasap. Tu bukan kebakaran pokok ok.

Dasar malas nk meneroka gunung berapi, maka kami lepak makan aiskrim, kat sini ada aiskrim telur. Tu budak ketot tu pantang nampak gambar aiskrim, ada la bunyi "nakkkk sheemmm"


Kat sini glemer ngan telur ni. Telur belerang la kita panggil. Menurut sumber yg tertera, kalau makan sebiji telur ni, umur kita akan postpone selama 7 thn lagi. Kalau dua biji jadi lah 14 thn.. ye ye aje. Tapi kami beli bukan sbb panjangkan umur. Sebab nak rasa je. Ajal maut ditangan Tuhan, tawu?? Bg saya yg bukan peminat telur rebus, rasanya sama saje.. :p


Ingat makan eskrem ngan telur bleh kenyang ke? Kami berhenti makan tgh hari di Tasik Ashi dulu. Tasik ni terbentuk hasil letupan gunung berapi. Ikan2 kat sini besar betis. tapi kami cuma makan ikan mackerel yg dah dipotong2 aje. hehe



Haa tgk la gaya hero kenit mak sorang ni. Skrg posing mmg over okey..

He's 2 years old. Tahukan anda, baju Irfan tu adalah baju Abah masa kecil sewaktu Abah pun berada di Jepun dulu. Impress tak????

Tmpt ni kami lalu saja. Kalau bas benti, mmg camwhore jugak saya ni..hahaha

Kemudian kami pegi melawat Peace Park, which is ada pagoda putih dan taman2 yg indah kalau daun semua bertukar warna. Saya tak larat nk panjat sampai pagoda tu, sbb Irfan dapat "nature call" waktu tu. Elok selesai urusan, dah kena naik bas.


Pantang tgk ada pokok yg dah tukar kaler, mmg klik klik klik lah jawabnya.


Alhamdulillah cuaca elok haritu, jadi kami berjaya sampai ke Stage 5 Mt Fuji. Wehuuu.

Photogedix laki bini. Harap bersabar.

Turun je bas, shiuuuuuuuu~~ angin dan kabus... sejuk giler. Nasib baik beli trench coat I a day b4 berangkat dulu. Tapi kaki tetap menggeletar awal2 tu sbb jean i takde la tebal pun. Huhu.

Tgk Irfan, mula2 turun bas pakai sweater, lepas tu dia ckp takmo pakai. Nangis2 nak buang. Dah buang dia sejuk. Tapi ttp buat kebal. huhu

Peniaga jagung rebus. Nak lari dari sejuk, pegi masuk kedai2 cenderahati tu, ada la pemanas. :)

Moment ni sgt pantas berlaku, lepas tu matahari pun ilang...

Berlagak model tu perlu.

tgk budak kebal.


Dah habis bergambar kat tmpt sejuk tu. Kami pun turun semula utk menuju ke Hotel Fuji Mihana. Sewaktu perjalanan turun tu, tetiba tour guide suruh kami semua diam. Dia suruh kami dengar melodi gunung fuji. OMG, amazing! Mmg ada lagu, mcm org main seruling tu. Actually their brilliant engineer dah buat ukiran atas jalan tu. Hebat kannn??? Oh kita pun ada jugak, kat terowong ipoh tu. bunyi ketakketakketak. hahahhaha.


Check-in hotel, kami disediakan pakaian kimono. Penginap semua kena pakai untuk turun makan malam. Nice kan. Dapat pakai kimono free. hihi. Ala kimono tido2 je pun jadilah.

Makan malam istimewa kami adalah ketam stim yg besarrrrrr. mmg panjang giler penyepit nya.
Rasa mcm ketam lah. Cuma kalau org jepun ni reti masak macam Fatty Crab, mesti meletob rasanya.

Lepas makan, kami diberi pilihan, nak tido pun boleh, atau nak menikmati keselesaan di Spa Ryokan, natural japanese spa. Jakuzi yg tak pakai ape2 tu. Hehehe. So bleh try sbb ianya free. Malu sendiri tanggung. hahaha

Gudnite Fujiyama...


bersambung lagi...




I miss the Fujiyama melody~~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...