18.11.10

Beraya di perantauan

Hah, perantauan lah sgt.. eh tapi betol lah. Ini bukan hometown kami. So bila tak balik raya, kira mcm beraya di tempat org lah. Bajet mcm di perantauan oversea gitu.. haha Ini kalau kira lepas kawin, 1st time la tak balik raya, tapi kalo kira individu, kira 2nd time, sbb time study kat MMU dulu pun penah gak tak balik. Beraya ngan nisma di apartment Iota tu je dan jugak budak2 utara yang len.Tapi time tu mesti laa sedih dan sayu dan nangis bila call mamita. Haha tapi semlm tidak la pulak. Mungkin sbb tgh mood hepi eniveseri lg dan jugak ada orang2 tersayang keliling pinggang. Hehe.


Hari percintaan tu, balik umah pun sampai tgh mlm, dah mandi jadi segar dan takleh tido, lalu update FB dulu. Blur dok pk nk masak apa raya esok. So campak je ketupat mini nona dalam periuk sampai masak. Pukul 2.30 pagi baru lah nak hempuk badan kat katil.


Bunyi alarm aneh mengejutkan aku. Dalam mamai tertanya2, alarm sapakah? Eh alarm dari hp baru i rupanya. ihikk..lupa plak. :P So gagah jugak pegi dapur, tgk apa ada. Hermm..ayam saja? Malas nk pikir panjang, terus buat soto ayam. Cadang nk buat lontong, tapi dah hari isnin tu, gedik sgt nak balik rumah cepat2 sbb nak buat kek redvelvet, terus tak singgah kedai beli bahan2 utk raya. Hehe, tapi ada hati ajak kazen2 mai umah makan2..haha. Lepas dah kongkangkongkang periuk belanga, siap la soto. Hubby balik sembahyang raya, makan2 sket. Pastu dia pegi lapah dan tetak daging korban kat surau Cahaya SPK.

++ budak baju hijau tu sangat eksyen dan perasan hensem bila bleh pakai baju melayu yakni bukan baju harian. Irfan = mat smart! ++

Saya dok umah ngan irfan sambil tunggu kazen2 yg nak dtg tu bersiap bagaikan puteri gunung everest punya la lama, sampai aku dan irfan pun.....TERTIDUR... Hahahaha TIDUR DI HARI RAYA. Cis tak penah aku buat seumur idup. Haha ngantuk beb. Tak cukup tidor. Sebbaik tadak kanak-kanak riang mai beraya. =p


Punya la nyenyak kami tido sampai lah dgr org panggil..Hah, budak2 tu dah sampai. Tgk jam, 2.30 ptg. Whatttt! hahahaha berjam2 jugak lelap. Apa tah Incik suami buat lapah daging berjam2. Tengok2 dia call ajak makan kat surau. Ohhhw dah siap masak. Patut lama. Hihi. Dan saya, irfan dan alia dan yana, brapa byk dan lah... pegi surau dan makan segala daging korban itu. Tapi takleh layan lama2 sebab Aunty Rosie and the Melati's gegirl sudah sampai kat umah. Haiiii dah la tak pi tlg masak2, pi makan pastu balik.. Hahahaha ampun kan kami penunggu gua..ampun kami penunggu gua! =p
Adoi panjang pulak aku nk citer. Ok skrg meh sambung ngan gambar pulak. Cepat sket paham. Haha. Lg skali entry byk gambar. :p

++ Muka-muka nih mmg slalu ada di mana2 entry dalam blog mahupun fb saya. Oh mereka sedang cuba menghabiskan kek redvelvet saya ++
++ Dapat hadiah anniversary..haha saya melawak saja mereka beri btol2..nak buat lg lah lepas ni ++
++ Ini utk incik suami punya. Takperlu share hadiah anniversary. Best bukan?++
++Thanks korang++
++ Itu dia frame cuppy yg comel, buleh letak kat kedai kapkek saya one fine day! haha
Eh thn depan korang bleh hadiahkan meja makan kat kami..hahahaha++
++ ok dah habis soto, maka berjalan RAYA di curve dan ikea. Haha mmg anak perantau btol++
++ kami suwit kan?haha++
++camwhore++
++ ini pun same..hahaha+
++ Irfan bigboy mmg tak suka abah dia kacau pergerakannya++

++Cakkk! ye buat lah mcm umah sendiri++
Lepas kluar Ikea, pegi la cari kedai makan. Hah, kau nak cari kedai makan apa di hari raya? Mestilah SEMUA TUTUP! hahaha Lupa plak perantauan kami masih dalam Malaysia. Mesti lah org lain balik kampung sembelih lembu. Sebbaik ada medan selera yg berapa kerat je stall buka tu. So, hentam saja la labuuu..=P


Penat, tapi enjoy!



Selamat Hari Raya Aidil Adha!




Salam Perantau di Kota,

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...