6.2.09

tutup dan penutupan

Salam...

tik tik tik..
tak benti je hujan tetiap petang.. asal nk balik keje je hujan.. tp mana bleh merungut.. hujan itu kan rahmat dari Allah swt. Tp nape bila hujan slalu suasana jadi mcm mandommmm je... tu yg tak best tu... dh laa keadaan ekonomi pun mandom gak.. huhu..

ckp pasal ekonomi..of coz aku tak reti sgt pun, sbb tak minat bab2 ekonomi. Tp tak reti mcm mana pun bab ekonomi ni, tak kire laa anda siapa, baby baru lahir ke, budak pmr yg dpt 3A 2B 2C 1D ke, ahli sumo ke, pakar bedah ke.. semua akan kena impact dari kejatuhan ekonomi..huhuhu cumanye, anda sedar atau tidak je laa.. kalo baby baru lahir ape dia tahu kan.. hmm kilang tmpt aku keje ni start dr December 2008, asal boleh nk shutdown.. drag drag sampai ke february 2009, keje seminggu jadi 4 hari.. kalo shutdown tu bg free takpe gak.. ini kena potong annual leave.. kalo sape takde annual leave dh kena paksa amik unpaid leave.. isk isk...

tapi, aku still bernasib baik, sbb department aku bukan under this sector.. so kire agak kurang impactnya lah.. kami still kena dtg gak time shutdown..so dtg je laa.. dari nk kena amik cuti buta2 kan?

Then, arini ade meeting.. u know what, rumors yg mengatakan kilang ni will be closed is 99% , YES!!!! Huh! Gila! Mmg unsangkarable lah!!! huhu but as i said before, alhamdulillah department aku ni tak effect, so kami kena pindah location je laa.. uhm uhmm tp malang sket sbb time dorang ni nk pindah, aku tgh pantang...haiii leceh nye..lantak lah..nanti je laa aku terpinga2 cari opis baru ni..huhu..

Ermmm bila dah jadi mcm nih, ade gak dpt surat utk pegi exam PTD, but guess what? it will be held on 21.2.09 ! But what's problem wif the date? Imagine, mcmmana aku nk pegi amik exam tu kalo aku punya due date nk beranak tu 19.2.09??? ohhhoooo.... my mom yg obses nk suh aku pegi amik gak exam tu, mmg dok pk2 la cmne cara nk suh aku pegi jugak.. but we'll see later...hahaha....

pape pun, aku rasa aku kena start looking for secure job...tak kisah laa masuk gomen ke separa gomen ke.. kena standby, silap2 department aku skrg tu pun nk tutup.. tak ke naya aku???

Hmm kesian pada org2 yg effected..dh laa aku tgk ramai plak yg dok pregnant mcm aku ni..kesian, camne dorang nk survive kalo takde keje, claim maternity semua confirm dh takde..apekan daya.. aku bukan tokey kilang yg bleh offer dorang keje baru.. so aku hanya bleh berdoa agar dorang tu dpt keje lebih baik lagi secepat mungkin..amin!

So bg kita yg masih mampu bernafas dgn senang dlm udara yg sama ngan org2 retrenchment mahupun org2 palestin.. beringat2lah slalu yang langit tak slalunya cerah sbb tu hujan tetiap petang! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...