29.4.10

belly oh belly

Hye ladies!
Ya utk pertama kalinya, saya nk sharing tips yg saya gugel utk mereka yg tensi ngan belly masing2. (termasuk empunya blog ini..hahaha)

Kebanyakan wanita yg sudah melahirkan anak, walaupun nampak luaran sekali imbas mcm kurus, tetapi hanya mereka yg tahu bahawa perut mereka adalah seperti permukaan muffin saja. Jadi adalah sgt membencikan bila tetiba terjumpa kawan2 yg jarang2 terjumpa sanggup mengeluarkan ayat2 picisan seperti
"eh eh pregnant lg ke?"
Gulp! Terus hati ini bertukar menjadi saiz XXS!

Jadi, kalau dah begitu gayanya, nak tunggu ngadap nasi berpinggan2 lagi ke? Katakan TIDAK!
Ada banyak jenis cara untuk ilangkan berat anda, lebih jitu lg, ilangkan lemak yg mungkin dah tepu (lemak degil) terutama di bahagian perut anda! Mari kita lihat 10 langkah untuk kempiskan perut yg mungkin anda rasa mcm tak masuk akal tetapi BENAR!

1) Makan lebih kerap!
Ada org excited nk diet sampai tak makan langsung. No No No! Makanlah 5-6 kali sehari dgn kadar sedikit untuk elakkan kita terlebih makan ketika waktu makan tiba dan kadar metabolisma utk bakar lemak dan makanan tu berjalan lancar.

2) Perlu sarapan!
Jika kita tidak makan selepas beberapa jam dari bangun tido, badan kita akan jadi lapar giler! Jadi malanglah bg lemak2 diperut kerana metabolisma kita akan menjadi sgt rendah utk bg tenaga dan bakar kalori! Sbb tu byk pakar2 diet ckp, sarapan terbaik adalah sarapan berat!

3) Perhatikan apa yg kita makan!

Cuba makan makanan yg membakar lemak seperti beras perang, bijirin, sayur, buah segar, susu skim, makanan laut, lean meat, dan putih telur. Ckp bye bye bye kepada Piza, burger, tempura, dan semua makanan yg berlemak juga terlebih sudah gula!

4) Makan perlahan-lahan
Jangan gelojoh ok! Dalam Islam pun suh kita kunyah 40 kali makanan tu. See, ada hikmah kan?Ya, ini utk elakkan kita terlebih makan dan rasa sebu.
5) Bersenam
Senaman Kardiovaskular macam berjalan, joging, erobik dan kayuh basikal adalah perlu kalo nk kuruskan badan! Kalo kita senaman b4 sarapan, lemak kita tu akan terbakar memandangkan takde makanan utk dibakar. Jadi pagi2 lepas subuh, kluarlah joging!

6) Minum dan minum lagi dan lagi!

Dari kecik pun dok dgr nasihat org tua/cikgu/doktor suruh kita minum air 8 gelas sehari atau lebih. Jadi mengapa degil. Minum je lah! Sbb air menghidratkan badan, hati kita berfungsi dan proses membakar lemak pun berjln lancar serta segala toksin juga senang kluar! Boleh minum Green Tea utk nuetralizes makanan berlemak juga!
7) Tido secukupnya!
Mesti tido sekurang2nya 7-8 jam setiap mlm. So, baru ada energy nk bersenam dan makan dgn betul. Nak tido yg berkualiti, bleh try minum Byoung.

