31.1.11

Creative Blogger Award


Thanks to Liza, sbb tag award nih pada I berkurun lamanya, tu pun ada lg satu yg tak buat2.
Auw kretip kah I? I tidaklah labelkan sgt diri sbg kreatif, sbb mood nk buat sesuatu yg kreatif biasanye datang bermusim. Seperti musim harijadi, musim hati berbunga, musim banyak masa, dan musim perayaan. Haa haa. Kadang2 ada jugak refer dari pelbagai sumber, kawan2 dan blogger yg lebih kreatif. Haa gitu lah citernye.


Tapi, bila mood ada, mmg I layannnnnn saja mood itu berjam2 lamanye. haha
*hiasan2 utk irfan.. (ceh baru tunjuk satu)
*besday stuff utk Irfan 2nd besday (coming soon)
*edit2 gambar dolu2.. (dulu2 punya keje)
* dulu kecik2 ada gak buat gelang tiub lah, keychain lah, ape lg tah..


ahh dah la.. rasa mcm biase je pun..hahahaha



so, blogger I yg kretip, nah amik award I,
**Sara Ahmad
**Ummi Iez (pandai jahit2 tp takmo plak hapdet blog)
**analiza (mestilah ko takkan buat kan tag ni, hahaha blog juai2 kot..)
**Kak eynda ( incase baca entry ni la kan..)







buat header blog kira kretip kah?

28.1.11

Resepi Rahsia #16 :: My RedVelvet


Entry ni dah berlapuk dlm draft memandangkan ada dua tiga kucing berlari orang kawan minta saya sharing resepi RedVelvet, tapi camne tah bleh lupa nk post. Sampailah opismate minta resepi lg. Dang! Baru teringat ada draft ni. Yey, cepat amik pen dan kertas..oh takyah, copy and paste cukup. Hehe.

Sebenarnye, saya ada amik resepi nih dari MatGebu dan Aunty NaniRostam, tapi saya tak ikut semua, sbb cubaan pertama mcm gagal. Maka saya gabungkan kedua2 resepi mereka dan jadikan resepi sendiri. Boleh gitu? ;)

The Red Velvet

Bahan-bahan
A)
150g butter
150g gula castor (ni saya agak2 je sbb takmo manis sgt)
1 sudu teh esen vanilla
250g tepung naik sendiri
1/2 sudu teh garam halus
2 sudu makan serbuk koko
240ml susu cair
4 sudu teh cuka epal atau cuka makan
2 sudu teh pewarna merah
1 sudu teh soda bikarbonat
2 biji telur
1 sudu teh coklat emulco (jika mahu)

Cara membuatnya:

1) Ayak tepung + garam + serbuk koko

2) Campurkan susu cair dan 2 sudu teh cuka, perap selama 10minit dan tambahkan pewarna merah.

3) Bancuh 2 sudu teh cuka dengan soda bikarbonat. Ketepikan.

4) Pukul butter, gula dan esen vanilla sampai kembang. Masukkan telur satu persatu. Pukul lagi sampai kembang.

5) Masukkan pula tepung yg di ayak tadi berselang seli dengan bancuhan susu cair.

6) Masukkan bancuhan soda bikarbonat dan cuka.

7) Akhir skali masukkan coklat emulco.

8) Bakar dalam oven pada suhu 160 darjah selama lebih kurang 20-30 minit. (ikut jenis oven)


Untuk Topping.
Putarkan butter/krimwell, cream cheese, gula aising dan esen vanilla sehingga gebu dan halus.




Ok tu saje. Selamat mencuba!




Bajet mcm chef plak kan..;p

27.1.11

Red Mummy, Red Hot Party!

Uweee~

Before semua salah sangka, this is not a story about the famous blogger, RedMummy okay! Punah lah harapan if you want to gossip2 here. It's just a red hot sizzling party that we had last wonderful Saturday nite!


Watchout, you are enter the Red Zone! Your hazel eyes will turn to red now~haha


All in red


It's all about this two hottest ladies! Auww~


All dishes were superyummiey!


my third delicious birthday cake for this beautiful year!


Kiss kiss for the supersurprise Ipad!


And all the hot chichas want it too.. bodek bodek! haha


He's always cool and steady! ^V^

euwww~ berbulu tak mata memandang?
Full of big heart!
End up with karaoke.


Big thanks to my hubby, Melati's and Carmila's cuzens for this delightful party! See you guys in next party!


My new year was started so wonderful. Pray for my happiness all over the year~!

26.1.11

ku sangka kan baking set...

rupa-rupanya....











seketul
















cupcake










aishhhh bukan kapkek..scroll lg sket...

















yey!


Speechless!








Big thanks to my beloved hubby, muah muah Incik Ray tersayang! Muahh lagi skali!







mak suka!!!!

24.1.11

Melaka IV :: Everly Resort

This is the Finale Episode - Malacca~. Ngeee pocoyo saja kan..finale konon mcm org kesah. Kesah ke tak, mak tetap kesah, sbb mak suka memori di sini. :P

Pertama kalinya dalam percutian, kami memilih utk tido di dua hotel berbeza. So selepas check-out Holiday Inn nan indah, kami menuju ke Tanjung Keling, untuk check-in di Everly Hotel pulak. Actually hotel ni dulu nama ape tah, skrg dah tukar nama, so haritu, masuk hotel, mcm ada renovation sket2. Cat itu ini. Tapi takpe, tak mengganggu hidup penginap di situ pun.

