6.4.10

cerita dari BANDUNG ya buk~

Yeah bebeh..
sudah 2 bulan aku pulang dari kota shopping, Bandung, kini baru berkesempatan nk story mori.
Actually nk upload dh lama, cuma dok tunggu gambar dari laptop Encik Ray di transfer ke laptop aku. Nampaknya sampai kesudah pun tak transfer, lalu aku cedok saja dari fesbuk Encik Ray yg hensem. haha so malas nk tulis panjang2 sbb gambar2 pun akan memanjangkan lg entry aku ini. layannnns!
DAY One
Tiba di epot yg ciput saja besarnya dgn menaiki penerbangan merahputih yg terus ke Bandung. Irfan mengamuk sbb digroundedkan dlm stroller..kerna dia benci keadaan itu..lalala kami purak2 tak dgr jeritan dia..hahahaha cewek bandung dia kaunter hotel. Hotel Naval adalah accomondation sejati kami sepanjang 4 hari di sana. Ini di Jln Sukajadi nk jadi apa pun..
inilah bilik deluxe kami. er bukan mengada nk berdeluxe tp mereka tiada bilik standard. Itupun tiada peti ais mahupun cerek ajaib. cis. Boleh la kalo nk jimat utk membawa famili ceria anda.
Terus ptg tu kami pegi Pasar Baru yg disebut2 org Malaysia. Aku telah merembat baju2 sulam utk hari raya kelak. (errr sapa nk tolong jahit?) Gambar di atas adalah di kedai membeli telekung pesanan Mamita ku. Pulun jugak endon itu membuka semua telekung utk merambangkan mata berbulu lentik aku ini.
Percaya atau tidak, kami cuma berada 2 jam saja di Pasar Baru.DUA JAM SAJA! Adakah kerana membawa bapak2 yg tidak suka tmpat ibu2 seperti kita? T_T Lalu kami shoot ke Rumah Mode pulak. Ahh aku buntu mau beli apa di situ, pilih 3 helai..try2 ada je yg tak kena. Last2 aku beli baju irfan saja 2 helai, lalu berambus menuju ke Jalan Chimpelas, dan aku nekad untuk membeli sehelai baju jugak (sbb aku gamble dgn membawa sehelai saja baju ke sana) dan akhirnya dpt la sehelai saja. Akhirnya kami pegi dinner kat Paris Van Java sbb nk cari kedai2 yg jual makanan ala carte seperti nasi goreng, mee hailam gitu. After dinner, balik hotel tido!END of Day 1. DAY Two
Seawal pagi, kami sudah bangun utk pergi ke Tangkuban Perahu yg digembar gemburkan oleh orang2 Malaysia yg telah pegi.
Bersama BFF, elis yg sedang mengandung 4 bulan..dan si adik ipar beliau. ini kami..di bawah itu kawah. Busuk sulfur gunung berapi ini..huhu tp disini dingin dikit. On the way turun dari Tangkuban, tempat wajib yg dikatakan org Malaysia lg, adalah makan di Kampung Daun. Mula2 sampai di muka pintu, aku tgk, lalu berkata "ala nih ke yg dikatakan best sgt tu?" tp bila sudah berjalan masuk, aku terpesona. Indah, cool, tenang amat. Dgn deruan air terjun..pilih laa pondok yg menjadi tmpt utk korang nk santap. Ah nk citer mmg jenuh la. Pegi la rasai sendiri suasana hebat ini. ;)
hik hik..sudah makan..irfan pun ngantuk2 nk titon..