8) Hapuskan Jalan Pintas!
Ha, nih mcm nk perli aku je. Kalo anda bekerja di bangunan bertingkat atau tempat parking jauh, gunalah peluang 'keemasan' ini utk bakar lemak anda. Anda bleh guna jln jauh utk ke meja anda dan guna tangga utk ke tingkat atas. Tapi kalo tingkat 5 keatas, takyah la cari pasal. Kalo larat ok je. Haha.
9) Kurang garam
Ayat2 seperti "Aku ni lebih byk makan garam dari kau" tidak boleh dibanggakan lg. Sbb terlebih sudah garam makes the body retain water dan perut kite pun akan jadi bloated! Patut lah kalo tgk kebanyakan org Melayu bila dh beumur badan sedap2 je. Haha.
10) Elakkan tekanan!
Sbb bila kita stress, badan kita akan lepaskan hormon2 yg bleh tukarkan kadar metabolisma kita. Org stress juga suka makan kan? So hepi slalu!

Tamat.

Selamat Beramal!

nota saya :: saya sedang menjalani permakanan utk meningkatkan kadar metabolisma saya. Nanti saya akan share menu dgn anda!

26.4.10

hias

Saya adalah wanita yang mmg tak buleh dibiarkan kebosanan kluar ke pusat2 membeli belah secara sendirian berhad mahupun bersama si kecil Irfan.
Saya akan berlagak cool even merasa sangap giler lalu memasuki lot2 kedai yg ada, tak kira branded atau tidak.
Maka dengan tidak semena-mena, niat saya utk berbelanja tingkap tetiba bertukar menjadi shopaholic walaupun saya tak minum holick, maka bertaburan lah duit saya kat kaunter2 pembayaran. T_T (sila jgn contohi saya!)
Tabiat shopaholic saya adalah bermusim, kalo terasa nk beli pakaian, maka RM itu akan melayang ke kedai2 pakaian sehingga pudar musim itu.
Musim akhir april ini, saya lebih terjerumus ke arah perasan cantik! Oleh itu, saya telah singgah di segala lot2 yg bernama kedai alat solek. ok la tu..dh hammmmpir 1-2 thn aku tak beli alat2 solek! T_T
Maka bahan2 perasan cantik yg telah dimiliki secara mutlak adalah seperti berikut.
1) BOBBI BROWN Brightening Powder Compact Foundation SPF25/ PA+
Oh saya bukanlah terlalu memilih. Tetapi zaman chichas saya duuuuluu ada sikit la. Hobby saya simpan saja bekas bedak especially yg mahal2 la walaupun dh habis bedaknya. So bila dh berduit lebihhhh, baru la refill je. Jadi ini saya refill lah bedak ni, setelah hampir 2 thn sy tak refill..hahaha.. Oh jgn igt saya seorang yg suke beli benda2 mahall saja, sy beli mana yg best dan patut je. Bedak Garnier RM 12.90 pun sy pakai ok. Time pegi opis je la. Time pegi jejln ngan hubby n bb, baru guna yg ni..tp pape pun depend on my solek2 mood..:p
2) SILKYGIRL Moisture Rich Lipcolor


Silkygirl, aritu tgk kazen saya pakai lipstick nih. Try tgk, oh moisture lebih kurang mcm my MAC lipstick. So berrrrtukarr ke kaunter silkygirl (pahadal bajet lari nk beli MAC..hehe). Of course lah aku takkan amik kaler merah menyala oh jantungku nih.. aku just amik natural color,"Pure". Ade beberapa color natural utk jenis Moisture Rich ni kalo korang nak cari - Appealing, Nude, Cute. Try lah mana sesuaiiii!

3) ELIANTO Extreme Volumiser Emulsion Mascara
Ha punya lama tak check, skali mascara Bobbi saya sudah kekeringan..dh habis la sebenarnye. So, utk mengelakkan bajet lari maka singgah2 la ke Elianto dan berkenan ngan kelainan mascara ni. Haa mascara nih ada 2-sided comb brush, mcm sikat tu, bukan mcm brush mascara biase2 tu. Sorry lah tak dpt gugel gambar brush dia. Pegi la tgk and try sendiri kat booth elianto. Melentik dan mmg extreme volumiser lah!;)
Skrg baru semangat nk hiaskan diri ngan benda2 baru beli..hahahha
Nak perasan cantik,

23.4.10

JOM KECOH!

