26.8.11

No more recipes, entry RAYA laa pulak..

Assalamualaikum.

Cepat jugak puasa tahun ni, tetiap minggu dok kalut buat biskut, tgk2 dah tinggal 3 hari lagi nk raya. Tu pun kalau ikut kalendar thn ni la, sampai 29 Ramadhan je. Last aku dengar pengumuman raya yg berbunyi "ESOK RAYA" adalah masa aku skolah rendah. Kalau tak silap laa... tak igt dah lepas tu ade lg ke tak. Yg tahun2 lain, mcm biasa lah, "LUSA RAYA" which is dah boleh agak dah.


Oh semlm dah tutup oven pukul 12mlm. My last cookies is Milky Oat Chocolate. Nak jugak tuu buat. haha. Dah lewat sgt, tak sempat nk amik gambar dah. Letih dan terus pengsan lepas tu. :D


Betullah kata kawan2..sebab list biskut tak siap lagi la aku tak rasa mode raya melonjak2. Lepas je habis kemas dapur semlm, semangat tu terus datang.. Wahhh mak tak sabar nk balik raya. Mestilah lagi over dari Irfan sbb Irfan bukan tau pun raya tu apa. Hahaha.


Korang balik kg bila? Ada yg dah balik pagi ni kot. Harini datang keje semua jalan clear je. Ramai dah cuti tu. Baguslah tu.. bg laluan kat kami yg nak balik mlm nanti. Hehe.


So, mari buat ucapan klise tapi ikhlas.

Sempena menyambut bulan Syawal ni, skali lagi, aku nk minta maaf pada semua yg membaca blog ni. Kot2 laa ada lagi yang terkecik hati dgn kata2, terbenci sbb bg resepi tak sedap, ataupun terasa tak pasal2... maka aku minta maaf ye. Tetiap tahun minta maaf. Ye lah, mana lah kita nak tau kalau2 ini Ramadhan yg terakhir.. Jadi eloklah bermaafan sesama kita. :)
Kami dari keluarga CeriteraKasih..ecewahhh.. mengucapkan
SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI
.
Semoga semua selamat sampai ke destinasi.



Jumpa lagi lepas raya!



weeeeehuuuuuuuuuuuu balik rayaaaaaa!




excited konon..beg pun tak kemas lagi..hihik!

25.8.11

Resepi Rahsia #27 :: Biskut Badam Coklat

Biskut kegemaran masa lampau yg jarang2 ketemu dan jarang2 terjumpa resepinya. Saya cuma ingat kaedah pembuatannya saja sebab penah tgk mak buat dulu. Nak minta resepi kat mak, tatau dah mak letak mana buku resepi dia. Maka saya cari selama bertahun2, teliti cara membuatnya sama ke tak dgn yg mak saya buat. Nahhhh dah jumpa! Walaupun ada terskip step misteri.

Ia adalah Biskut Badam Coklat.



Saya tak ingat resepi ni dari sapa.. Thanks pada empunya resepi.


BISKUT BADAM COKLAT

Bahan-bahan

250 g mentega
50 g gula halus
1 biji kuning telur
1 camca teh esen vanila
200 g tepung kek
(saya guna tepung gandum je)
30 g tepung jagung
300 g badam kasar
100 g nestum
250 g coklat masakan (*ini yg mistik ni. Takde dlm kaedah. Jadi saya tukar kepada 50g serbuk koko)


Cara membuatnya:

  1. Putar mentega, gula halus dan kuning telur hingga kembang. Masukkan esen vanila.
  2. Masukkan tepung kek, tepung jagung dan serbuk koko (diayak dulu). Kacau rata.
  3. Campur badam kasar bersama nestum dan diuli sebati.
  4. Simpan di dalam peti sejuk, 20 minit. Saya bentukkan mcm gambar di bawah terus. Gulung dlm kertas minyak atau wrapping plastik.
  5. Lepas tu, saya potong2 je dengan pisau letak dlm dulang. Kalau tak, korang bleh je canai dan terap adunan mengikut bentuk kesukaan. Bakar pada suhu 170'C selama 15-20 minit.

