29.9.09

mood dan perasaan aku yang...

terasa seperti melonjak2 seakan2 memenangi sebuah kereta nissan Fairlady berwarna putih..waweee~
perasaan ketika ini adalah sukanya berhari raya. itulah dia..T_T
tlg jgn bertanya mengapa aku menjadi sedemikan rupa kerna itulah aku dikala menjelang aidilfitri.
jadi, selamat hari raya ke 10!
mulut ini seakan2 tidak boleh lekang dari juadah2 raya, mahupun serdak2 kuih raya. adakah bermakna badan ini juga sedang memaksimumkan sipi2 lemak dari lemang, ketupat dan rendang2? OMG...
tidak hairanlah kiranya pembelian girdle sebelum raya itu masih lg mempunyai tag harganya. T_T
.
.
percutian raya yg genap 9 hari itu juga membawa kepada cutinya aktiviti pengepaman EBM aku..huhu kejamkah aku? huhu..sebenarnye diri ini menjadi tidak kuasa lg membawa pulang avent ku memandangkan produksi yg dihasilkan masih di takuk lama..dan kadangkala mencecah di bawah par. (apakah itu par?) jadi mana bisa aku mengepam seandainya irfan mengambilnya direct dari diri ku yg molek ini..maka habislah simpanan ku kala itu... kalo ibu2 lain pasti suggest supaya aku terus kan pump even takde susu..supaya stimulate balik..oh oh oh tp aku tidak mempunyai masa sebegitu lapang kala raya..adakah ini excuses?huhu anggap saja ia adalah reason dariku..T_T
semlm masuk opis, aktiviti itu kembali berjalan seperti biasa, tp what do u expect.. 1st session, 1oz saje..huhu tp 2nd session alhamdulillah, ade la 3.5oz ...huhu tp total still sikit utk keperluan irfan yg sudah 7 bulan itu...kan kan?
encik hubby pun ada bertanya apsal tak bg EBM je kat baby bila tgk aku bg FM..tatau la nk explain mcm mana.. susu yg tak sebanyak mana ni..kang buat irfan kurang berat badan plak..takpe la..janji irfan still nak susu mama..dan tak kisah campur2 FM pun..janji anak mama itu membesar bagai johan..erk tapi.. sape johan?

++ irfan kat open house pizza hut..(merawat luka di pizza hut sbb tade pegi open house pun)++

.
.
papepun mood raya masih panas panas masih lagi panas di jiwa ini.. (ala2 lagu ipah raziah)
aku suka kalo dijemput ke open house...maka jemputlah aku...hahahaha



yg beraya lagi,

17.9.09

Mari memberi ucapan

salam semua..
seperti yg dijanjikan, jari jemariku pantas mengetuk2 keyboard laptop nih sehingga terukirnya baris2 kata di blog ini. Apa yg terlintas di kepala tiada lagi yg berkaitan dgn kerja..semuanya hanyalah raya, raya dan raya. Meskipun masih terdapat request di saat2 esok nk half day, namun dgn kudrat yg ada, ku habiskan jua sebaik selepas lunch tadi..(err sy tidak lunch ye, masih berpuasa..hihi)
ohooo..bagaimana mahu dimulakan bicara ini? erm erm..di fikir lagi..argh,sebelum ia menjadi panjang dan bosan, maka dgn ini saya dgn jelas lg bersuluh mengucapkan..
SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI
buat encik hubby tersayang, omey2 irfan yg tak tahu ape itu blog, family2 saya, membe2 saya, membe2 blogger, blogger2 yg melompat di blog saya, dan juga mereka yg sekadar view utk menambahkan lg bilangan viewer di blog saya. Terima kasih daun keladi.
Saya juga ingin memohon maaf jika ada entry2 saya yg membuat anda terasa seperti di tumbuk2 atau ditampar laju2..maka ampunilah daku ye.. huhu sesungguhnya itu hanyalah gurauan berkasih.
++gambar bersama baju raya thn 2009 ni di ambil 2 weeks ago..sehari lepas beli baju raya..hahaha++

Sekian ucapan saya utk hari raya... sampai ketemu di entry baru seminggu dari skrg..haha!

pantun raya ku utk kamu2..
baju purple baju raya,
hye, selamat hari raya!

=p

yg memberi ucapan raya,
**utk yg berminat mempunyai photo studio seperti di atas, sila layari www.mangotouch.com **

16.9.09

teruja

dia datang..jeng jeng jeng..
dia datang..jeng jeng jeng
encik raya sudah dekat..waweeeeee~~
aku pun tatau nape aku excited nk sambut raya thn ni..


mungkinkah.....