Apa plan korang ujung minggu nih selain dari nk pegi serang Pureen sales, pegi exam, dan duduk rumah tgk citer hindustan kul 2 ptg. (er ada lg ke citer hindustan?)

Kalo dah buntu sgt benak pikiran korang, Jom buat kecoh di EXHIBITION HALL MID VALLEY MEGAMALL!

ada apa ye?

haaa ada ini!!!

MALAY WEDDING EXPO 2010!

Photog dari MT,CP,SP dan GI tlah bersatu hati membentuk company yg lebih gah dimata doniaaa iaitu THE PRESTIGE telah membuka booth disana! Maka dgn tidak semena2, aku pun akan berada di booth itu esok dan lusa, InsyaAllah! Oh ya, kami juga menyediakan RM500 limited voucher giveaway! FCFS!!!

"kami dah kawin..perlu ke kami datang?"
PERLU!
dtg tlg tgk utk adik badik nk kawin pun buleh..
dtg utk makan kek2 free, coklat2 free dari jiran2 booth yg lain juga buleh..amacam best bukan? atau mungkin anda mencari sesuatu utk majlis2 anda spt majlis harijadi, majlis cukur jambul, mahupun majlis pencen..
atau mungkin anda buleh memanipulasikan pakej2 photo kawin menjadi pakej2 photo studio, family photo ataupun foto gigi anak anda yg baru tumbuh!

Jadi, JOM KECOH di sanaaaa sanaa sanaaaa! si yu!!!!


nota tambahtolak:
+ THE PRESTIGE juga adalah official photographer (OP) for Malay Wedding Expo 2010 ini!
- err sori gambar promo kecik, encik Ray, sila upload gambar besar sket kat FB tu ye..:P


berPRESTIGE,

22.4.10

menyingkap tajuk entry sebenar (help me pls)

tajuk kaver :: Deco2 Irfan's Shower Room
ayat diatas adalah 'iklan' utk entry aku...layan je laa dulu..
ekceli, ini hadiah besday dr maktam's family utk irfan..
utk ltk kat bathtub..tp umah aku ade ke? tade ok..cuma irfan punya plastik tub nih je..so tempek saja pada dinding...ok whatt....hahah
ohh..makin tanak kluar bilik air je laa budak nih...
ok, iklan tamat.
Jadi, tajuk aku sebenar adalah lebih kepada (ayat dlm kurungan di atas)
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
memintak tlg dari anda2...
err tapi soalan yg aku letak awal2 tadi dirahsiakan semula...hahahaha
tapi utk tidak menghampakan..aku tanya soalan lain..dimanakah korang tempah kek? sila bg link!

cuba coverline,

21.4.10

peti ais kena selongkar?

kejadian diatas benar2 berlaku.
peti ais rumahku kena selongkar!
siapa punya angkara nih!

mari gunakan noktah bertubi-tubi utk kelihatan lebih saspen.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
si baju biru itu berjaya membuka peti ais sendiri.
lalu terjumpa bijirin bulat2 seperti donut yg berwarna warni.
tertarik dan mengambil tanpa ragu-ragu.
yeah dgn pantas memasuki mulutnya.
heppp! gotchaaaa!
hehee..si FBI itu rupanye..pandai dah punggah peti ais..sabor je laa!
pengintip tetap,

15.4.10

dont play play okay!

Budak comel yg setahun jagung itu sudah branih bermain2 di playground Cahaya SPK.. maka setiap petang, kalo pantas si lady driver ini memandu kereta dan tiba dirumah lebih awal, maka berpeluanglah cik FBI bermain2 seketika di luar umah..

treng teng teng..

oh bermuka control macho ketika membuaikan diri...kaver gayat ke ape nih?? hahahha
hye girls out there! look at me!
mari tunjuk terer meredah terowong kuning!
erk...mcm penat sudee...
yeahhh~! berjaya mengharungi terowong kuning..saya budak hebat!

tarik nafass....humpppp...hembusss.....fuuuuuuu~

ok mamarazzi, stop2 dont take my picture! jom pulang..irfan lapar sudeee..


si budak setahun jagung ini juga tidak buleh menerima dirinya disuap seperti anak kecil.. i can eat myself okayy?!

mama yg still nk suap juga,

6.4.10

pabila dimensi membutakan mata

Ceritera dari episod lepas aku rentetkan ke entry yg dijanjikan.

