28.8.09

1 = satu

SATU!
kalau dengar dr corong radio, tgk kotak tv kat living room, tgk 'big tree' kat highway, tgk banner2 di tiang2 lampu..semuanya tertera SATU MALAYSIA! slogan 52 thn kemerdekaan negara kita.
bila ditanya apa erti kemerdekaan,? ada yg tersipu2..ada yg pura2 pk..yg beri jawapan standard takyah ckp laa..haha..kemerdekaan itu adalah negara yg bebas penjajah..aman..pembangunan..bla bla bla...
kita bebas penjajah? ahha..dari bola mata kasar, mmg kita tidak dijajah. tp tak salah kalo aku ckp lifestyle kita pun dh mcm penjajah. Mungkin tiada perang, tiada komunis, semuanya lega. Lega dgn perjanjian perletakkan senjata oleh komunis d0lu2.. Semua anggap mereka dah berundur. Ye, btol mereka letak senjata. Tp mereka bukan kalah, hanya meletakkan senjata tanda tiada peperangan. Mungkin peristiwa tu terlalu lapuk ditelan era kemodenan sehingga ramai yg terlupa dan bleh dikatakan 98% yg akan kata "ada aku kisah?". Aku dulu pun tak kisah. Tp bila semeja ngan pakcik aku aritu, a.k.a bekas tentera, dan dgr dia citer pasal ni, terus aku terpk apa akan jadi pada kita, pada negara aman ni bila 'manusia2' yg letak senjata ni bertindak semula?
Sapa komunis ni? Haa dh dpt jawapan? Skrg cuba tgk sapa yg konker bisnes kat mesia ni? Cuba tgk menteri2 ada tak dorang ni? Cuba tgk dlm opis korang skrg. Cuba tgk dlm bilik bos tu sapa? Cuba tgk kat lowyat tu kedai2 sapa? kedai kau ke? tak kan? Cuba la tgk sekeliling! Cubalah! Jangan asyik dgn SATU MALAYSIA je..sampai lupa asal usul tanah ini milik siapa? Dan cuba sedar sket pembelot tu pun sapa? Jgn tak tau, komunis pun ramai juga anak jati tanah bertuah ni.

Perang cyber. Perang minda. Itu strategi. Tp mcm Tun Dr.M kata, Melayu Mudah Lupa! Bukan aku nk kondem melayu..aku pun melayu jugak. Tp mmg aku setuju. Ala Tun pun melayu jugak. So mengapa nk melenting bila org ckp mcm tu? Cuba sedar diri. Cuba lah!

Alhamdulillah.. 31 Ogos ni termasuk dlm bulan Ramadhan. Aku rasa konfem la takde konsert2 yg takde kena mengena ngan kemerdekaan pun. Dan takde juga duit2 income tax kite dibakar berjuta2 semata2 nk bg mat2 rempit dan minah2 rempit menggedik2 tgk kat dataran merdeka tu. Kenapa tak buat solat beramai2 tanda kesyukuran ke or benda2 yg tak membazir? Mak bapak pun dok kalut bawak anak2 kecik berembun tgk percikan bunga api disamping dpt bonus tgk gelagat rempit2an, tgk kakak2 yg tak cukup kain ngan gaya sepentot hotpant (trend masa kini konon), tgk kapel2 dok peluk2..wow best kan anak2 dpt belajar budaya SATU malaysia kita kan?

uhm ntahlah.. papepun.. aku ucapkan Tahniah pada Malaysia kerana masih lagi bernafas di udara yg aman dan makmur meskipun ada jerebu dan H1N1. (err rusuhan tu kire aman gak ek?)

yg pasti semua org sonok sambut merdeka cuma atas SATU sebab.. CUTI umum SATU MALAYSIA!!!!


SELAMAT HARI MERDEKA YG KE 52 TAHUN!!! (yahooooo balik kampongggggg~!!!)


yg nak balik kampong jap lagi ni,

6 comments:

ax said...

wow....

richdad said...

asal poyo sgt kakak ku rini...

NisS^ImmEr said...

gila semangat patriotik..adakah hg lebih bersemangat menyambut hari merdeka ataupun balik kampung? sila pilih

cahya said...

errr....sejak bila ko semangat patriotik mcm ni...?
ataupun aku yg tak tau mmg ko bersifat begitu...?

^wirda^ said...

hahaha...
ape la..
nampak patriotik ke?hahaha..
takdela..tu sebenarnye sudah busan ngan sambutan merdeka balik2 gituuuu je..kan kan?
err sebetulnya aku lebih semangat ngan satu cuti umum..balik kamponggg ma...haha

hushuss said...

asyik balik kampung ja hang ni wirda..JELES!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...