  1. bilangan familyku sudah ditambah dgn kehadiran omey2
  2. thn ni is my turn, balik beraya seblah aku plak..hehe
  3. dpt cuti beraya selama seminggu tanpa was-was
  4. berjaya melakukan raya photoshoot terlebih dahulu
  5. ada extra event a.k.a adik aku nk nikah raya ke2 nanti
  6. penjualan brownies yg ala kadar itu sukses! sukses! (kena sebut dua kali juga)
  7. persiapan raya yg tidak disangka2 sudah settle!

hoho..persiapan raya? my checklist...

  1. baju raya ku - DONE err aku mau kurung pahang tp tak pasal2 pakai kebaya labuh..
  2. baju melayu hubby - DONE semestinya sedondon dgn hero kami..
  3. baju melayu irfan - DONE hah dua pasang lg tau..!!
  4. tudung raya ku - DONE
  5. songkok hubby - DONE beli songkok tinggi sket sempena baju melayu johor itu..
  6. songkok omey
  7. sampin hubby
  8. sampin omey - DONE
  9. kasut raya ku - terrrrDONE hihi tak sengaja terjumpa plak kan..hihi
  10. kasut raya hubby hubby sgt setia pada croc dia..
  11. kasut raya omey tgh pk nak beli ke tak...huhu bukannya bleh jln lg pun..
  12. kuih raya - DONE ade laa dlm 4-5 jenis kot..

uppsss byk plak..ke macam persiapan diri ku yg paling lengkap hingga membuat aku begitu teruja? benarkah? hihi tu sebbaik aku takde nk tukar2 barangan seisi rumah..sbb lepas raya nk pindah umah baru. So takde maknenya aku nk hias cantik2 kerna sudah semestinya tiada open house rumah ku itu. hoho thn depan masakkk la aku dgn request2 open house itu..huhu

perkara2 penting seblum balik raya

  1. rabu aka arini, basuh baju2 yg blom dibasuh itu..
  2. khamis, post entry raya sepsiap kalo sempat, mlm tu packing beg2 pakaian aku,hubby dan baby..huhu
  3. jumaat, tgh pk pk lagi nk half day ke tak..then balikkkkkk rayaaaaaaaa..hep hep huray!

++ letih posa ek..? takpe tinggal brapa ari je lagi ni..hehe++

yg sgt2 teruja,


15.9.09

Tag gambaq huduh terbaekkk punya

adeh..penin2 dalam pencarian gadis melayu gambar huduhku terbaek dari ladang dalam permainan tag mengetag ni..time ni la susah nk cari gambar huduh itu.. err Adekah..???
TASK :: upload satu pic anda yg paling ridiculous @ hodoh (WAJIB). Snap secara spontan depan pc lg bagus...

1. Kenapa anda rasa pic tu ridiculous?
Kerana muka saya kelihatan seperti sebuah pinggan acopal jualan mak elis, dgn kening yg dimekap tebal oleh manusia itu..berserta senyuman yg tidak kiut langsung..huhu Ini semua gara2 lensa kamera itu yg terlalu wide dan disnap berdekatan wajahku..huhu

2. Di mana ni?
Ohw adegan tragis ini dirakamkan di rumah saya ketika hari pernikahan saya dgn tunang saya ketika itu aka encik hubby.. arghh..nasib baik bukan semua gambar kawin sy kelihatan seperti ini..huhu

3. Senaraikan rakan2 yg ingin anda TAG
-Cikgu Ida
-Cikgu Nisma
-Ummi zafran aka yana (blogger baru..haha)
-Lecturer Aiza
-Cik donut membe ida..haha
-encik azam aka adik aku kalo hg teringin nk rasa nikmat diTAG

4. Ucapan anda?
Silalah gelak beramai2 dgn gambarku ini.. jgn lupa hantar kad raya tanda mohon maaf atas perbuatan anda itu ye..hihi


pemilik gambaq terkawal,

11.9.09

bunyi-bunyian sang samsung

ha entry nih actually TAG utk dida yg dok claim apsal aku tak buat2 lagi..
actually cik dida tu baru tukar2 ringtones hp dia, so tade idea la tu. sbb tu dia nk tau ape org len punya bunyi..erm dulu aku rajin laa divide bunyi family camni, bunyi hubby camtu, bunyi kawan camni plak..tp skrg aku sudah malasssss lalu hanya mempunyai 2 jenis ringtones terhebat..hahah..errr nk aku bitau yg btol2 ke yg tipu2 je aa? hihi

Lagu ni yg akan berbunyi bila sesape je call seperti familyku, family in-law,membe2 termasuk anda, org bank, org jual kedit kad, org nk offer loan, org nk offer penginapan hotel yg dusta belaka, bla bla bla....

yg aku nk cuba tipu adalah :: Lagu tiga kupang by adik2 dan kawan2 membaca buku pelajaran

yg sebenar adalah :: After midnite by yuna, maklum laa peminat yunalis..haha so aku edit sendiri la lagu ni buat ringtones..aritu aku letak lagu oh bulan tu..yunalis kan aku?..hahahha

