29.4.11

Freaky Friday #01

Apple with peanut butter! Yummy~~ wanna try? hihi




mood diet,

22.4.11

Measles or Chickenpox

Haa..ini mmg saya konfius dari dulu. Ye la sebab dari kecik cuma tau satu je. Demam campak. Campak besar dan campak kecil. Bahasa kampung la kiranya. Saya penah kena kedua2 nya masa umur 16 tahun dan 22 tahun kalau tak silap. Tp masa tu dah pandai la jaga diri supaya tidak berparut. But still, saya panggil demam campak. hehe.


Sampai laaa terjadi kat si comel Irfan, baru saya start confuse, bila kawan2 mula tanya measles ke chikenpox? Ohh tipah keliru. Tanya doktor aritu, dia ckp yg mcm ruam tu measles dan yg berair tu adalah chicken pox.

Ok tapi dalam bahasa melayu nya org panggil apa sebenarnya? Jadi untuk kepastian jitu, maka saya gugel terjumpa blog doktor ni. Konklusinya adalah..


Measles adalah campak, iaitu berpunca daripada virus measles yg menyebabkan demam tinggi, sakit tekak yg teruk dan ruam pada seluruh badan.



Chicken-pox adalah Cacar Air, iaitu berpunca daripada virus varicella yang menyebabkan demam dan ruam berair pada badan.



Haa skrg saya dah puas hati. =)


So as a conclusion, Irfan skrg diserang penyakit cacar air atau chickenpox. Sian dia gatal2. Makan pun tak lalu. Dah 5 hari asyik makan biskut mini tiger tu je. Sakit tekak agaknya. T__T


Gambar Irfan demam hari ke 4.. harini dah hari ke 6.



get well soon, son!



Whats you berry???? Check it out!

15.4.11

Perhentian Escapade



Oh no! My long-overdue entry on Perhentian...OMG, finally I reached there! Woo-hoooo!

It was a very long journey since we took chartered bus trip from Damansara to Kuala Besut. Phewww... Actually being a follower in this trip (hubby and his colleagues) what I need to do is just to enjoy all the activities that has been arranged by them as well. Easy right?

We departed around 12 midnight and arrived at Jetty Kuala Besut at 8am. Pergh backpain ok! Lucky me, Irfan had a good sleep on his own seat. Fuh lega. We had breakfast at the jetty, but a bit kempunan because mak dambakan nasi dagang di dini hari. Tapi takde. Huhu.

From jetty we took a boat arranged by the resort, I guess it comes with a package. Our journey took approximately 20 minutes to Perhentian Kecil. I forgot to tell you that the weather is not good at that time. Melambung2 kami dalam boat..tp Irfan slamber tido dgn nyenyaknya!!!


I heard that Perhentian Besar is suitable for family vacation, calm and clean for sure. Yes I can see it during our snorkling activity cum island hopping. Compared to Perhentian Kecil, it is more happening since there has a party along the beach at night. So the island lil bit dirty here and there. Oh I just gebang here but i didnt join any party at the beach ok... Irfan love to sleep on time and got raining some more. Leceh tang situ. :P


Dah laa layan tgk gambar je lah..penat i potpet tau!


Berbaju renang untuk main basket ball? tipah keliruuuu~


Peace! let's snorkeling~~ hmm sepanjang percutian nih, hujan je, pantai dekat chalet kami -Long Beach, ombak besar-besar sepanjang masa.

Nasib baik hari yg kami plan nak pegi snorkeling tu cuaca sgt baik. So dapat lah tgk ikan tp sayang penyu tak timbul2.. :p Tapi nervous ok tgk shark! Lariiiiii~~!!! hahaha


Pishhhhuwaaaah~ (like irfan said everytime he saw a fish - fish wahh!!)


"mama...nak tgk pishuwaaah plishhh"

Last stop kami, Irfan nak turun dalam laut memandangkan dia tgk kami semua terjun dok hidup je lagi..so mesti kalau dia terjun juga selamat kan..hahaha.


Nah terjun lah! haha.. Tetiba dia takmo naik boat lepas tu..eh!

Tapi tu la dah takde fish timbul kawasan nih, sbb kat sini tempat tgk ikan pari..tp kena berenang jauh sket dari boat..mestilah takkan bawa Irfan kan. haha.



Balik snorkeling, tak reti penat, geram tgk org surf, i pun teringin lah..ombakkk jahatttt~!!! BEST!



Malam before balik, dorang pun create la macam2 games untuk menjadikan malam lebih riang. . Heh pantang masuk lah, mesti kumpulan I menang besar. Haha Caya ku! Caya Lu! (Laungan Mohsin Chalet)
Kahkahkah..



