10.3.10

ceritera dolu2 #001 : tinggi-tinggi kelapa bali

Dolu2, masa aku mula nk masuk alam chicas ni, aku slalu ukur tinggi aku. Tetiap hari aku tanda kat satu sudut dinding bilik aku. Berangan2 bila aku akan tinggi bak Erra fazira even aku tak minat lagi kat heroin filem sembilu yg tak vogue sgt ketika itu (tak macam sekarang..sudah jadi primadona) Hehe. Maka wujudlah beberapa kes pasal ketinggian ni.

KES 1
seorang kazen, Benjol (bukan nama sebenar) yg tinggi sgt berkata pada aku dlm loghat utara (sbb aku mmg org Kedah)..
" Adik (nama timangan aku), hg ni pendek, hg pi la skipping hari2 mcm kami."

"Ala dh hg tu laki. Mmg la laki bila dh besar akan jadi tinggi kecuali kalau terbantut" jawab aku

"Dak aih. Aku dulu pendek ja. Lepas skipping aku tinggi." kata sepupu tu.

"o0o" Malas aku nk layan. Tp aku balik beli tali skipping tu jugak. :p

KES 2
Si Fulan (bukan nama sebenar), adik sepupu, yg baru nk membesar, dan confirm tak brapa tinggi sgt dari aku disebabkan keturunan dan muda dari aku, dtg pada aku.

"eh hang ni awat?" tanya ku pelik bila dia cuba jengket2 tepi aku.

"oh sama tinggi.." kata dia.

"ceh, sama tinggi konon..tu yg hang terjengket2 tu pasaipa?" (grrrrrr...)

KES 3
"nak tinggi makan lah tauge" kata si Bedah.

"Eii aku benci tauge"

"ha takpun kacang panjang" kata Bedah lagi.

"Sbb kacang tu panjang, so kalo makan kita pun akan jadi panjang aa?"

Benarkah??

KES 4
sudah masuk form 3, aku pun rasa diri perlu bergaya seperti ayu gitu. Aku mmg mencari kasut2 high heel yg bleh nampak aku tinggi. Haha. Sekitar thn 90-an, kasut type wedges blom glemer dikalangan chicas, kebanyakan tebal2 utk org2 dewasa/tua.
Suatu hari aku keluar ke pekan bersama Maksu. Sudah lama berjalan. Maksu tgk kasut aku dan berkata,

"La kasut hg mcm kasut tok saja"

Dalam hati aku menyumpah "kuang jaq! mana tok ada kasut macam ni!!!"

. . . . .
Masih di ketinggian yg sama. Syukur. :)

4 comments:

keon said...

uit.. kt teknik kulim dlu.. xdk crita psl kena tegur psl tinggi ka?

^wirda^ said...

erm.. tadak plak..ade ke?
maybe sbb ade lg pendek dari aku..hahah so kire aku kategori medium n cute lah..hahaha

NisS^ImmEr said...

takpa..aku pendek jugak wirda. tp takde la dikecam dgn hebat sgt macam cite hg ni hahhaha

shud said...

sy dgn akak sama tinggi x? =D

sy pun slalu kena ukur mcm tu.. nak2 sy paling 'medium size' dlm family... haha.. redha jelah~...

bersyukur dengan apa yang ada.. =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...