Geng 8848 telah anjurkan Hari Kesihatan lg dan lg... pada yg pegi tu aku ucapkan tahniah kerana anda punya usaha kearah memperolehi kesihatan lestari! (ayat mau gempaq je)
Apa yg tlah Geng 8848 nih buat adalah checkup internal body kita.
Maka setelah saspen membuat ujian2 tersebut, maka inilah hasilnya utk kami laki bini.

So, result utk mak anak satu nih adalah seperti berikut
*Tinggi = 1.51 m ...ye ye sy tawu sy kuit..:P

*Berat = 47.4 kg

*Umur = 28 thn ... kire muda lg la kan?

*Umur biologi = 30thn!! ...hah, umur dalaman tua 2 thn dari asal. Ni pun sbb sy agak malas/xsuka memakan makanan spt junkfood, kurang minat minuman bergula...bla bla bla.. ANDA BAGAIMANA?

*Fat level = 31.4% ...sy dpt rasanya ini semua dtgnya dari arah perut saya yg seperti permukaan muffin/kek yg berombak. T_T

*Visceral Fat = 3.0 ...lemak dalaman, doktor ckp result yg bawah dari 5.0 adalah baik, bermakna, organ2 seperti jantung tidak disaluti lemak yg byk. Fuh..alhamdulillah..

*BMI = 20.8 ...result between 18-23 adalah berat badan yg ideal/unggul.

*% Otot = 24.4% ...maaf ini sy tak pasti

*Kalori = 1070 ... maaf juga ini pun sama.

*Sugar Level = 4.1 ... paras gula dibawah 6-7 (kot) adalah baik. Tahniah buat saya.

*Tekanan Darah = 98/65 ... normal pressure adalah 120/80. Saya adalah seorang yg mempunyai Low Blood Pressure sejak melahirkan anak. Makasihhhh!

Dan ini pula result ikhlas Encik Ray.
*tinggi dan berat = 1.71 m dan 74.6kg

*Umur = 28 thn

*Umur biologi = 40!! ...Encik Ray mmg penggemar tegar junkfood, minuman berkafien, dan segala jenis pe- lg..

*Fat level = 24.1% ...yeah dia kelihatannya kurus dr sy..T_T tak perlu ketawa terbahak2 ok?

*Visceral Fat = 9.5 ...tp lemak pada organ beliau agak tinggi..oh sgt bahaya ini. Harus dibanteras!

*BMI = 25.5 ...meskipun beliau nampak kurus dari sy, tp 23-27.5 adalah kategori overweight. Haha sila kuruskan badan lg. :p

*% Otot/Muscle = 32.2%

*Kalori/ Calorie = 1675

*Paras Gula/Sugar Level = 11.4 ...beliau mmg pengidap diabetes. Result ini diambil selepas makan, jadi result 11 ke bawah adalah kategori selamat lg. Kalo beliau berpuasa, result begini adalah tidak selamat.

*Tekanan Darah/ Blood pressure = 118/72 ... ini ok.