SIAPPPP!

Takde la molek sgt bentuknya. Hehe. Rasanya mmg kena guna coklat masakan untuk rasa yg lebih pekat dan lazat. Takpe thn depan saya buat lagi ataupun raya haji. hahaa






badam + coklat = heaven!

Opppsst I did it again~~

"Mama~~naaakkk kutttt~~~!"

Alahai comelnya dia minta.
Irfan nak biskut raya sambil tunjuk2 balang. Ade satu balang lagi biskut, dah hancur tunggang langgang sbb dia amik sendiri..T_T


Oleh kerana anak kecil itu sangat sangat suka. Maka mama terpaksa nyanyi...Oppppss I~~ did it againnn~~~~ BISKUT TAT NENAS! Kali ni versi bunga bunga cinta pulak. Resepi sama kat SINI.


Comel tak? hihi

Tapi saya suka jenis gulung lg.. terpaksa lah tarik balik kata2, kena buat gulung2 lagi thn depan. hehe. Actually buat gulung2 bleh dpt byk lagi dari buat bunga2 nih. Pastu lagi terasa melting dgn lebih nikmat. Oh I love that~~~ (^V^ )





Baru tau nama tat gulung adalah Biskut Nastar. T_T

24.8.11

Resepi Rahsia #26 :: Biskut Perantau

Dolu-dolu, time kecik2, pegi beraya je, nampak biskut ni mesti excited. Makan banyak2. Tak cukup lagi, siap tapau dalam tisu. Sebbaik tuan rumah tak menangis. Haha. Yes forever love.. my Almond London....and again..this is my 1st attempt lagi buat biskut ni. Wah tahun ni banyak ahkakk try buat biskut baru. Eh biskut lama tp BARU 1st time nk buat. Alhamdulillah menjadi. Makasih lah pada org2 yg kongsi resepi sedap2 tu. Saya pun jenuh belek mana satu nk amik, mana satu yg btol2 sedap.. nasib baik membuat pilihan yg tepat. ;) Okeh bg yg blom ada resepi biskut yg merantau dari London ni, jom kita tgk!





ALMOND LONDON


Bahan-bahan

125 g mentega
225 g tepung gandum* (diayak bersama*)
1 sudu teh emplex*
70 g gula icing
1 kuning telur
1/2 sudu teh esen vanilla
100 biji badam berkulit - dipanggang terlebih dahulu


Hiasan

500 g coklat masakan
1/3 camca teh shortening
Badam cincang yg di panggang


Cara membuatnya:

  1. Putar mentega dan gula sehingga sebati, masukkan esen vanila dan kuning telur, dan putar sehingga rata.
  2. Perlahankan kelajuan mixer, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dan menjadi doh lembut.
  3. Ambil secubit doh, balutkan pada sebiji badam yg sudah dipanggang tadi. Bentukkan bujur dan susun dlm dulang pembakar dan bakar pada suhu 175C selama 15-20 minit atau kuning keemasan.
  4. Cairkan coklat masakan dengan cara double-boiler. Tambahkan lemak sayuran untuk menjadikan coklat lebih berkilat.
  5. Ambil biskut yg sudah dibakar tadi (sudah disejukkan) letak didalam paper cup, dan sudukan coklat cair tadi ke atasnya sehingga menyaluti seluruh permukaan. Taburkan badam cincang di atas. Siap!!!


Tadaaaaaaaaaa!


Ohh selama berbulan-bulan, asyik fail buat coklat cair.. rupanya tersalah beli coklat...beli coklat yg poyo2..last2 yg buruk2 balutan jugak yg menjadi..hahaha. Tu lah omputih ckp, don't judge a book by its cover. Degil. :P




Apsal tah nama dia Almond London...:)

23.8.11

Resepi Rahsia #25 :: Biskut Gajus Nestum


Ah-ha..
Malas nk ckp banyak2.. ni resepi kuih lagi satu.. tp bahan2 ni, bleh hasilkan takde laa byk pun.. lebih kurang 50 bijik je. Jadi pandai2 lah gandakan sukatan ye.


