28.1.11

Resepi Rahsia #16 :: My RedVelvet


Entry ni dah berlapuk dlm draft memandangkan ada dua tiga kucing berlari orang kawan minta saya sharing resepi RedVelvet, tapi camne tah bleh lupa nk post. Sampailah opismate minta resepi lg. Dang! Baru teringat ada draft ni. Yey, cepat amik pen dan kertas..oh takyah, copy and paste cukup. Hehe.

Sebenarnye, saya ada amik resepi nih dari MatGebu dan Aunty NaniRostam, tapi saya tak ikut semua, sbb cubaan pertama mcm gagal. Maka saya gabungkan kedua2 resepi mereka dan jadikan resepi sendiri. Boleh gitu? ;)

The Red Velvet

Bahan-bahan
A)
150g butter
150g gula castor (ni saya agak2 je sbb takmo manis sgt)
1 sudu teh esen vanilla
250g tepung naik sendiri
1/2 sudu teh garam halus
2 sudu makan serbuk koko
240ml susu cair
4 sudu teh cuka epal atau cuka makan
2 sudu teh pewarna merah
1 sudu teh soda bikarbonat
2 biji telur
1 sudu teh coklat emulco (jika mahu)

Cara membuatnya:

1) Ayak tepung + garam + serbuk koko

2) Campurkan susu cair dan 2 sudu teh cuka, perap selama 10minit dan tambahkan pewarna merah.

3) Bancuh 2 sudu teh cuka dengan soda bikarbonat. Ketepikan.

4) Pukul butter, gula dan esen vanilla sampai kembang. Masukkan telur satu persatu. Pukul lagi sampai kembang.

5) Masukkan pula tepung yg di ayak tadi berselang seli dengan bancuhan susu cair.

6) Masukkan bancuhan soda bikarbonat dan cuka.

7) Akhir skali masukkan coklat emulco.

8) Bakar dalam oven pada suhu 160 darjah selama lebih kurang 20-30 minit. (ikut jenis oven)


Untuk Topping.
Putarkan butter/krimwell, cream cheese, gula aising dan esen vanilla sehingga gebu dan halus.




Ok tu saje. Selamat mencuba!




Bajet mcm chef plak kan..;p

6 comments:

atie said...

Phewit..sedap ye..terima kasih..nak buat mlm ni

sayahappyslalu said...

nampak sedap! tak pernah try makan.. apatah lagi try buat.. suka yang coklat2 aje.. hehe.. maybe next time boleh cuba.

Am said...

fuyooo...tq wirda 4 sharing..aku dah salin recipe joyofbaking..siap dah translate bagai haha...tp xtry2 lagi hukhuk... ni sbb dia bt 4 lapis = 2 kali baking kek so mcm MALAS di situ huhu..ok, 2 lapis je pun xpe kan...harus mencuba jugak wiken nih haha

..:: WiRdA ::.. said...

atie :: cuba sampai jadi! hahah

sayahappyslalu:: try la rasa or buat, yg nih pun rasa2 ala coklat jugak.. mesti suka!

am :: ala wirda buat sebijik. then gaban z potong dua je! hahaha tak masak dua kali pun..malas. haha

B said...

Ahaaaa..bila nk buat lagi....?

..:: WiRdA ::.. said...

besday ipan.. ala tp plis tolong betolkan oven itu plis!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...