Lagu yg berkumandang bila kekasih hati tepon aka encik hubby ku sayang...hik hik \(^V^ )/

yg aku cuba berdusta adalah :: Memori daun pisang... hahahaha tak sanggup gua...mau hubby humban hp ku dlm longkang..

yg sebenarnye adalah :: Deeper conversation by yuna.. see yunalis again n again..nih mcm slow tak slow sgt laa, layannn...besa laa ngan hubby nk deeper conversation laa sket kan..hihihi tp bila aku tertinggal hp atas meja opis, hubby call tak benti, dgr je laa korang2 yg len ye..hihi

so itu aje ringtones yg aku rajin nk set..
kalo nk lebih2 sila buat pada hp sendiri ye.
okie, erm ape kata aku TAG membe2 blogger yg baca entry nih utk buat jugak..rajin tak korang?

okeh, sampai ketemu di lain entry... daaa~~~

yg yunalis,

10.9.09

makanan pejal pertama

Ah-ha.. patutnye aku post entry ni last 3 weeks aritu..masa Irfan genap 6 bulan..tp terlupa plak..hihi
Apakah itu makanan pejal?
omputih ckp solid food.. utk sape lagi kalo bukan omey2 irfan~ (^V^)
ape ye 1st solid food irfan..uhm mama pun tak tau nk start mana dulu..saspen tau!

So me and hubby bought irfan's 1st solid food from nestle je..hihi
juz try for plain rice yg takde rasa and another one is rice + soya..sweet sket yg nih..
1st trial, irfan terpinga2 ngan memek mukanya tp tetap ditelan..of coz la tak byk pun..then dia takmo dah..
3 hari pastu mama dpt idea atas suggestion member, masak bubur nasi ikan salmon. Bersungguh cik mama pegi beli ikan salmon yg mahal itu..esoknya dimasak dgn bersungguh2 juga. tp tak letak la garam or gula or serbuk perasa, tak bagus utk permulaan baby ye puan2..hihi
Lunch time!!! baby irfan menunjukkan keinginan utk makan, lalu mama dgn hati yg gumbira pegi laa membawa bubur itu menghampiri irfan. baru je duduk nk suap..irfan as usual menggedik2kan dirinya lalu terpelanting mangkuk bubur itu lalu tumpah..huyey!
Mama tidak putus asa, pegi mengambil yg baru..skrg masa utk menyuap..1st suap, irfan sudah menunjukkan muka yg pelik.. 2nd suap, irfan membuat muka mahu muntah seperti bwek bwek! hohoho...sabar je la.. maybe tekstur bubur tu berbiji2 lepas dilenyek blom bleh diterima oleh encik irfan. so back to nestle la jawabnye..

2 weeks berlalu~~
mama irfan sudah kembali kepada memasak semula bubur nasi, tetapi dgn ayam/daging/ikan bilis, resultnya: SUKSES! SUKSES! irfan sudah boleh menerima makanan itu..maybe sudah booorrrring ngan nestle dia tu..hahaha tawu pun..
mama irfan juga penah try bg rasa2 je yogurt & taufoofa, oh irfan sgt suka..tp sorry, yogurt takleh byk2..tunggu besar sket lg..semuanya dia nk makan..hihi
puree pisang pun encik irfan try, boleh la sket2 dia makan..mula2 tu bwek bwek jugak muka dia..tp lama2 ok laa.. tp lepas tu bersiap sedia menyalin diapers nya yg berbau harum itu..hoho!

haa ini mama irfan baru search, sepatutnya search 3 weeks ago..tp tak terbuat seperti entry ini jugak. So, mommies2 or mom2be bleh refer laa..for 8month above..to be continued..daaa~



yg saspen,


Resepi Rahsia # 001:: Cik Puding Ku Sayang

Semekom..
Selamat pagi tuan2 dan puan2 di berada di rumah, di opis, di dlm keta mahupun di mana jua anda berada..selamat membaca entry istimewa bulan ramadhan sy pada hari ini ye.

sebenarnye sy ingin membuat sharing kerana sharing is caring, tentang juadah sampingan di kala berbuka puasa mahupun bersahur nanti ye puan2..
oh mungkin tuan2 dan puan2 ada yg sudah terer dgn menu ini tetapi sy ttp nak sharing kerna inikan blog saya jadi suka ati saya lah mungkin ada yg tidak penah buat...