BISKUT GAJUS NESTUM

Bahan-bahan

2 cawan nestum- dikisar halus
1/2 cawan serbuk gajus
1/2 cawan tepung gandum*
1/2 camca teh baking powder* (*diayak bersama)
1/2 camca teh esen vanilla
1/2 cawan gula aising
2 kuning telur
4 camca besar mentega

Hiasan

Kuning telur
Gajus (optional)


Cara membuatnya:

  1. Dalam satu bekas, gaul rata nestum dan tepung yg telah diayak. Ketepikan. Dalam mixing bowl, putar mentega dan gula aising hingga sebati, masukkan kuning telur dan terus memutar hingga sebati. Masukkan esen vanila.
  2. Perlahanlan kelajuan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata hingga bersatu. (jangan putar lama2)
  3. Canaikan doh dan terap dengan acuan kegemaran. Susun dalam dulang pembakar, sapu dengan kuning telur, buat hingga siap.
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20 - 25 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan.
TADAAAAAA~~!





selamat mencuba.

22.8.11

Resepi Rahsia #24 :: Tat Nenas Gulung




Dah nk raya dah rupanya. Biskut raya dah buat ke blom? Tahun ni, sunyi sket "resepi rahsia" ahkak sbb bz ngan keje. Hoh letih bebenor la nk siapkan list biskut raya aritu. Ni pun baru siap 4.5 jenis. 0.5 tu sbb si Almond london belum di celup lagi so kira siap separuh je lah. :P

Semlm baru siap buat biskut kegemaran yg gebu2.. tat nenas gulung. Ini adalah my first attempt. Tak sangka buat tat gulung sgt memenatkan super maksimum. Makan masa lama la jugak bila buat sorang2 disamping di ganggu irfan secara terus menerus. haha. Tapi puas hati sbb hasilnya sgt memuaskan. Gebu, melting in my mouth gitu. Jom tengok resepi.



TAT NENAS GULUNG

Bahan-bahan

230 gram mentega (buttercup)
400 gram tepung gandum*
40 gram tepung kastard* (*ayak bersama)
50 gram gula aising
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla

1 kuning telur untuk hiasan

Cara membuatnya:

  1. Putar mentega dan gula aising hingga sebati. Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Putar rata.
  2. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Matikan mixer, uli sepenuhnya dgn tangan. (Jika adunan terlalu keras, tambah mentega. Jika terlalu lembik, uli bersama tepung sedikit)
  3. Guna acuan untuk membentukkan tat. Letakkan jem yg sudah digentel kecil2 dan gulung.
  4. Sapu kuing telur atas tat gulung tadi dan bakar dalam oven yang telah dip anaskan pada suhu 175C selama 15-20 minit atau hingga kuning keemasan.
Siappp!




Lenkali takmo dah buat tat gulung sorang2..baik buat tat bunga style dulu2 lebih cepat. T_T



melting melting~~

16.8.11

Resepi Rahsia #23 :: Puteri ke Badak?

Biasanya, kalau saya membuat kuih, kalau awal2 belajar dulu je saya akan sukat betol2. Lepas2 tu, mau tuang je byk mana tepung, byk mana air. Sesedap tangan je. Tapi tu utk resepi kuih2 simple je la. Macam kuih yg saya nk share ni.

Sebenarnya saya pun tak sure mana satu yg betul dengan nama kuih ni. Kalau dari kecik (di utara) saya kenal kuih ni sebagai "BADAK BERENDAM". haha kelakar bukan? Tapi sejak belajar kat melaka dan kl dulu, baru tau org panggil kuih ni "PUTERI BERSIRAM" pulak. Tapi saya tak tau la ia adalah kuih yg serupa ke tidak. Sebab badak berendam saya tu, sama macam buah melaka cumanya tak salut kelapa tapi salut kuah santan lemak. Cik puteri bersiram pulak saya tak sure, dalam tu ada isi gula melaka ke tak. Tak penah beli pun. hahahhaha.