Ok bilik berpenghuni selang seli dgn 4 bilik yg masih dalam renovation (cat tak habis lg kot). So mak pun jadi seram! Nak plak lepas mandi tetiba kat cermin bilik air ada tulisan kan..gila saspen. Ciss rupanya bekas org yg dok bilik ni dulu..honeymoon kot! Hotel ni rasa nya dah lama, sbb tu hiasan dalaman pun mcm dolu2 jugak. Dolu2 mungkin gempaq gila laa dpt bilik cenggini. Err tp skrg pun gempaq jugak..besar kot.. Jom tgk.




Ada bedroom in the room. haa busat kan?



Ada mini bar pulak. Oldskool sket. ;)


Ada tetingkap lg dari bedroom


View dari living hall

From balcony


Aish budak ni dah fobia kot mandi kolam lepas tenggelam.. main air di tepian saja. :P



you'll be served a welcome drink. tapi i minum as a goodbye drink..haha


Ok tu saje review hotel. Bleh la kalo nk bawa family ramai kat sini. Effortable and nice! Oh ye ade private beach jugak.




best memory,

21.1.11

Melaka III :: Jalan-jalan cari makan

Wallah~


Stop stop..jgn mengomel lagi bila asyik2 entry penuh gambar again and again. Nak buat camne, dah blog ni mcm cakera keras untuk saya simpan segala memori, agak2 lupa apa terjadi tahun 2008, saya bleh buka balik..agak2 nak kenang2 setiap besday ada apa, saya buka label birthday. So, that's my purpose.



Wokey berbalik pada episod Melaka lagi. Memandangkan tiada aktiviti yg memenatkan badan, maka terrrrpaksalah melakukan aktiviti mengisi ruang2 dalam perut. Makannnn saja kejenya.


Destinasi wajib kunjung kalau nak makan (KALAU tak mau pi Umbai), adalah Muara Sungai Duyong.

Menu adalah Ketam cili, Sotong goreng tepung, Sotong berlada, Kailan, Siakap tiga rasa, Siakap Suwit Sour, Fresh oren satu jag dan Ikan Duyong seketoi. Ok yg last adalah dusta semata2. Oh makan bleh dikira murah jugak, untuk 3 org, Rm110 :p

Siput Buluh masak-glemer-masuk-suratkhabar.

Kenyang perut senang hati pegi nyanyi2 dan dpt pulak kek seprais2 dari hubby. Nice!

Hepi 29th to me!



Esoknya, makan2 di Little Taiwan (Halal) kat JJ yg baru buka tu. Banyak jugak menu nya.


Memang lazat!


Budak ni nk buat peace tapi tak reti.


Gini je lah mama!



Syoknya makan.

19.1.11

Melaka II :: Betoi2 lepak saja..

Ha mcm yg saya ckp kat entry Melaka I tu la, mmg cuti kali ni nk btoi2 lepak takmo penat2. Maka bangun pagi gosok gigi, cuci muka, pakai baju..chuppp kami mandi dulu okey dan lepas tu turun menjamah buffet breakfast.

Tengok budak kecik nih makan byk saja kat hotel. Sympton nk suh bawa slalu kah?
ha ni je sarapan "diet" saya. (sah tipu)

Lepas makan, saja nk menggunakan semua service yg dorang sediakan, so pegi bawa Irfan main kat playroom. Slama ni dok hotel tak pedulik pun benda alah ni..hahaha


Nampak sgt, hanya org-org yg bercuti tanpa tujuan melancong saja yg ada masa masuk kid's playroom ni kan kan?


Dah check out, kami lepak2 kat dataran pahlawan...


Boleh pulak lupa bawa stroller, sebbaik ada kenderaan comel ini membantu.


Melaka pun ada pulau buatan- Pulau Melaka. Tapi yg berfungsi hanyalah masjid ini.

BERSAMBUNG...



syok!

17.1.11

Melaka I :: Holiday Inn Hotel Malacca

Tahun nih, saya request hadiah besday adalah sebuah percutian relax dan santai dari hubby. Maka kami pun memilih Melaka Maju 2010!! Hurayy!

Sesudah pulang kerja, dan settlekan segala urusan penting. Maka kami terus meluncur laju untuk check-in seawal mungkin. Nah, sampai awal juga.

Last I was here adalah 3 weeks before beranak dulu. Tengah sarat. Jadi kira-kira 2 tahun jugak lah tak jenguk. Tak perasan plak ada hotel ni belakang Makhkota Parade. Ok mmg strategik hotel ni, btol2 tengah town. Bilik jugak indah, pool jugak lagi2 indah... ohhh i love it soooo much!



Mmg empuk..lagi satu bantal dia tulis "Firm"..ahh lena dibuai mimpi


deluxe twin


from toilet. can see thru haaa~

by Red Earth.. not hotel red earth mcm kawan sy igt..haha



the infinity swimming pool.. hari mendung, jadi takde la sunset..huhu sayangnye~


sonok dia dapat masuk kolam paras pinggang dia..lompat2...

dan terus tenggelam..haha trauma...takmo mandi dah..

dah aktiviti bertukar kepada kocak2 kaki...ala2 dayang2 tepi kolam :P


Sudah mandi manda pasti la perut berkeroncong. Amik buffet hotel mmg berbaloi2..


Dulu time kat Equi bangi, hubby bg try tiram tu, i geli euuww.. tapi yg ni nampak fresh, oh pasti lah mencuba dgn lafaz bismillah....

desert dia semua sgt sedap.. tu chocolate mosse ke ape tah namanye..so yummeiy~



Dah makan, nk jalan2 kutu rayau. Jadi saya memilih ke Jongker Walk. Nama saja penah dok blajaq kat melaka, tapi Jonker Walk adalah pengalaman pertama saya aritu. Masa sarat dulu pun tak pegi sbb mak ckp dah malam, sila duduk kat hotel, kang terberanak kat situ pulak..T_T


BERSAMBUNG..

sgt tenang dan indah

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...