Tajuk menu sy adalah :: Cik puding ku sayang (bukan nama sebenar)


Bahan2nye ialah :
  • 1 paket agar2
  • 1 tin mix fruits cocktail ( ikut suka nk letak buah ape pun)
  • 1 cawan susu cair (mcm susu ideal tu)
  • 3 sudu kecil tepung kastad
  • 2 senduk kecil gula ( ikut kadar kemanisan diri anda, jgn sampai kena diabetes)
  • 4 cawan air
Cara membuatnya :
  1. ambil periuk yg sesuai, dan letak atas dapur, nyalakan dapur itu.
  2. masak agar2 dgn 4 cawan air tadi.
  3. masukkan mix fruits dan susu cair diikuti dgn tepung kastad. (pastikan bancuh tepung kastad terlebih dahulu dgn air) **jgn bancuh ngan air panas k....nahas akibatnya!
  4. kemudian masuk gula senduk per senduk..rasa lah kemanisannya ye.. tp kalo time puasa takleh rasa, sukatan ini sudah memadai..kerna air mix fruit td pun dh manis.
  5. tutup api. tak perlu terlalu lama..kang abis buah2an tu lunyai. (**lunyai = hancur)
  6. tuang ke dlm bekas puding. tunggu sehingga beku dan dah bleh makan.


++inilah hasilnya...puding buah kastad sebenarnye..hahahaha.. enak dimakan bersama susu cair juga!++

ye puan2 dan tuan2..mudah bukan? Jadi apa tunggu lagi? Kita berjumpa lagi di hari dan waktu yg lain..sekian, selamat mencuba~!


chef perasan,

1.9.09

utara ku

kampung ku indah sentosa..
kedamaian sekeliling..
ada trekta, ada kereta proton saga..
marilah balik tak benti... (hentam je la lirik last ni..)

huray huray!
keseronokan balik kampung aku nun di utara masih bergetar dijiwa..ohh puas rasanya..meski pun rasa satttt sgt..(sat = sekejap) tp aku sempat jelajah sampai ke kawasan kampung sebenar a.k.a umah tok aku kat changlun nun..hihi..

jumaat lepas balik umah FIL kat bagan serai..hehe berjaya berbuka puasa dgn makanan baru yg cuba diperkenalkan oleh hubby since thn lepas, baru thn ni dpt jumpa, iaitu kurasan (ke kurasam?) oh sungguh sedap..mmg akan terpahat dlm ingatan..huahahaha.. nanti balik bagan serai kena cari lg..biar pakcik tu kenai aku plak..sbb dia sgt mengenali diri encik hubby yg membeli darinya sedari hubby blom akil baligh lagi..hihihi..

ahad, pulang ke umah mamita ku pulak..tp kami terus shoot balik kedah, umah wan din n tok teh terchenta di changlun! waweee..dah 2 thn tak buka posa sana..dan aku sentiasa pastikan aku pegi ke pasar ramadhan stadium alor star utk beli kuih2 berharga seposen saja! diulang seposen sebijik!!!! sakit ati yg dibawa dr KL penangan dek kuih popiah KL berharga 70sen sebijik dan rata-rata 5 bijik = 2 henggit..lalu aku membeli byk gila kuih2 di 'param' stadium tu.. meskipun aku tak terjumpa gerai feveret seposen tu (x dpt tunjuk kat hubby), tp aku tetap jumpa depa jual kuih singgit 5bijik ataupun singgit 4 bijik.. ok what!! daripada kena beli 2 henggit 5 bijik..siap ngan tak sedap pun tu..haa..
dah balik umah tok, tgk2 abg aku jumpa kuih sebijik seposen tu..mmg ada lg rupanya! (camne aku bleh tak jumpa?!)
oh sempat membeli baju melayu si omey2 sepasang..hhihi..tp baju mama ngan abah omey2 tak beli pun lg..tak pasal2 kami plak kena ikut tema encik baby utk raya thn ni..haha
oh encik wan din dan pn tok teh sgt gumbira tidak terperi melihat anak cucu cicit depa pulang berbuka bersama..ditambah ngan kehadiran family mak ndak jugak..dtg dgn tiba2..hehe..
oh di sambung plak ngan hepi besday adik aku yg tidak diseprais pun...ala kami dh sepraiskan dh masa on the way balik penang kat RnR..hihi

hari isnin, menyibukkan diri di penang, settlekan baju2 utk hubby dan adik aku utk kenduri tawin2 adik aku tu.. pastu aku dgn jaya nye bersama hubby dan kazen pegi ke saloon utk hairstyle terbaru kami..(mcm anggun je rasa) hahahha..berbuka di umah saje..tp as i told b4, mak membuat hidangan mini buffet dirumah..sengkak perut aku sehingga ke sahur..alhamdulillah..

++pastinya rambut baruku tidak mungkin seperti ini++

dan skrg...

aku mengantuk..
aku nak tido lg..
nak balik..
katil dan bantal yg sejuk dek hawa hujan...
mahu ku hempuk diri disitu..
ohh
ohh...
tp aku still kat tmpt keje lg..
huhu (T_T)


yg ngantuk sgt2 ni,

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...