Okeh, kat sini saya nk skip kaedah buah melaka, sbb bleh tgk kat SINI. Terus masuk bab cara membuatnya kuah santan yg berlemak tu.

1) Sementara gentel buah melaka tadi, didihkan air utk rebus buah tu. Bila dah mendidih, masukkan buah melaka.

2) Di dapur sebelah, panaskan santan bersama sago. Kacau perlahan, jgn berhenti, nanti berbiji. Masukkan sedikit garam dan sesudu gula. Biar rasanya lemak2 saja. Masukkan daun pandan.

3) Bila buah melaka tadi dah timbul, kaut dan masukkan terus ke dalam periuk kuah santan tadi. Kacau perlahan sehingga hampir likat. Tutup api. Sedia dihidang.

Mudah je. Cubalah.



gambar kalut takut badak nampak..:P





masak main agak2 je. hehe

15.8.11

Resepi Rahsia #22 :: Kuih Dolu-dolu

Sebelum puasa haritu, saya saja cari kuih berasaskan tepung beras untuk buat sarapan. Tak cari maka tak tahu. Dah jumpa, nampak mcm simple je. Lalu cuba. Jom tgk.


Resepi 1 :: Kuih Apam



1st time buat, mcm tak gebu sgt je. haha

Bahan-bahan (sy guna half saja, taknak buat byk2)

  • 300g tepung beras
  • 8-10 sudu besar gula pasir
  • 1 sudu besar yeast
  • 280-300ml air
  • 3 sudu kecil eno utk 3 warna berbeza (1 sudu kecil utk 1 bahagian)
  • pewarna merah, hijau
Cara-cara membuatnya:
  1. Tepung dibancuh dgn air (sedikit2). Kemudian dimasukkan yeast dan gula. kacau sebati.
  2. Bancuhan tepung itu tadi dibiarkan semalaman. (sy bancuh malam, kukus keesokan pagi)
  3. Bancuhan tepung itu dibahagi 3. satu letak warna merah, satu letak warna hijau dan satu lagi dibiarkan warna asal.
  4. masukkan 1 sudu kecil eno dlm stiap satu warna. kacau biar berbuih.
  5. Sementera itu panaskan periuk kukus. Bila mendidih, letak acuan apam skejap dlm periuk kukus dan kemudian tuangkan adunan tadi ke dlm acuan yg telah dipanaskan. Kukus hingga masak.
  6. bolehla dihidangkan dgn kelapa parut putih yg dicampur dgn sdikit garam. (seeloknye kelapa parut itu dikukus sbentar supaya tak cepat basi)


Resepi 2 :: Kuih Serabai

Bahan-bahan:
  • 500 gram tepung beras
  • 300 gram nasi (Kisar bersama sedikit air)
  • 1 1/2 biji kelapa (gunakan air suam utk memerah santan, jdkan 1 liter)
  • 1 1/2 sudu kecil mauripan / Baking Soda
  • Garam secukup rasa

Cara membuatnya:

  1. Campurkan mauripan/ baking soda dengan santan suam. Kacau sebati dan campurkan kesemua bahan serabai hingga sebati dan peram sehingga 2 jam.(kecairan bancuhan sama seperti membuat kuih cara).
  2. Panaskan acuan serabai dan sapukan sedikit minyak. (Saya guna frying pan saja)
  3. Masukkan adunan 3/4 penuh ke dalam acuan serabai dan masak hingga adunan masak di atas api kecil. Buat hingga habis adunan.
Siap bleh la hidang, biasanya org makan sengan serawa gula melaka tp saya buat makan ngan kuah dal or kari. :)




bukan menu iftar saya,

11.8.11

Camera raya pon boleeehh

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, dah 11 hari kita semua berpuasa (of coz bg yg tak tinggal lg lah kan). Ramai jugak kot yg dah siap memborong raya awal2 minggu puasa lg. Haa macam orang tuuuu la... *sambil jari telunjuk tunding diri sendiri. =.="