Kesimpulannya, jgn kita igt kita SIHAT, maka segala organ dalaman kita turut sihat. Itu bg org yg sihat. Orang yg sememangnya berpenyakit, lg lah patut beringat. Apa yg di highlited di atas, spt UMUR BIOLOGI, adalah perlu dititikberatkan dan bak kata wonderpet, INI SERIUS! Kerna ia bukan melibatkan angka, tetapi fungsi organ dalaman kita.
PERNAHKAH ANDA OVERHAUL BADAN ANDA?
SOLUTION?


menulis tanpa melihat tajuk asal,

cerita dari BANDUNG ya buk~

Yeah bebeh..
sudah 2 bulan aku pulang dari kota shopping, Bandung, kini baru berkesempatan nk story mori.
Actually nk upload dh lama, cuma dok tunggu gambar dari laptop Encik Ray di transfer ke laptop aku. Nampaknya sampai kesudah pun tak transfer, lalu aku cedok saja dari fesbuk Encik Ray yg hensem. haha so malas nk tulis panjang2 sbb gambar2 pun akan memanjangkan lg entry aku ini. layannnns!
DAY One
Tiba di epot yg ciput saja besarnya dgn menaiki penerbangan merahputih yg terus ke Bandung. Irfan mengamuk sbb digroundedkan dlm stroller..kerna dia benci keadaan itu..lalala kami purak2 tak dgr jeritan dia..hahahaha cewek bandung dia kaunter hotel. Hotel Naval adalah accomondation sejati kami sepanjang 4 hari di sana. Ini di Jln Sukajadi nk jadi apa pun..
inilah bilik deluxe kami. er bukan mengada nk berdeluxe tp mereka tiada bilik standard. Itupun tiada peti ais mahupun cerek ajaib. cis. Boleh la kalo nk jimat utk membawa famili ceria anda.
Terus ptg tu kami pegi Pasar Baru yg disebut2 org Malaysia. Aku telah merembat baju2 sulam utk hari raya kelak. (errr sapa nk tolong jahit?) Gambar di atas adalah di kedai membeli telekung pesanan Mamita ku. Pulun jugak endon itu membuka semua telekung utk merambangkan mata berbulu lentik aku ini.
Percaya atau tidak, kami cuma berada 2 jam saja di Pasar Baru.DUA JAM SAJA! Adakah kerana membawa bapak2 yg tidak suka tmpat ibu2 seperti kita? T_T Lalu kami shoot ke Rumah Mode pulak. Ahh aku buntu mau beli apa di situ, pilih 3 helai..try2 ada je yg tak kena. Last2 aku beli baju irfan saja 2 helai, lalu berambus menuju ke Jalan Chimpelas, dan aku nekad untuk membeli sehelai baju jugak (sbb aku gamble dgn membawa sehelai saja baju ke sana) dan akhirnya dpt la sehelai saja. Akhirnya kami pegi dinner kat Paris Van Java sbb nk cari kedai2 yg jual makanan ala carte seperti nasi goreng, mee hailam gitu. After dinner, balik hotel tido!END of Day 1. DAY Two
Seawal pagi, kami sudah bangun utk pergi ke Tangkuban Perahu yg digembar gemburkan oleh orang2 Malaysia yg telah pegi.
Bersama BFF, elis yg sedang mengandung 4 bulan..dan si adik ipar beliau. ini kami..di bawah itu kawah. Busuk sulfur gunung berapi ini..huhu tp disini dingin dikit. On the way turun dari Tangkuban, tempat wajib yg dikatakan org Malaysia lg, adalah makan di Kampung Daun. Mula2 sampai di muka pintu, aku tgk, lalu berkata "ala nih ke yg dikatakan best sgt tu?" tp bila sudah berjalan masuk, aku terpesona. Indah, cool, tenang amat. Dgn deruan air terjun..pilih laa pondok yg menjadi tmpt utk korang nk santap. Ah nk citer mmg jenuh la. Pegi la rasai sendiri suasana hebat ini. ;)
hik hik..sudah makan..irfan pun ngantuk2 nk titon..