yeah..dan aktiviti tegar kami, adalah Shopping. Kali ini di Jln Dago. Mmg maveles disini. sampai tak cukup kaki nk pi cari. Ngan kendong anak lg, ahh mak tak pedulik nokk..mak shopping jugak!
So, hari dihabiskan dgn makan mlm kat tmpt semlm (kena mandrem barangkali) dan diakhiri ngan xtvt ngurut kaki di spa seblah hotel. Wah spa kaki yg sgt2 best, dan environment hebat. sila ke Zen @ jln sukajadi nanti! cuma Rp50,000 saja lebih kurang rm15 saja. murah kan? END of Day 2.
DAY Three
"Belom ke Jonas Belom ke Bandung" slogan yg emangnye benerrr, baik utk photographer tegar seperti kami ataupun org yg suka bergambar. Jonas adalah kedai gambar femes yg bukan calang2 kedai gambar. Adakah di Malaysia kelihatan kedai gambar di kerumuni org seperti IKEA? Di Jonas, semua itu realiti. Kedai gambar yg punyai pelbagai jenis studio shooting. Beratur la kalo korang larat. Aku teruja dgn design2 framing dia, lalu aku dan Encik Ray nekad untuk spend money membeli 3 bijik frame dan background2 deco2 dia. Hahaha.
yeah inilah suasana di satu sudut Jonas. Bz bukan? Lepas tu kami shopping2 area Jln Riau (ye ke?) err agak lama pulak kerna apabila Encik Ray berminat untuk shopping barangnya, maka berjanggut lah nk tunggu pembelian itu. T_T
Lagi satu tempat wajib yg disebut2, adalah Kartika Sari. Ibuk Kartika ini sgt popular dgn brownis nya sehingga kedai bakeri nya juga penuh sesak seperti di kala sales 70% MNG. Sampai aku jadi keliru mendengar harga brownis itu lalu aku terrrrbeli SATU SAHAJA brownis dan satu kek lapis prune. Bila dh berambus dari situ baru ku sedar, harganya cuma Rp30,000 sahaja = RM12 sahaja!! Arghhhhh mana ada org juai brownis 11"x5" dgn harga itu!! RALAT ku rasakan disitu. Takpe, janji aku beli jugak satu. Cuma tak dpt nk sedekah utk kawan2 dan sanak saudara. Sori ya! Last round kami cuba ke pasar baru lg skali, tp sayangnye, salah info, kami tiba di sana pukul 5.45pm, Pasar Baru tutup pukul 6 ptg, dan time kami sampai, kedai2 idaman kami semua tutup dan sunyi terus. T_T Ralat lagi disitu..Lalu membawa diri ke Rumah Mode skali lg utk membalas dendam. Ah sebbaik ada stock baju baru, jd aku rembat sehelai tshirt Guess dgn harga yg hebat. Dinner terakhir kami di kedai mandrem kami, memperkenalkan, Quali @ Paris Van Java.
Paris Van Java adalah seperti supermarket hebat seperti KLCC atau Pavillion Bandung..err tak sgt kot... bawah sket dari itu..:P END of Day 3.

DAY Four
Tiada apa yg bisa dilakukan, kerna flight pukul 12, dan kami hanya breakfast di Hotel Naval itu.
Perhatikan wajah riang ini sambil memegang Butter dan Jem Stoberi, kerna mereka ini telah mengsongklap SEMUA Butter dan Jem itu utk dibawa pulang ke Malaysia. Kami tidak jakun, tapi kami suka makanan itu.Yeah acara wajib, bergambar di hadapan hotel, dan bersama supir sejati, Pak Agus. Pak Agus ada fesbuk, silalah add beliau sebagai kenalan luar negara anda.
Ruangan menunggu. Si omey Irfan sudah menunjukkan ciri2 nk mengamuk, seblom dia benar2 amuk di dalam flight selama beberapa jam perjalanan..T_T
Apakah kejadian ini pernah berlaku pada bas udara anda? Ya anda mungkin akan jumpa ini pada bas udara merah putih anda suatu hari nanti. Sekian perjalanan kami ke Bandung. Tunggu Episod "sesuatu" di Bandung! Coming soon!

Nak pegi lg ke sana,

5 comments:

Drama Mama said...

haaa teringin nak gi bandung jugakkk! if u dun mind sharing, ow much is the flight and accomodation plus expenses kat sana eh? plus food segala lah, exclude shopping ja. hiks

bole start plannning kalau nak pegi :-)

http://twinkywinkystars.blogspot.com

^wirda^ said...

Drama mama,
I booked flight tiket 6 month awal. :D
Cost = RM350 utk me,hubby and bb under 2yrs

cari pakej supir+travel 3hari+accomondation = Rm400+ seorang. tak termasuk baby.
(tp nih bleh dpt lg murah..)

Food sendiri..depend laa DM nk makan apa. kalo nk elak makan tepi jln yg murah2 dan mungkin kena cirit birit sila la makan kat restoran yg bersih sket. range mcm kite mkn kat KL ni jugak. kalo nasi padang tu ye la mahal..haha

Ros said...

warghhhh...lambat lg la ku blh pi....!!!!!

Queen of Pirus said...

bestnyaaaaaa...mesti borong sakan ni...akak tak pernah sampai lagi. yg pernah sampai kat Indonesia hanya Padang. Tpi mmg teringin nak gi Bandung & Bali bila balik malaysia nanti.

^wirda^ said...

queen of pirus,
akak, bandung best bangett...
bali tu penah pegi time honeymoon..erkk tak recommended sgt sbb sana pulau hindu..so susah btol nk cari makanan halal..huhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...