Hehe bukan apa, sebab selama ni asyik pegi beli last minute. Sudahnya, jenuh memusing satu kompleks, tak jumpa lg, pusing lagi satu mall, tak jumpa jugak sambung esoknya pulak. LETIH oiiii.. Ye lah, kalau badan size2 komersial ni mmg payah cari size di kala minit terakhir. Sebab semua pun DAH HABIS! Size Irfan, size Arjuna, terrrrmasuk size saya. Tapi pempuan slalunya byk choice baju, tinggal nak beli ngan tak je...cerewet lah katakan.

Jadi dengan tidak berlengah2, memandangkan puasa timing baekkkk punya awal bulan, gaji pun masuk, terus kami pun serang tempat beli belah Sabtu lepas. Ngeh ngeh ngeh. Tu pun kena jugak pusing Kompleks PKNS dan SACC mall untuk cari baju jejaka2 itu. Oh baju i dah ade..yg tempah kat Bandung dulu tu. Last2, Incik Arjuna sudah malas nk pusing untuk second round, lalu beli kat butik Omar Ali saja. Pastu terus balik. Heh kalau pegi beli situ awal2 kan tak payah pusing2. -_-"



Esoknya, Incik Arjuna ada photoshoot. Nah.. langsung kami pun photoshoot raya skali sbb kebetulan dah ade baju kannnn. ok yg ni lenkali citer.

Dah alang2 kat KL photoshoot tu, kami pun bercadang iftar kat Pavillion saja sambil 'jalan2 cuci mata' lah kononnya.

Last2 hasilnya....

ce teka apakah ia? ala mesti dh tau kan..tajuk entri awal2 dah tulis..T_T tapiiii yg mana? haaa





TADAAAAAAAA!

Memperkenalkan... Canon Powershot S95!
Haa ni baru amik tadi ngan camera bb saja. Meh tgk gambar sebenar yg lebih mengujakan dibawah ini..

Oh saya sgt idamkan this compact camera since my last compact cam powershot dah lingkup. So anggaplah ia sebagai kamera raya i...hahahhaa.

Saya sebenanya tak suka nk usung kamera DLSR merata tmpt. Apekes..rasa mcm noob sgt. Dari pengalaman berDSLR selama 5 tahun lebih..saya rasa kalau setakat nk amik gambar sikit2 masa pegi beraya ke, makan2 kat kopitiam berjumpa sahabat lama ke, takkan nk usung DLSR kan. Berat satu hal, nk bokeh cantek2, lens kena bawa itu ini. Tapi, dengan adanya Canon Powershot S95 ni, semua itu dpt di atasi. Ayat nak 10 je kannn.. :P Tapi serius, ia sangat hebakkk! Nak amik gambar mlm2 pun tak perlu nk bounce flash merata tempat, clear aje. Dah mcm 5dMarkII pulak. hehe. Ok untuk keterangan lanjut, sila gugel atau rasai kehebatannya di kedai2 kamera.


Lepas tu sambung lawat kedai2 jam. Arjuna nk jugak angkat G-Shock untuk pakai bila nk pi shooting. Sudahnya, Irfan yg excited nk pakai...."wowww..watch! Maa~~~ni watch!"-Irfan.


Hek hek. Dpt jugak..lots of love to hubby.. Thank you.




Kasut raya je blom ade. eh.

4.8.11

Mesti rindu nanti

"uhuu..da dak.."

"nape sayang?"

"maaa.... mama... where roarrrr..hu hu hu"

"roaar?"

"roarrr...da dakk..maaa~~" si comel tu dok tercari2 kat bawah seat depan dan belakang kereta.

"ohh biskut tiger.. kan irfan dh bawa masuk rumah semlm..."
"uhmmm.." sambil buat muka monyok.

"maaa....tu tu..car!"

eh eh kejap je frust? hahaha tu lah Irfan skrg. Cubaan bercakap. Nasib baik lah mama dia dah terer bahasa Irfan. hehe.