yeah..dan aktiviti tegar kami, adalah Shopping. Kali ini di Jln Dago. Mmg maveles disini. sampai tak cukup kaki nk pi cari. Ngan kendong anak lg, ahh mak tak pedulik nokk..mak shopping jugak!
So, hari dihabiskan dgn makan mlm kat tmpt semlm (kena mandrem barangkali) dan diakhiri ngan xtvt ngurut kaki di spa seblah hotel. Wah spa kaki yg sgt2 best, dan environment hebat. sila ke Zen @ jln sukajadi nanti! cuma Rp50,000 saja lebih kurang rm15 saja. murah kan? END of Day 2.
DAY Three
"Belom ke Jonas Belom ke Bandung" slogan yg emangnye benerrr, baik utk photographer tegar seperti kami ataupun org yg suka bergambar. Jonas adalah kedai gambar femes yg bukan calang2 kedai gambar. Adakah di Malaysia kelihatan kedai gambar di kerumuni org seperti IKEA? Di Jonas, semua itu realiti. Kedai gambar yg punyai pelbagai jenis studio shooting. Beratur la kalo korang larat. Aku teruja dgn design2 framing dia, lalu aku dan Encik Ray nekad untuk spend money membeli 3 bijik frame dan background2 deco2 dia. Hahaha.
yeah inilah suasana di satu sudut Jonas. Bz bukan? Lepas tu kami shopping2 area Jln Riau (ye ke?) err agak lama pulak kerna apabila Encik Ray berminat untuk shopping barangnya, maka berjanggut lah nk tunggu pembelian itu. T_T
Lagi satu tempat wajib yg disebut2, adalah Kartika Sari. Ibuk Kartika ini sgt popular dgn brownis nya sehingga kedai bakeri nya juga penuh sesak seperti di kala sales 70% MNG. Sampai aku jadi keliru mendengar harga brownis itu lalu aku terrrrbeli SATU SAHAJA brownis dan satu kek lapis prune. Bila dh berambus dari situ baru ku sedar, harganya cuma Rp30,000 sahaja = RM12 sahaja!! Arghhhhh mana ada org juai brownis 11"x5" dgn harga itu!! RALAT ku rasakan disitu. Takpe, janji aku beli jugak satu. Cuma tak dpt nk sedekah utk kawan2 dan sanak saudara. Sori ya! Last round kami cuba ke pasar baru lg skali, tp sayangnye, salah info, kami tiba di sana pukul 5.45pm, Pasar Baru tutup pukul 6 ptg, dan time kami sampai, kedai2 idaman kami semua tutup dan sunyi terus. T_T Ralat lagi disitu..Lalu membawa diri ke Rumah Mode skali lg utk membalas dendam. Ah sebbaik ada stock baju baru, jd aku rembat sehelai tshirt Guess dgn harga yg hebat. Dinner terakhir kami di kedai mandrem kami, memperkenalkan, Quali @ Paris Van Java.
Paris Van Java adalah seperti supermarket hebat seperti KLCC atau Pavillion Bandung..err tak sgt kot... bawah sket dari itu..:P END of Day 3.

DAY Four
Tiada apa yg bisa dilakukan, kerna flight pukul 12, dan kami hanya breakfast di Hotel Naval itu.
Perhatikan wajah riang ini sambil memegang Butter dan Jem Stoberi, kerna mereka ini telah mengsongklap SEMUA Butter dan Jem itu utk dibawa pulang ke Malaysia. Kami tidak jakun, tapi kami suka makanan itu.Yeah acara wajib, bergambar di hadapan hotel, dan bersama supir sejati, Pak Agus. Pak Agus ada fesbuk, silalah add beliau sebagai kenalan luar negara anda.
Ruangan menunggu. Si omey Irfan sudah menunjukkan ciri2 nk mengamuk, seblom dia benar2 amuk di dalam flight selama beberapa jam perjalanan..T_T
Apakah kejadian ini pernah berlaku pada bas udara anda? Ya anda mungkin akan jumpa ini pada bas udara merah putih anda suatu hari nanti. Sekian perjalanan kami ke Bandung. Tunggu Episod "sesuatu" di Bandung! Coming soon!

Nak pegi lg ke sana,

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...