27.5.11

Holiday bliss at Phuket

Yes.. we went to Phuket last 2 weeks. A 4 days blissful family holiday~~weeehooooo! We bought AirAsiaGo package few months ago. Dah lama.. dah hampir lupa ada percutian. Hehe. So here we go~


This is Irfan's second time on board. Alhamdulillah budak besar dah tau duduk diam main iPad. Tak macam balik dari Bandung last year. T__T Elok laa sbb Irfan pun dah kena beli seat sendiri..iskk iskk.. :P Oh kami amik flight mlm..sampai pun mlm la jugak kat sana.. ala beza sejam awal je..haha


Arrived at Phuket Airport. Nasib baik dah amik driver pickup to hotel sebab airport to Patong beach around 40 minutes.


Done check-in at Avantika Boutique Hotel. Simple but nice. Irfan pun dah tangkap lentok..


Ni haa biliknya. Katil king, ada tmpt santai kat situ, ada tv, ada dvd, ada balconi, ada bathtub, dan lain2... mengadap beach. Dah habis bergambar, terus lelap simpan tenaga untuk esok.


Day 2, we took Khai Island Tour (half day). Suppose nak ambil Phi Phi Island Tour but since nak pegi situ amik masa 2 jam and plus Irfan lg, mcm kesian pulak. So, just ambil halfday tour ke Khai Island which take only 20 minutes by the speedboat.

Khai means egg. So Khai Island means Egg Island..hahaa ye la dah pulau dia bulat2 kecik je..mcm telur. Ada 3 pulau sebenarnya. Koh Khai Nai, Koh Khai Nui dan Koh Kai Nok. Each island you can do your own activities like swimming, snorkeling, feeding the fish, eating and relaxing on the beach.

keindahan pantai yg jarang lihat berserta langit yg membiru..haruslah membuat lompatan kegembiraan begini. theeehihii

sang Arjuna berlari ke langit.. oh nak tukar nama Mr.Ray ke Arjuna lah.. lepas nih jgn konpius ok.


Ikan-ikan lapar bebenor.. padahal hari2 org datang sini bg makan roti. Bukan sikit2, banyak pulak tu.


Haa salah satu memilih tour ni, sebab tak perlu nak susah payah snorkeling, Irfan pun buleh masuk dalam laut bersama ikan. Dok tepi pantai je, ikan datang, tp mestilah jgn kedekut, sila beli roti utk umpan. Tapi budak kecik tu geli nk celup kaki bg kena ikan..hahaha

eceeeewahhh... gaya beach boy.. weewiit!

Papan SUMMER nih tatau utk apa. Tapi aku tuduh sebagai Helipad.. :p

Dah habis tour island. Terjun kolam dulu. Irfan buat sunbathing sambil2 tu.. (kononlahhh)


Hah, korang nk bagi ke???

Malam2 jalan2 tgk Bangla Road yg glamour sgt kat Phuket ni. Glamour utk kaki2 clubbing lah. Sini byk club, tarian2 menjolok mata ade je merata2, nak tgk 'persembahan harimau' pun ada..hahaha



Day3,
Kami amik city tour. Heh, last decide..takde keje. Nak jalan sendiri2 malas. So pegi la tgk View Lookout Point Phuket. Nampak la beach2 berteluk tu.. Cantik kan? tu Karon beach, Kata beach, dan Patong beach ( yg ni tak nampak).

Lepas tu kami pegi Elephant Trekking. Naik gajah tgh2 hari. Hampeh skali controller gajah tu tak bawa payung.. monyok je irfan tahan panas.. tp dia suke sebenarnye.




Lagi satu ada pegi Wat dia, kami tak turun tgk pun, just amik gambar dan terus nk shopping. Kami di bawa ke Premium Factory Outlet. Bapak murahhh. 50% -70% wa ckp lu.. Arjuna saya je ralit shopping tp mak cuma rembat sehelai baju Playboy aje sebab nak beli seluar Levis adalah tidak muat sebab gemuk. ok Diam!

Ada lagi, pegi kilang buat tshirt. Mmg berkualiti dan murah. Tempat jual kraftangan, dan tempat beli chesnut. ahh mahal lah tmpt tu. baik beli kat padang besar. hahaha.

Memandangkan hari last, so penat2 bershopping tadi. Sanggup takmo tido, terus turun pantai. Sebab nk minum air kelapa tepi pantai. Sedap ok air kelapa sini.

Dia suka main pasir. -Patong beach.


we were here since 2011


wajib beli di Hard Rock Cafe.

Oh 3 hari dok sini asyik makan mahal2 je. Memang makanan mahal kat Phuket. I means yg halal lah. Unless kalo terjumpa kedai yg betul. Dan luckily kami jumpa juga pada malam terakhir kat sini. Alhamdulillah.. buleh jugak makan Ikan sweet sour org thai masak. Tomyam dah tak order dah. sebab hari2 makan tomyam mahai. Ye lah tomyam rm25 semangkuk! tu masa kami dok jumpa kedai2 halal pak arab je la. Kedai Arab kan mmg mahal.

Haa melayan je pelayan kedai ni. Siap minta Arjuna bg lagu2 melayu transfer bluetooth. Nak pasang kat kedai bg org datang la tu. hahaha.


Apa2 pun sempat laa I buat Aromatheraphy Body Massage buat pertama kali seumur hidup. Haha. Lega rasanya. tetiba mcm suka pulak massage2 ni kalo tak, penggeli orgnya.. hihihi.

Day 4,
Having breakfast before checkout.


The boutique hotel.. bye2..


Apa lah pak gad ni amik gambar tak nampak hotel..T__T.

Boarding time.. Goodbye Phuket! Wonderful getaway.. sure we will come again..;)



miss phuket,

4 comments:

mast@work said...

bestnya cuti2..

ok, ikan dalam air adalah takut.. sama cam kat sabah.. ngeri! hahaha

..:: WiRdA ::.. said...

mast :: haha kalo hulurkan jari mmg ngeri la.. hulur roti dah..hahaha

b said...

unforgettable vacation.. one of the best for dis year!! wee-hoo!!!

..:: WiRdA ::.. said...

bliss!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...