Kat umah kalo tgk ipad or hp mama, nampak je gambar wallpaper.

"Ma! Ma!"

kalau saya tak sahut.

"Maaaaaa~~~~"

hehe kena lah sahut. "Ye sayang"

" tu..tu mama.." point gmbar mama.
" tu bah...tu.." point gambar abah pulak.
" tuh phan...." senyum sendiri sambil point gambar sendiri. hehe Irfan jadi phan je?

Gerammm sgt tgk budak2 baru nk berckp. Comel lah sgt. Semua parent pun punya rasa yg sama kan. Mesti rindu saat ni bila dia dh besar nanti. Huhu..


Ni gambar di kelas Music and Movement di SBR's Playroom Cahaya SPK Clubhouse. Last Saturday, ada buat trial class. So, saja bg pendedahan kat Irfan. Tapi...

Tgk la budak ni, buat tak tawu je. Teacher bg alatan semua dia pulangkan balik. Takmo pegang. Nak TENGOK SAJA. Haha. Sabauuu je lah. Biasa lah masuk lambat, nk tunggu mood ok tu lama, elok la kelas pun dh nak habis. T_T We will try next time bebeh. ;)



Dah ade playroom harap2 senang lah nk tinggal irfan main kat situ sambil mama pegi bersenam kat gym. Hihi (harap2lah sgt)



happy mom!

2.8.11

Resepi Rahsia #21 :: Kuih Ketayap Vege/Daging

Assalamualaikum..

Soalan boring bulan puasa : Nak masak apa untuk berbuka harini?

Datang je bulan puasa mesti blur tatau nk masak apa. Ye lah, nak masak benda yg bleh membangkitkan selera tu yg mencabar tu. Kena ikut selera tekak btol2. hehe. Tak kisah lah, tp sekarang saya bukan nk kongsi resepi berbuka saya, just nk bagi idea je kalau sape2 yg terlebih masa untuk buat kuih ni. Actually ni salah satu alternatif breakfast untuk Misi Vege Arjuna. Tapi boleh jugak divariasikan dengan daging atau ayam jugak.


Kuih Ketayap Vege/Daging


Bahan untuk inti
Daging/ayam (dicincang)
Capsicum*
Seleri*
Tomato*
Bawang Kuning* - potong dadu
Kucai
(atau apa2 sayuran yg anda suka)
Olive oil
Serbuk Kari daging/ Cajun/ Paprika (ikut kesukaan)
Garam

Cara membuatnya
1) Panaskan olive oil, tumis bawang sehingga wangi. Masukkan daging/ayam bersama serbuk kari/ cajun / paprika. **(saya guna serbuk cajun+paprika atau just guna serbuk garlic kalau untuk inti vege..ikut dan je..hehe)

2) Bila ayam agak masak, masukkan semua sayur dan garam. Kacau sebentar. Tutup api.


Bahan-bahan ketayap
1/2 cawan tepung gandum
1 biji telur
1/4 cawan susu segar
1/4 cawan air
1 camca besar mentega (dicairkan)
Secubit garam

Cara membuatnya
1) Satukan tepung, susu, air, telur dan garam. Kacau sehingga semua sebati dan tapis adunan. Masukkan mentega cair dan kacau hinga sebati.

2) Panaskan non stick pan, lenserkan sedikit mentega. Tuang 1/4 cawan adunan dan ratakan. Masak dengan api perlahan. Siap.

3) Ambil 1 sudu makan inti, letak ke atas kulit ketayap. Gulung sedikit bahagian tengah dan baru lipat bahagian tepi kedalam. Kemudian gulung sehingga habis. Siap!





variasikan masakan ikut dan je. (kedah word :: dan = sempat, asal boleh..)

1.8.11

Buat semua yg rajin membaca, melawat, atau sekadar terklik blog ini..

"Mohon maaf jika tulisan aku ada yang membuatkan hati korang sakit. Aku minta maaf."



Semoga kita mendapat keberkatan dan keredhaan dari Yang Maha Pengasih.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...