3.8.09

apa kata survey

last wiken, aku bersama encik hubby juga diiringi manja oleh encik baby irfan telah melakukan satu aktiviti yang diberi nama "let's survey a MUST have THINGS for a brand NEW house" !! (err punya panjang tajuk aktiviti ini..ohw..)
so, benda2 yg ku anggap is a MUST adalah seperti berikut:
1) grill umah
  • survey :: grill dgn rekaan simple and modern (as per our concept) = RM1500
  • status :: CONFIRMED
2) lampu serta kipas berkuasa hebat..
  • survey :: survey kat umah org dan dlm sesi dialog kami yg berbunyi..
"eh cantik la lampu ni (ala candilier moden)..brapa ek? kipas ni plak?" soal saya..
" oh lampu ni, murah je.. rm59..downlight pulak rm12 aje..kipas 5bilah berremote ni plak dlm rm200++ je.." jawab si pemilik umah.
lalu sy dan encik hubby berkata WOW WOW WOW..dimana kah kedainye?
kedai itu di puchong - HOUSES of LIGHTING..

  • status :: PENDING - kami blom pegi, sbb blom study lg jenis2 & tmpt2 lampu itu akan dipasang nanti.
3) cabinet for wet and dry kitchen.. (wet is for my masakan ala2 perasan sedap..and dry is for my dream baking activity like a SUGAR series in AFC...prasan aku adalah seorang chef terhebat)
  • survey :: ada 5 kedai,

2 kedai bajet kitchen pattern n quality very typical,ordinary mcm kat umah makcik2 aku..jugak umah mak aku dolu2 tu.. = RM 5000-6000++

another 3 are ALDO KITCHEN ; KENTKICTHEN; err lg satu lupa plak nama dia...all are modern and contemporary..which is my dream kitchen.Quite expensive but really2 worth it and satisfied! = RM 9,000-13,000 (depends on top style and others accersories).

  • status :: UNDER CONSIDERATION (penin2..tunggu perbincangan yg lebih mendalam)
++dapur idaman ku selalu~++

4) Divider between wet and dry kitchen (memandangkan design umah tu direct je dr living room ke kitchen)

  • survey :: ada 3 pilihan hebat

- dinding konkrit = RM 600

- dinding ply = RM 1500-2000

- dinding abestos (er btol ke ejaan ni?) = RM 5000++ (huhu)

  • status :: UNDER CONSIDERATION (pk balik, need or not??)
fuuu~~
itulah antara survey yg berjaya dilakukan..dan juga status2 masakini..
kami masih menantikan APA KATA SURVEY dari anda..suggestion or opinion anda terrrsgt lah dialu2kan(btol ni..tak tipu),kot2 ada nk bg reference kedai membe ke..pakcik ke..atau sendiri punya ke..sila2kan lah..sekian tima kasih!

------------------------------------------------------------------------------------------------
and benda2 diluar dari kategori ini tp still dlm perangkaan bajet 2009 adalah seperti dibawah:
1) katil2 utk encik hubby dan puan saye...juga utk encik baby irfan..serta tilam utk yg "dia susah tido lena"
2) sofa+cabinet for living room (of coz lah in modern and contemporary concept)
3) build-in wardrobe 4 my bedroom (satu lagi cita2 kami yg sgt tinggi)


yg bercita2 tinggi,

6 comments:

NisS^ImmEr said...

besnye dah ade rumah sendiri..dah start2 beli perabot, lampu, kipas, cabinet..

cabinet spt dlm gmbr sgt cantek..tp island tu tak mkn space ke nnt?

^wirda^ said...

oh, perabot tu pakai yg kami beli kat umah sewa tu dulu..huhu..cuma kena beli lampu kipas dan segala yg penting2 itu..
ha kabinet dlm gambar tu kat umah contoh..aku akan buat kaler tema yg same..tp takde island kot, aku nk buat L shape, ala2 bar je utk divide tmpt makan ngan dry kitchen.. ye la.agak makan space la kalo buat.. tunggu aku pindah banglo, bleh laa..hahahaha

aieyza said...

wah bestnye dah ank pindah umah ker.. kat mana location?

hows baby..dh pindah nnti jgn lupa jemput kenduri masuk umah... hahhaa

^wirda^ said...

aiza, kat bukit jelutong..dkt2 shah alam gak..meh kl nanti singgah ler..hehe
irfan membesar dgn sihat sj!

Hapijurahman Hebat said...

haik..takde respon pon..apa kata survey???

Anonymous said...

eerrmmm... cmna nk bg pendapat!!! umah yg zuri beli pun bg org sewa ja... huhuhuh... sedey.. tp yg harga grill tu mmg murah rsnya... hal2 lain tu mtk maap yek.. zr byk servey pun kt kedah ja... hehehehe.. tp klau dh lang2 nk beli brg utk umh sendri pilihlah betul2.. t nyesal plk k...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...