Thanks to hubby, thanks to Energetic Getaway, thanks to boss and lady boss.. thanks for the wonderful gateway~!





Love this,

11.4.11

semangat pertama

Selama kenal dan berkahwin, kami tak penah pergi bersukan apatah lagi membeli alat2 sukan mahupun kasut sukan. Ha ha ha. Kira tak penah wujud la aktiviti sukan antara kami. Apa saja la yg kami buat kan? :P


Tapi itu dulu, sekarang kami sudah mempunyai kesedaran dalam memenuhi masa terluang dengan aktiviti riadah. Semua angkara Clubhouse Cahaya SPK yg dah dibuka sebulan lalu. Ye SEBULAN LALU. Memandangkan last month Mr Ray banyak masuk kluar hospital, maka tertangguh la niat nk pegi tgk.


Memandangkan tiada peralatan sukan selain baju renang, maka kami pun berenang2 ketepian dulu sebagai perasmian pertama clubhouse kami. Tunggu lah entry lain utk penceritaan clubhouse dgn lebih lanjut.



So semalam, saya dan Mr Ray masuk Studio R buat pertama kali untuk shopping raket badminton, kasut sukan, dan raket squash! hahaha Raket squash tu yg tak tahan, seumur hidup tak penah main squash tapi gagah beli juga raketnya. Haa lepas nih tunggu lah entry2 bersukan saya ye. hihihi.



sungguh-sungguh kan?? :P






ke arah gaya idup cergas! haha,

8.4.11

keenakan buat isteri


Oh heaven i tell you~~ Durian Musang dan D24.. baru tau ada durian bernama binatang.. haha
Akhirnya sang suami membeli dua biji buat isteri yg kepingin. Cukup la dua bijik besau cenggini, sampai arini pun tak habis lg tau. Baru kena 3 ulas sudah kenyang mcm makan nasi sepinggan.

Keenakan maksimum!!!



Thank you Mr Love,

5.4.11

hijau itu cool!

I love M&M's. Sejak jumpa perisa peanut butter kat Singapore haritu bertambah tajam mataku ini mencari M&M's di kedai2. Lucky me haritu ada jumpa peanut butter tu kat Guardian sini. Oh yg tu tak sempat amik gambar sebab pulun makan sangat. haha.

Tapi Jumaat lepas, ada singgah Guardian kejap, dan mata terpana pada peket besar M&M's but it's green packet! heh mcm nama kampeni plak.. :P yeahhh bebeh, it's CRISPY-MINT M&M's! Penemuan baru walau peket tu besar dan mahal tapi WAJIB untuk beli kalau tak akan termimpi2. hehe..



Tadaaaa~

Comel kartun itu...hahaha


Mmg rangup dan cool bebeh!






kalau ada penemuan baru M&M's sila roger saya,

1.4.11

Mesti dah tengok kan?

Oh ingat tragedi oktober lepas saya ada tgk filem Magika. Masa tu dah tayang trailer filem Hikayat Merong Mahawangsa (HMM). Teruja sangat2 nak tengok. Tapi bila dah kluar, saya bukanlah orang pertama yang menontonnya. haha. Ye la, banyak dugaan bulan tiga aritu. Jadi bila dah redha, Selasa lepas saya dan hubby pun bercadang nk tengok wayang. Yang di booking adalah Sucker Punch, tapi bila dah depan kaunter, ada pulak tayangan HMM tu. Ingat dah habis. Apalagi, terus tukar! hehe~



Nak kata apa, mmg melatoppbbb lah filem nih. Tak pernah terfikir filem Melayu akan jadi macam ni. Tapi takyah la nk teliti sgt2 kekurangan yg korang nampak, at least filem nih menjadi la jugak mcm citer2 epik omputih tu. Ye tak? Elok lah di buat lg filem2 sejarah macam nih, sebab orang macam saya nih lebih mudah paham kisah2 sejarah nih secara visual, tak larat mak nk baca buku...haha. Keep it up KRU!!


Ohw, dah nama pun tgk wayang, mesti lah tersangkut lagi dengan trailer filem akan datang plak. Ahh mmg tak tahan kalo ade citer arahan Khabir Bhatia, mcm filem Cinta dulu tu. Sinematografi dia mmg menjamu mata.. ditambah pulak jalan citer yg super best. Next Malay movie that i wanna watch is Nur Kasih The Movie!! Yey!







iklan :: Vroom! Vroommm! Formula One lovers out there, cekidaut bebeh!




best best!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...